Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 15:58 4 559 10

Чаят в пакетчета крие опасни недостатъци

  • чай-
  • пакетче-
  • чай на пакетчета-
  • опасно-
  • риск-
  • микропластмаса

Експерти по храненето предупреждават за вредата от пакетчетата чай

Чаят в пакетчета крие опасни недостатъци - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, които обичат чай, предпочитат масово онзи в пакетчета, поради по-бързото и удобното му приготвяне. Слагаш пакетчето в чаша, пълниш я с гореща вода, изчакваш няколко минути и готово. Чаените пакетчета съдържат две основни съставки: натрошени чаени листа и торбички от фин влакнест материал.

В качествения чай има ръчно подбрани чаени листа и пъпки, които след това се подлагат на няколко процеса, включително сушене, ферментация, смилане, смесване.

Безопасността на чая зависи от фактори, като материала, използван за направата на пакетчето за чай, и съдържанието му, пише zdrave.to.

Експертите посочват няколко недостатъка на пакетирания чай. Основният проблем е в пакетчетата.

Наночастици от пластмаса/найлон се отделят в чая

Найлоновите пакетчета за чай освобождават милиарди микрочастици и наночастици в чая. До този извод са стигнали група учени от канадския университет „Макгил“. Те открили чрез химични експерименти, че сваряването на едно пакетче с чай при 95°C освобождава приблизително 11,6 милиарда микропластмасови и 3,1 милиарда нанопластични частици – полиетилен фталат и найлон в чашата с напитката. Заедно с течността, тези вещества попадат в човешкото тяло. Констатациите на учените са публикувани в списанието на Американското химическо общество Environmental Science & Technology.

Въпреки, че вредата за човешкото здраве от нанопластмасата не е напълно изяснена, скорошни проучвания показват, че частици, по-малки от 100 nm, могат да навлязат в кръвта и органите на живи същества от замърсени с пластмаса продукти, да се натрупват, причинявайки възпаление, отравяне и промени в черния дроб.

В експеримент учените тествали ефекта на микропластмасовите пакетчета с чай върху дафния (малки ракообразни). Те не умирали под въздействието му, но поведението им се променило и се появили вродени дефекти.

Найлоновите пакетчета за чай влияят на околната среда

Те съдържат чиста, необработена преди това целулоза, която след няколко минути употреба се изхвърля в кофата за боклук от потребителя. Пакетчетата съдържат полипропилен (PP, 05) – устойчив на висока температура пластмасов уплътнител, благодарение на който те запазват формата си и не се разтварят в горещата вода.

Изхвърлени в контейнерите за боклук, създават големи количества пластмасови отпадъци, замърсяващи околната среда навсякъде по света.

В някои страни компаниите за чай вече въвеждат напълно разградими пакетчета за чай.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    8 0 Отговор
    Знаех си аз....... Затова - биричка и ракийчица в бутилчици !!!
  • 2 С мезе

    3 0 Отговор
    Като го направиш грог и става трепач.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иванов

    3 5 Отговор
    Ама че глупост
  • 5 анонимен

    8 0 Отговор
    Не разбрах, тези за природата ли се тревожат или за хората?
  • 6 ДА СЕ ЗАБРАНИ

    5 0 Отговор
    пакетирането на чай в пласмасови торбички,вредни за човек и природа.
  • 7 Идън

    4 1 Отговор
    Пакетчетата за чай са от филтърна хартия- т.е хартия с малка плътност за да прецежда. Ако са от пластмаса и найлон- то в каните за филтриране на водата този филтър е много по голям от едно пакетче и се използва много по- често. Но за филтрите в каните не се споменава. За филтрите пречистващи водопроводите- също.А и филтрите на цигарите вече са по- дълги и така се пести тютюн... Когато някой е загрижен прекалено за нашето здраве- то е съмнително. Ние не сме малоумни.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 раз

    0 1 Отговор
    Всички чаища в магазините са пакетирани в малки пакетчета. Как иначе да си правим чай?
  • 10 Констатираща

    2 0 Отговор
    Има и още един недостатък в чая от пакетчета - съдържанието му е не дотам известно. Случвало ми се е да приготвям чай от липа в пакетче, но на дъното се утаява кал. Всеки може да си направи извод, като се има предвид, че липовият цвят се събира от земята чрез метене и ако преди се използваше за козметика, сега недобросъвестни фирми могат да го ползват и за консумация, както се вижда.