Last news in Fakti

18 Септември, 2023 14:28 4 718 12

Ракът на гърлото заплашва да стане епидемия

  • рак на гърлото-
  • човешки папиломен вирус-
  • hpv-
  • епидемия

Основният причинител на рака на орофаринкса е човешкият папиломен вирус (HPV), който е и основният причинител на рака на шийката на матката

Ракът на гърлото заплашва да стане епидемия - 1
Снимка: Shutterstock

През последните две десетилетия се наблюдава нарастване на случаите на рак на гърлото до степен, в която напомня на епидемия.

Лекари наблюдават нарастване на специфичен вид заболяване на гърлото, наречено рак на орофаринкса​ (областта на сливиците и задната част на гърлото). Основният причинител на този рак е човешкият папиломен вирус (HPV), който е и основният причинител на рака на шийката на матката.

Ракът на орофаринкса вече се среща по-често от рака на маточната шийка в САЩ и Обединеното кралство, пише vesti.bg, позовавайки се на Science Alert.

HPV се предава по полов път, посочват експерти и допълват, че за рака на орофаринкса основният рисков фактор е броят на сексуалните партньори, който човек е имал. При тези, които са имали шест или повече партньори вероятността да развият рак на орофаринкса е 8,5 пъти по-голяма, отколкото при тези, които не практикуват орален секс.

Проучванията на поведенческите тенденции показват, че оралният секс е много разпространен в някои страни. Данни от изследване сочат, че сред почти 1000 души, на които е направена тонзилектомия по причини, които не са свързани с рак, 80% от възрастните са съобщили, че са практикували орален секс в определен момент от живота си.

Въпреки това, за щастие, само малък брой от тези хора са развили рак на орофаринкса, посочват учени.

Преобладаващата теория е, че повечето хора се разболяват от HPV инфекции, но са в състояние да се преборят с тях напълно. Малък брой хора обаче не са в състояние да се отърват от инфекцията, може би поради отслабен имунитет. При тези пациенти вирусът е в състояние да се възпроизвежда непрекъснато.

В много страни се прилага ваксинация на млади момичета срещу HPV с цел предотвратяване на рака на маточната шийка. Сега има все повече, доказателства, че ваксината може да е ефективна и за предотвратяване на HPV инфекция, която се развива в устната кухина.

Съществуват и някои доказателства, които предполагат, че момчетата са защитени благодарение на "стадния имунитет" в страни, където има високо покритие на ваксината при момичетата над 85%. Учените посочват, че ваксинацията може да доведе до намаляване на случаите на рак на устната кухина след няколко десетилетия.

Момчетата също трябва да се ваксинират срещу HPV, категорични са експерти.

Това накара няколко държави, включително Обединеното кралство, Австралия и САЩ, да разширят националните си препоръки за ваксинация срещу HPV, така че да включат и момчетата - т.нар. полово неутрална ваксинационна политика.

Съществува значителна част от някои групи от населението, които са против ваксинацията срещу HPV.

Пандемията от COVID-19 също донесе своите предизвикателства. За известен период от време първоначално не беше възможно да се достигне до младите хора в училищата. Също така, в много страни се наблюдава тенденция на увеличаване на общото колебание по отношение на ваксините или "антиваксинационни" нагласи, което също може да допринесе за намаляване на приема на ваксини.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Внимавайте

    14 1 Отговор
    с орални ласки .
  • 2 Исторически парк

    11 1 Отговор
    И кво хващат рак от дълбоко гърло
  • 3 6нтщ5ж

    10 1 Отговор
    Ами НЕ правете орална "любов" без презерватив!

    Коментиран от #11

  • 4 Както е речено

    5 1 Отговор
    Ларинкс, така наречения фаринкс.
  • 5 Истината!!!

    11 1 Отговор
    Той Майкъл Дъглас ви го каза, че заболял от рак на гърлото заради орален секс!!!!!
  • 6 Само дето

    9 2 Отговор
    Щамовете за рак на матка и ларинкс са различни
  • 7 Те това е

    11 1 Отговор
    Холивудският актьор Майкъл Дъглас твърди, че ракът на гърлото, който за малко не го уби, бил причинен от орален секс.
  • 8 Не духайте

    9 1 Отговор
    От човешкия папилома вирус и произлиза от практикуването на кунилингус (вид орален секс).
  • 9 любител

    12 0 Отговор
    ами така става в тези джендърски държави където вместо здрав секс се занимават само със свир-и.

    Коментиран от #12

  • 10 А някои "майки"

    5 1 Отговор
    агитират птотив HPV ваксинирането.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гостът

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "любител":

    По времето на нашите баби и дядовци е нямало такова нещо.Но е нямало св...ки и близане .Само ръгня.Колкото и цинично да звучи,това е истината.