Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 13:32 1 468 0

Научен пробив: Разработиха първия в света бърз тест за тумор на мозъка

  • бърз тест-
  • тумор-
  • мозък-
  • тумор в мозъка-
  • медицина

Тестът е кръвен и може да се приложи дори в домашни условия

Научен пробив: Разработиха първия в света бърз тест за тумор на мозъка - 1
Снимка: Shutterstock

Учени разработиха първия в света бърз тест за откриване на мозъчен тумор, съобщи ДПА. Тестовете могат да бъдат използвани от пациентите в домашни условия и са подобни на тестовете за COVD-19.

Черната статистика гласи, че агресивните мозъчни тумори убиват 200 000 души всяка година, пише БТА. Понякога туморите се появяват отново след първоначалното лечение и тази непредсказуемост ги прави трудни за откриване, което от своя страна води до лоши резултати при лечение.

Според учените новият тест, който работи с кръв от пръста, може да спаси живота на десетки хиляди хора по целия свят. Тестът може да подпомогне и здравните системи, редуцирайки нуждата от магнитно-резонансна томография и спестявайки разходи за някои клинични изследвания.

Научен екип от университета Нотингам Трент е бил начело на разработката, осъществена съвместно с университета в Шефилд.

Проф. Филип Уилсън от университета в Нотингам каза: "Мозъчните тумори се лекуват по най-добрия възможен начин, щом бъдат открити. За нещастие завръщането на заболяването е голям проблем. Някои тумори се развиват много бързо и са много агресивни. Ако човек си направи магнитно-резонансна томография шест месеца след лечението, за това време туморът може да е започнал да расте отново. Трудно е да си представим медицинска технология, която да е по-широко използвана и лесна за употреба от бързите тестове. Този тест може да се прави регулярно от пациентите у дома. Надявам се, че подобни тестове ще бъдат разработени и за други видове рак. Така бихме спасили живота на милиони хора по целия свят."

Учените се фокусират върху разработката на бързи тестове, които са в състояние да уловят специфични за туморите молекули в кръвта. Прототипите са разработени като част от проекта преди клиничните изпитвания.

Технологията трябва да подпомогне откриването на видове рак като глиобластом, който е най-злокачественият мозъчен тумор. Д-р Ола Ромини от университета в Шефилд каза: "Агресивните мозъчни тумори като глиобластом винаги се връщат след лечението. Диагностицирането във възможно най-ранен стадий е предизвикателство и приоритет. Пациентите си правят магнитно-резонансна томография на всеки три до шест месеца. Успешното разработване на бързи тестове може да превърне тестуването в ежеседмично и туморите ще бъдат откривани по-рано, в стадий, който позволява лечение."


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА