В зависимост от вида на брашното, от което се произвеждат, хлебните изделия се делят на пшенични, ръжени, пшенично-ръжени и ечемични. Освен това всеки вид брашно може да бъде от най-висок, първи или втори клас.
Най-вредният вид хляб от горните, според повечето учени, е пшеничен „нарязан“ хляб от първокласно брашно. И ето защо.
Според статистиката най-популярен и следователно най-обичан е белият пшеничен хляб от първокласно брашно. Диетолозите от цял свят не се уморяват да ни напомнят, че всички полезни вещества са напълно загубени в такъв продукт, zdrave.to.
Британският кардиолог Уилям Дейвис твърди, че най-опасен е пшеничният хляб. Само преди две или три десетилетия пшеницата се различаваше значително (към по-добро) от това, което се продава сега. Според англичанина хибридите от тази култура са със значително променен генетичен код. Съответно свойствата на брашното се променят значително.
Руският диетолог Андрей Бобровски също е съгласен с Дейвис . Той обикновено препоръчва да се яде само хляб от ръжено брашно.
А ръководителят на медицинския отдел на една от клиниките в Кънектикът Андрю Рубман се позовава на резултатите от многобройни изследвания. Така беше установено, че яденето на бял пшеничен хляб рязко повишава риска от диабет. В риск са хората, предразположени към това заболяване.
Екипът на авторитетното международно списание за рак “Journal of Cancer” също не е на страната на пшеничния хляб. Една от статиите, публикувани в изданието, гласи, че редовната консумация на пресен бял пшеничен хляб и появата на рак са пряко свързани.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Знаем
13:53 14.12.2023
2 д-р Косев
Коментиран от #4
14:06 14.12.2023
3 Аз си правя хляб
Полезен ли е, или вреден ?
Коментиран от #6
14:27 14.12.2023
4 Да ама не
До коментар #2 от "д-р Косев":
В днешно време качеството на първичният продукт житото е много различен от качеството на житото преди 40г. Дълга тема. Прочети съдържанието написано върху опаковката на фабричният бял хляб. Отдели време да се информираш. Белият хляб е вече нещо което влиза в категорията на бялата рафинирана захар. Държа да кажа: Избора как ще живее човек е стриктно индивидуален. Информация има, а всеки носи лична отговорност за решенията си. Дори и да решиш да се движиш по течението, да не взимаш решения, това отново е личен избор.Коментиран от #7
14:30 14.12.2023
5 Ей тука е истината
14:33 14.12.2023
6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ
До коментар #3 от "Аз си правя хляб":
Сперма ли слагаш14:34 14.12.2023
7 Кой
До коментар #4 от "Да ама не":
И какво му е съдържанието,г-син Пруфесоре? Вода,сол,мая,.....подобрители: калиев сорбат,вит.С .Зърното си е зърно, пшеничено,ръжено ,спелта- мелта все тая Бял ,черен,хляба ВИНАГИ ,/не вече,/е бил с гликемичен индекс 100 , на бялата захар е по- нисък за твое сведение ..Води до затлъстяване и ИР,ако се пре калява ,всъщност безвредната ,,доза" е едва 100гр. хляб на ден максимум,даващи 50-60 гр въглеводи които дори и само да лежиш ,мозъка ги изяжда,образно казано. Но колко се задоволяват със сто / 100 /гр. Хляб на ден ? Добави и пакетираните храни от всички групи и какво се получава? Хляба бил виновен..........15:18 14.12.2023
8 Хляб
18:19 14.12.2023
9 ПЪЛНА С ЛЪЖИ
19:55 14.12.2023
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.