Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 09:51 1 047 5

Проф. Донка Байкова: Постите са вид детокс

  • донка байкова-
  • пости-
  • диети-
  • хранене-
  • съвети

Не трябва да се прилагат повече от 3 седмици

Проф. Донка Байкова: Постите са вид детокс - 1
Снимка: БГНЕС

„Полезно е да постим, всеки здрав човек може да предприеме 40-дневния пост, а и да спазва всички останали. Това е доста разтоварващо за организма. Сега е модерно да се казва детокс модел на хранене, това е вид детокс“. Това каза в „Тази неделя“ на специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

По този начин показателите на кръвта като холестерол, пикочна киселина, кръвно налягане и захар влизат в норма, допълни тя.

Постенето обаче не е препоръчително за няколко рискови групи – бременни и кърмещи, хора, които имат или скоро са преминали през тежки здрвословни проблеми, деца и юноши до 18 г. и хора над 70-75 години.

По думите на Донка Байкова имаме депа в организма за около три седмици за всяко жизненоважно хранително вещество.

„По време на Никулден, винаги по средата на поста, има ден, в който всички консумират риба. Ако в този период са ни липсвали такива нутриенти, в рибата има почти всичко, което ще отсъства в растителните храни – калций, витамин B12, желязо. Така със сигурност ще си оптимизираме нивата в депата, а през останалото време ще спазваме препоръките“, каза диетологът.

Туршиите през зимата са един от най-естествените и полезни начини да си набавим полезните бактерии.

„В българските туршии и кисело зеле има един щаб пробиотици, който е много полезен и сериозен имуностимулатор и предпазва организма от външни болести. Счита се че именно 40% от имунната ни бариера се осъществява от полезните бактерии в нашите туршии. Рискът е високото съдържание на сол. Препоръчваме процентът на сол да бъде 1,5 - на един литър вода да се добавя супена лъжица и половина морска сол“, съветва проф. Байкова.

По думите на специалиста по хранене кето режимите, фастингът и всякакъв друг вид диети не трябва да се провеждат повече от три седмици.

„Има риск за чернодробния паренхим, натоварват панкреаса. Имам пациенти със сериозни здравни проблеми вследствие на продължително прилагане на кето диети. Каквато и диета да изберем – не повече от три седмици, защото тогава изчерпване депата на организма, които съдържат липсващите съставки. Ще отслабнем, но за сметка на други неща“, допълни Донка Байкова.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германец

    1 1 Отговор
    "Детоксът" е фантасмагория за неграмотни хора.

    Човешкото тяло не се "детоксикира" по друг начин освен чрез предвидените за това органи, и разни "детокс" диети могат да причинят сериозни щети точно на тези органи.
  • 2 Хе-Хе

    4 1 Отговор
    Не е пост, а Коледна диета! Пост е много по висше същество! По принцип, не слушайте ,,специалисти", които самите те не изглеждат добре, като въпросната бабичка! Може да слушате недобре изглеждащ неспециалист, понеже е патил и знае, но такива натруфени особи - не! Самите те не постят, а си похапват деликатесно. Постих преди време около половин година, всъщност, месото не бе изключено, напротив! Ограничени бяха други съставки и когато трябваше да давам кръв за изследване, лаборантката възкликна - ,,какви хубави вени"! Не изпъкнали, но ясни, светли и добре изразени, докато на някой не могат да бъдат открити лесно.
  • 3 Хмм

    0 0 Отговор
    🤔 С тази сглобка дето ни управлява трябва да постим целогодишно
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.