Last news in Fakti

19 Август, 2023 11:27 1 980 3

Опасностите на кето диетата

  • кето диета-
  • опасности

Хората на диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини имат повече от два пъти по-висок риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания

Опасностите на кето диетата - 1
Снимкa: Shutterstock

Кето диетата е една от най-популярните в последно време и дори не малка част от знаменитостите са ѝ поддръжници. Сред тях са Гуинет Полтроу, Хали Бери и Ким Кардашиян.

Както при всеки хранитеилен режим, и при кето диетата целта е по-бързото сваляне на килограми. Тя работи, като осигурява ограничено количество въглехидрати, принуждавайки тялото да разгражда мазнините, за да произведе енергия. Разграждането на мазнините произвежда кетони и химикали, които тялото използва като енергия при липсата на въглехидрати, пише trafficnews.bg.

Трябва да отбележим също, че кето диетата елиминира здравословни и необходими за човешкия организъм групи храни като плодове, бобови растения и пълнозърнести храни. Това прави диетата не особено подходяща за някои хора, а ново проучване показва, че тя може да бъде дори опасна.

Според резултатите хората на диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини (каквато е кето диетата) имат повече от два пъти по-висок риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Изследователите сравняват диетите на 305 човека на нисковъглехидратна диета, както и на около 1200 души, които имат по-балансирани хранителни навици. 73% от участниците са жени на средна възраст 54 години и среден индекс на телесна маса 27.7. Участниците на по-балансирана диета пък имат среден индекс на телесна маса от 26.7.

Проучването заключава, че хората на нисковъглехидратна диета имат по-високи нива на т. нар. лош холестерол, както и на аполипопротеин B - протеин, който покрива LDL холестерола и може да е предпоставка за развитието на сърдечно заболяване.

"Сред участниците на нисковъглехидратна диета открихме, че тези с най-високи нива на LDL холестерол са изложени на най-висок риск от развитието на сърдечно-съдов проблем", казват учените.

Затова, по думите им, е добре да сме наясно, че започването на такава диета може да доведе до повишаване на нивата на LDL холестерола и преди това е необходима консултация. Също така, докато е на диета, човек трябва да следи нивата си на холестерол и да се опита да се справи с други рискови фактори за сърдечни заболявания или инсулт, като диабет, високо кръвно налягане, липса на физическа активност и тютюнопушене.

Здравните експерти отбелязват също, че не всеки организъм реагира на нисковъглехидратната диета по един и същи начин и е нужно да се проведат повече изследвания, пише New York Post, цитиран от lifestyle.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хаха

    3 1 Отговор
    Нямаше как да не тръгнат срещу нисковъглехидратните диети, защото са базирани основно на ядене на месо и животински продукти. Нали модата сега е в яденето на трева и насекоми и намаляне на яденето на месо...
    Иначе LDL холестеролът от десетилетия няма едно изследване да го е свързало пряко със сърдечни проблеми. По-скоро той е симптом, а не причина- хора с проблеми като диабет имат и висок холестерол.
    Всъщност от манията за здравословно хранене сме стигнали до две крайности:
    - над 70% от населението в САЩ заради ниския прием на протеин и високия прием на въглехидрати е с наднормено тегло, а половината от тези хора(40% от населението е със затлъстяване). Това е след 70те, когато се въвежда хранителната пирамида и се намалява яденето на месо. Диабет тип 2 и сърдечните проблеми също скачат.
    - Веганите масово отказват веганството след около 5-6г(изчерпването на депата с витамин В в организма) по медицински причини. Някои умират със синдроми на хронично недохранване.

    От 3 седмици съм на кето. 5 килограма надолу без ограничаване на яденето грам. Така не съм си чуствал тялото от има-няма 10 години. Сънят ми се подобри, имам повече енергия, стопих към 6см шкембе. Кръвната захар не съм я тествал още, но трябва да е бая намаляла. Заради симптоми на диабет тип 2 пиех по 6-7 литра вода на ден и устата постоянно пареше за вода. Сега с 2-3 литра дневно посред лято нямам тази жажда. Не изпитвам и глад между 3те яденета- пържола 300-400г държи достатъчно да не изпит
  • 3 знайко до незнайко

    0 1 Отговор
    Хаха или хахо,не знам.ЖЕНАТА,бе на кето диета.КАТО ВЗЕ ДА Й КАПЕ КОСАТА,ИЧ НЕ НИ БЕ ДО,хаха.