Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 10:15 1 314 21

На месец 1000 жени в България правят аборт, твърдят експерти

  • аборти-
  • деца-
  • репродуктивност-
  • бременност

Страната ни е на челно място по аборти в ЕС

На месец 1000 жени в България правят аборт, твърдят експерти  - 1
Снимка: Shutterstock

Какви са мотивите жените да искат да прекратят бременност?

Статистика показва, че 200 000 семейства в България не могат да имат деца. Всеки месец в страната ни 1000 жени решават да направят аборт. За последните 65 години, 6 милиона деца не са се родили, а двойките, които се борят за свое бебе постоянно се увеличават.

Аз като репродуктивен специалист и хирург се срещам много често с остатъците и страничните ефекти на един аборт, а те за съжаление не са малко и не са несериозни. Една такава процедура крие сериозни рискове в себе си, най-вече нараняване на тъканта, което е свързано със сраствания”, обясни д-р Александър Калчев, репродуктивен и АГ специалист.

Тези сраствания след това играят огромна роля в репродуктивните неуспехи на двойките. „Преди 15 години аз взех решение за себе си, че никога няма да правя аборти, така че 15 години не съм правил нито една такава процедура, свързана с аборт по желание. Да, идват, но аз не съм специалистът, който ще се занимае с техния случай”, обясни още д-р Александър Калчев, пред NOVA.

Мотивите, заради които една жена може да пожелае да направи аборт, могат да бъдат много и различни.

„Млада възраст, гонене на кариера, неподходящ партньор, неподходящо време.Никога не съм се старал да влизам в психиката на нещо такова, защото на мен целта ми винаги е била да постигна бременност”, коментира още репродуктивният специалист.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    10 2 Отговор
    Е..... това доказва , че българите и българките са много сексуални ! Но , и много неграмотни , относно превенцията !!!
  • 2 да печелят експертите

    2 3 Отговор
    генеколози . повечето деца - сексаа се почва рано , ромите , украинките забременеят от някой варненлия и т.н., а аборта е все 200 кинта, нелегал е 300 .
  • 3 Правете деца

    5 4 Отговор
    А не аборт
  • 4 Механик

    15 4 Отговор
    Всеки трябва сам да определя бъдището си. Кога и колко деца да има.

    Коментиран от #13

  • 5 иван

    10 6 Отговор
    У тая кочина кой ще ти ражда... няма ред, спокойствие ... пълно беззаконие и корупция....

    Коментиран от #7

  • 6 Убийци

    9 16 Отговор
    Това не са жени а обикновенни убийци !! В България няма политици които да мислят за нацията и най накрая това убийство наречено -аборт да се ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН

    Коментиран от #10, #11, #15

  • 7 Ходи в африка

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "иван":

    После България ще ти стори като рая на земята.
  • 8 Дада

    17 6 Отговор
    Ци-га-нките раждат на конвейр насекоми а българската ку-ва убива детето си докато й е в корема . Ей за това ще изчезнем като народ етнос и раса
  • 9 Истина

    17 2 Отговор
    В една държава в която на първо място са :ХАЗАРТА -АЛКОХОЛА- НАРКОТИЦИТЕ -КУ-ВАЛЪКА — недейте да очаквате да бъде здрава и просперираща нация . Тук ку-ва и куче да си а не мъж . Узаконени са убийствата на бебета а мъжете са смазани тотално без право на глас. Не държава а КОЧИНА
  • 10 Тая па

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Убийци":

    А ти , колко деца си родила ?
  • 11 Механик

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Убийци":

    Айде по полека с ....Като ползваш контрацептиви не си ли убиец. Колко деца не са се родили заради това.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Напълно съм съгласна

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    И за да стане така, да спрат да се трескат. когато и с когото им попадне. На сутринта чао и кой откъде е, даже името му не знаят. Като не искаш деца, вземаш предпазни мерки, не после да ги убиваш заради егоцентризма си.
  • 14 Злати Минкова

    1 3 Отговор
    Не съм правила аборт, но го обмислям. Някой на 64-65 години пробвал ли е?
  • 15 Роза

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Убийци":

    Не трябва да се забраняват абортите,защото тогава жените ще започнат да измират или да се осакатяват от нелегални аборти.В съвременния свят има достатъчно предпазни средства и всички трябва да ги знаят и ползват!В другите страни хората изглежда са по-просветени,затова абортите не са толкова много!

    Коментиран от #19

  • 16 Кадир

    1 6 Отговор
    Голяма работа, така и така изчезва България, какво ме интересува. Женските да се оправят, като не внимават така ще е.
  • 17 В тази система сърбежът е страничен ефек

    2 0 Отговор
    Как ли изглежда това от другата страна? Тъкмо се готвиш да влезеш в новото ниво и те "шътдаунът" и пак на опашката.
  • 18 Чочо

    0 0 Отговор
    Жени....или млади момичета,да не казвам , деца!?!?
  • 19 Павлина

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "Роза":

    Не всички могат да ползват съвременните предпазни средства, има хора с алергии и други заболявания. Абортът е ужасно изживяване, но понякога е необходим, например: при безотговорно отношение или отказ на партньора за раждане на дете, или при финансова невъзможност да осигуриш дори минимални условия за живот на едно бъдещо дете. Много лесно се критикува, често "моралистите" са най-големите мръсници.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Христо Янин

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Павлина":

    Абортът понякога бил необходим, например: при безотговорно отношение или отказ на партньора за раждане на дете, или при финансова невъзможност да осигуриш дори минимални условия за живот на едно бъдещо дете. Ако наистина разсъждаваш така, нищо хубаво няма да ти се случи в живота. За да имаш безотговорен партньор НЕ ти е виновен той (безотговорният винаги си е такъв и си е бил такъв), а трябва да се замислиш защо си избрала партньор без качества, вероятно с надеждата да го промениш (абсурд след абсурд). Ако не избираш такива партньори описаните от теб оправдания въобще няма да съществуват никога пред теб. В Япония например си избират партньорите само по качества и вече над 30 години са на първо място в света по най-малко разводи и никой не може да ги измести от това място!