Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 15:51 1 369 0

Храни, които влошават симптомите на алергия

  • храни-
  • алергии-
  • симптоми-
  • алергени-
  • здраве

Не бива да забравяме, че от сезонни алергии страдаме не само през пролетта

Храни, които влошават симптомите на алергия  - 1
Снимка: Shutterstock

Хистаминът е химикал, който се освобождава от белите кръвни клетки, когато имунната система се защитава срещу потенциален алерген. Този процес би могъл да възникне вследствие на предизвикващи алергия агенти като цветен прашец, мухъл, влага, прах и определени храни. Сезонните алергии често са причина за отделянето на хистамин в тялото, но храните също могат да съдържат този химикал. Не бива да забравяме, че от сезонни алергии страдаме не само през пролетта.

Есента и зимата в природата също се наблюдават цъфтежи на определени видове. При наличието на алергия или съмнение за нея, е важно да потърсим лекарска помощ. Може да ни се назначи тест, определени медикаменти, да се препоръча следването на диета, която включва избягването консумацията на храни, съдържащи хистамин.

Повечето хора могат да понасят храни с високо съдържание на хистамин, но приблизително 1% от населението има непоносимост към хистамин. При тези хора хистаминът се натрупва в тялото и не се разгражда правилно.

Това може да предизвика реакция на имунната система, водеща до симптоми като диария, задух, главоболие или кожно дразнене. Сред храните, за които е известно, че съдържат повече хистамин и могат да влошат алергиите са домати, спанак, патладжани, черен чай, какао, шоколад, консервирани храни, ягоди, сушени плодове.

С кои други храни е добре да се внимава, особено по време на алергия, вижте в следващите редове.

Колбаси

Те също е добре да се избягват, ако страдате от алергия. Затова избирайте качествено прясно месо, вместо колбаси, пушени меса. Според западно проучване, нивото на хистамин в месото може да се промени в зависимост от метода на готвене. За повечето меса варенето намалява нивото на хистамин, а печенето на скара го повишава.

Бобови растения

Установено е, че бобовите растения като боб, нахут и фъстъци са основни алергични тригери сред пациентите с астма и тези с подуване на лигавиците, които покриват вътрешната част на носа. Ето защо, ако дори сезонната ви алергия напомни за себе си, избягвайте консумацията на тези храни.

Ферментирали храни

В този списък влизат не само любимите на много хора туршии. Нивото на хистамин във ферментиралите храни може да варира в зависимост от техниките на приготвяне и продължителността на „стареене“. Доказано е, че киселото зеле например, съдържа висока концентрация на хистамин в сравнение с други обичайни храни. За тези хора, които са чувствителни към хистамин, консумацията на кисело зеле или други ферментирали храни, може да увеличи симптомите на алергия.

Алкохол

Непоносимостта към хистамин се счита за потенциален основен фактор за непоносимост към алкохол, като други фактори включват реакция към сулфити или специфично зърно, използвано в процеса на производство на алкохол, пише az-jenata.bg. Мигрената е един от основните симптоми, свързани с реакция към алкохол, дължаща се на хистамин. В някои случаи, ако страдате от алергия, лекарят може да ви посъветва да не консумирате не само твърд алкохол, но и вино.

Цитрусови плодове

Въпреки че цитрусовите плодове като лимони, лайм и портокали всъщност не са с високо съдържание на хистамин, те могат да предизвикат освобождаването на хистамин в тялото ни, смятат специалисти. Те препоръчват ограничаване на цитрусовите плодове и сокове като част от диета с ниско съдържание на хистамин.

Отлежало сирене

Според западно проучване, възрастта на сиренето и температурата, при която се съхранява то, могат да повлияят на нивата на хистамин. Съдържанието на хистамин в сирената, съхранявани при 22 градуса по Целзий, е по-високо от съдържанието на хистамин в сиренето, съхранявано при 4 градуса по Целзий.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА