Last news in Fakti

14 Октомври, 2023 20:50 2 198 6

Макар да са полезни, овесените ядки не трябва да се ядат всеки ден

  • овесени ядки-
  • овесена каша-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Болните и застрашените от диабет трябва да внимават с консумацията на овесена каша

Макар да са полезни, овесените ядки не трябва да се ядат всеки ден - 1
Снимка: Shutterstock

Овесените ядки отдавна са познати като здравословен и питателен продукт. Той е богат на фибри, витамини и минерали и често се препоръчва да се включва в диетата за поддържане на здравето. Но въпреки всичките му предимства, диетолозите не препоръчват да ядете овесена каша всеки ден, пише Дарик.

Първата причина, поради която овесените ядки не се препоръчват да се ядат всеки ден, се дължи на високия им гликемичен индекс (GI). Гликемичният индекс е показател, който отразява скоростта, с която нивата на кръвната захар се повишават след прием на определена храна. Овесените ядки имат сравнително висок ГИ, което означава, че могат да причинят бърз и значителен скок на кръвната захар. Хроничната консумация на храни с висок ГИ може да доведе до развитие на инсулинова резистентност и повишен риск от развитие на диабет тип 2.

Втората причина е свързана със съдържанието на фитинова киселина в овесените ядки. Фитиновата киселина е антинутриент, който може да се свърже с определени минерали като калций, желязо, цинк и магнезий и да им попречи да бъдат усвоени от тялото. Редовната консумация на овесени ядки може да доведе до дефицит на тези важни минерали, особено ако диетата не е достатъчно разнообразна.

Третата причина, поради която овесените ядки не трябва да се ядат всеки ден, се дължи на наличието на анти-хранителни фактори като фитохимикали и лектини. Фитохимикалите могат да имат отрицателни ефекти върху храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Лектините от своя страна могат да причинят възпалителни процеси в организма и да повлияят негативно на чревната функция.

Въпреки тези причини, овесената каша все още е здравословен продукт, който може да бъде включен във вашата диета с известна редовност. Съдържа разтворими фибри, които помагат за понижаване на холестерола в кръвта и поддържат здравето на сърцето. Овесената каша също е богата на антиоксиданти, които помагат в борбата с възпаленията в тялото.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 дядо поп

    4 9 Отговор
    Да не съм кон , че да тъпча всеки ден овес!
  • 3 Чингис Хан

    12 4 Отговор
    По добре овесени ядки отколкото мазна баничка фалшива или са Сандвич с фалшив салам и хляб.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 12345

    4 1 Отговор
    Сменяйте ядките и тогава няма проблем с всекидневната им консумация.
  • 6 Уса

    1 3 Отговор
    Овесените ядки от украинско жито са опасни за здравето.Също така избягвайте сладкарски продукти и хляб,които не са гарантирани с био произход