Last news in Fakti

15 Август, 2023 16:16 2 546 2

Храни, които ни предпазват от рак

  • храни-
  • здраве-
  • рак

Вижте и кои храни причиняват рак

Храни, които ни предпазват от рак - 1
Снимка:Shutterstock

Нутрициологът Пател: зеленият чай и шоколадът могат да помогнат за предпазване от рак. Но не заедно, затова е по-добре да се откажете от такава закуска. Ясно е, че никой не иска да се разболее от рак, но и особено не иска да прави нищо за това. Ето защо на помощ идват диетолози и специалисти по хранене, които просто съветват да се коригира диетата и да се добавят някои продукти.

За да бъдете здрави и силни, трябва да следвате здравословен начин на живот, т.е. да се откажете от вредните навици, да се занимавате с физическа активност, да спите достатъчно и да се храните правилно, пише vesti.bg. Според диетолога Съни Пател трябва да добавите към диетата си някои храни, които имат противовъзпалителни свойства и предпазват от рак.

1. Бобови растения

Бобовите растения (т.е. боб, нахут, леща и други) са богати на фибри, протеини, витамини и минерали. Като цяло трябва да обърнете внимание на фибрите, те са в изобилие в зеленчуците. Тя подпомага чревния микробиом, а от нея зависи 80% от имунната ни система. Бобовите растения могат да се консумират няколко пъти седмично, това е достатъчно за положителен ефект.

2. Зелен чай

Зеленият чай е богат на полифеноли (това са антиоксиданти), които предпазват организма от различни заболявания. Те са в състояние да елиминират свободните радикали, които обикновено са окислени и причиняват възпаления. Между другото, можете да прочетете повече за антиоксидантите точно тук.

3. Зехтин

Първият студено пресован зехтин също съдържа антиоксиданти, но и ненаситени мазнини. Смята се, че той може да лекува наранявания и да предпазва от възпаления. Освен това нормализира работата на стомашно-чревния тракт и помага при жлъчно-каменна болест.

4. Черен шоколад

Черният шоколад също съдържа антиоксиданти (флавоноиди), така че е внезапно полезен. Но за да се запознаете наистина с ползите от шоколада, трябва да изберете тъмен шоколад, със съдържание на какаови зърна поне 70%. И той трябва да се консумира по малко, най-много няколко кубчета, и не бива да се залива с чай, вода или дори кафе. Така той ще бъде по-здравословен и ще утоли желанието за сладко.

5. Куркума

В куркумата има много куркумин, който също помага в борбата с възпаленията. А красотата на подправката е, че вкусът и ароматът ѝ не са силно изразени, така че можете да я добавяте навсякъде, да я ядете и да бъдете здрави.

Какво още прави куркумата

  • Предпазва от болестта на Алцхаймер, рак на дебелото черво и кожата;
  • нормализира кръвното налягане и съсирването на кръвта;
  • намалява лошия холестерол;
  • подобрява настроението;
  • намалява болката при артрит.

Кои храни причиняват рак

Изброените по-горе чудодейни храни намаляват риска от рак, но има и такива, които, напротив, го увеличават. Това са ултрапреработените храни, които включват:

  • закуски;
  • сладкиши;
  • газирани напитки;
  • хляб, кифлички и други подобни;
  • полуфабрикати;
  • бързо хранене;
  • полуфабрикати

Но върху появата на рак на червата влияе и червеното месо (в големи, ама много големи количества), както и всичко, което се прави от него в производството: наденички, колбаси, филии. Учените са установили, че всеки 50 грама преработено месо, консумирани ежедневно, увеличават риска от рак на дебелото черво с 16%.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един шофьор

    1 4 Отговор
    Първо се пие 100 грама ракия на екс за да предупреди организма, че следва буря хапваш и продължаваш да пиеш от това пиене дето има най много!
  • 2 Констатираща

    5 0 Отговор
    Правилно, но има и други продукти, които са изключително полезни и предпазващи от рак - това са на първо място всички кръстоцветни зеленчуци - бяло зеле, карфиол, броколи брюкселско, заради съдържанието им на сулфорафан и вит.U който има епителизиращи свойства, също подчертано антиканцерогенно действие имат доматите, червеното цвекло и морковите, червените чушки и лютивите заради съдържанието на каротин, вит.U в цвеклото и антоцианини, капсаицин в чушките и ликопен в доматите.