Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 15:32 3 033 10

Признаците за наличието на съсирек в артерията

  • съсиреци-
  • артерия-
  • кръвен съсирек-
  • симптоми-
  • признаци

Обърнете се към лекаря си, ако усетите някой от тези симптоми

Признаците за наличието на съсирек в артерията - 1
Снимка: Shutterstock

Навременното откриване на кръвен съсирек в артерията е от съществено значение за здравето, тъй като такива съсиреци могат да представляват сериозен риск за здравето, включително инфаркт, инсулт и белодробна емболия. Въпреки че самодиагностиката не замества професионалната медицинска оценка, познаването на потенциалните симптоми и рискови фактори може да ви помогне да разпознаете кога е време да потърсите медицинска помощ, пише actualno.com. Основни признаци и симптоми, за които да внимавате:

Болка или дискомфорт: Постоянната болка или дискомфорт в засегнатия крайник, например крак или ръка, може да бъде ранен индикатор. Тя може да се усеща като спазъм, болка или дори остра, стрелкаща болка.

Подуване: Необяснимо подуване на един крайник, особено ако е придружено от болка и топлина, може да е признак за съсирек, който пречи на притока на кръв.

Зачервяване и затопляне: Засегнатата област може да се зачерви и да стане топла при допир. Това често се дължи на възпалителната реакция, предизвикана от съсирека.

Промени в кожата: Търсете промени в цвета на кожата. Кожата може да стане бледа или да придобие синкав или пурпурен оттенък, което говори за недостатъчен приток на кръв.

Болки в краката при ходене: Ако изпитвате болка в крака по време на ходене, която се подобрява, когато почивате, това може да е симптом на периферна артериална болест (ПАБ), причинена от артериални съсиреци.

Изтръпване или слабост: Кръвният съсирек може да възпрепятства притока на кръв към мозъка, което води до симптоми като внезапно изтръпване или слабост, обикновено от едната страна на тялото. Това е потенциален признак за инсулт.

Задух: Съсирек в белодробните артерии може да доведе до затруднено дишане, болка в гърдите и ускорен сърдечен ритъм, което е признак за възможна белодробна емболия.

Болка в гърдите: Силната, необяснима болка в гърдите, която може да се влоши при дълбоко вдишване, може да е признак за артериален съсирек, засягащ сърцето.

Рискови фактори: Ако имате рискови фактори за образуване на кръвни съсиреци, като например фамилна анамнеза за нарушения на кръвосъсирването, скорошна операция, продължително обездвижване или някои медицински състояния, като например предсърдно мъждене, трябва да сте особено бдителни.

Медицинска история: Ако имате анамнеза за кръвни съсиреци или свързани с тях медицински състояния, информирайте Вашия доставчик на здравни услуги, тъй като може да сте изложени на повишен риск.

Ако подозирате, че имате кръвен съсирек в артерия, е необходимо незабавно да потърсите медицинска помощ. Медицинският специалист може да потвърди наличието на съсирек чрез диагностични тестове като ултразвук, компютърна томография или кръвни изследвания. Лечението може да включва антикоагулантни лекарства или по-инвазивни процедури за отстраняване или разтваряне на съсирека, в зависимост от местоположението и тежестта.

Не забравяйте, че самодиагностиката не може да замени професионалната оценка. Симптомите на артериалните кръвни съсиреци могат да се припокриват с други медицински състояния, затова винаги се консултирайте с медицинско лице за правилна диагноза и лечение. Ранната намеса е от решаващо значение за овладяването на артериалните съсиреци и предотвратяването на сериозни усложнения.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фейк Р

    13 3 Отговор
    Също така, ако сте участвали в биологичния екперимент е добре да си направите един преглед при кардиолог
  • 2 Я, нали ваксините

    15 7 Отговор
    Бяха безвредни, какво налага да ни образовате как да разпознаваме тромби? Да не ни това, че десетки, че и стотици хиляди млади, здрави хора измряха от тромбози, след ваксинациите?

    Коментиран от #4

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    ........Доставчик на здравни ...услуги.......По добре дайте да си поговорим,за кисели краставички и царска туршия!!!тая година ябълките мине могат да узреят.във въздуха има нещо.листата на всички дървета са с точки и като поизгорени.или времето ще е хубаво до 15 ноември или някой от тях ябълките ще станат за бране.какво дърво е мушмулата,но няма година да не се е отчела.Нея ще я берем някъде около 15 ноември!Има някакъв вирус.скъсва от кашляне.Доста дълго стои!

    Коментиран от #5

  • 4 Тредстоун

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "Я, нали ваксините":

    Не е вярно , хиляди да не кажа десетки хиляди умряха от тромби защото не е ваксинираха , малко от малко ако имаш интерес от истината ще потърсиш данни за починали хора по време на ковид и прекаран такъв колко с ваксина и колко без , на всеки тридесет починали от тромб 29 са били не ваксинирани и един с ваксина. Имам приятел в белодробна болница , знаеш ли какво ми каза една сутрин след дежурство , по време на пика говоря , най гадното дежурство , идват болни 90 не ваксинирани , казваш им да не мърдат от леглото поне ден , през това си сложил банката да му разредиш кръвта ,щото 95 процента умират от тромби , трябва да не мърдат , да са в покой шанса да не се движи тромба е по голям , но пациента не слуша , вечер ходят до тоалетна вместо да ползват там дето им ги раздават за да си вършат работата без да стават , та сутрин на визитация ако има пет починали , тримата и вадим от тоалетната ... Точно тромб ги е убил , не ваксинирани и безсмъртни , уви не са , те и многото други супермени .. , те да си мрът но повлякоха и такива дето не оцеляха
  • 5 Ханко от село Осеня

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ами то да са само дърветата , чернобилските деца сега стават родители ... , който може де , процента на децата с увреждания расте , когато руснаците ни се усмихваха и седмица и дума не обелиха за аварията и ние тука ручахме салатите и се къпахме под дъжда .... сега се чудят защо това защо онова ... , не зная питай копейката това проруско пуделче то може и да знае ...

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Първо

    2 3 Отговор
    Първият признак е притежание на сертификат за "ваксинация" срещу фалшив вирус.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.