Last news in Fakti

25 Януари, 2024 15:31 2 134 4

Най-добрите билкови чайове при настинка и грип

  • чай-
  • билки-
  • отвара-
  • билков чай-
  • лечение-
  • настинка-
  • грип

Откажете се от кофеина, докато сте болни, и приемайте повече течности

Най-добрите билкови чайове при настинка и грип - 1
Снимка: Shutterstock

Когато се борите с настинка, е важно да пиете много течности, които поддържат хидратацията. През това време е полезно да изключите кофеина, защото той има обратния ефект. Добър избор е да пиете чаша горещ билков чай, тъй като може да успокои възпалението на гърлото и запушения нос, пише actualno.com.

Не всеки един чай или билка може да помогне за облекчаване на обикновена настинка. Въпреки това, много доказателства сочат, че някои съставки на билковия чай могат да облекчат симптомите на респираторни инфекции.

Ето кои са най-подходящите видове чай за домашно лечение.

Лимонов чай

От десетилетия хората пият чай от лимон или изцеждат лимон в друг билков чай като успешно домашно лекарство. Въпреки популярността му, все още липсват достатъчно доказателства за полезността на лимоновия чай за болно гърло.

Лимонът е цитрусов плод, което означава, че съдържа витамин С, а той помага на тялото да се бори с настинки или вируси.

Чай от черен бъз

Бъзът е тъмнолилаво зрънце, което расте в Европа. Много хора вярват, че екстрактът от бъз може да ви помогне да се възстановите по-бързо от инфекции като грип и обикновена настинка. Съществуват научни изследвания, които доказват, че употребата на черен бъз има антивирусни и антимикробни свойства. Проучвания показват, че бъзът е ефективен за намаляване на продължителността на грипа.

Ехинацея

Ехинацеята е популярна билка, използвана за чай и в някои лекарства и хранителни добавки. Според изследвания ехинацеята стимулира имунната активност, за да намали бактериалните инфекции и вирусите. Подобно на зеления чай, ехинацеята е с високо съдържание на антиоксиданти. Проучване от 2000 г. показва, че пиенето на чай от ехинацея може да намали продължителността на заболяванията на горните дихателни пътища, както и на грипа.

Зелен чай

Зеленият чай е много популярен в целия свят заради многобройните му ползи за здравето. Той е богат на антиоксиданти, които помагат да поддържате тялото си, когато е атакувано от фактори на околната среда или от нахлуващи инфекции. Изследвания доказват, че зеленият чай осигурява имунна защита и помага за поддържане на здрав метаболизъм.

Билков чай с мед

Билков чай от лайка, жълт кантарион, мащерка и подобни билки има изключителен аромат и вкус. Билковият чай не съдържа кофеин, което означава, че няма да ви дехидратира. Често има сладък вкус и успокояващ аромат. Вкусът му става още по-приятен с естествен подсладител като мед. Чай от лайка и от мента отдавна е любим на хора, които се възстановяват от обикновена настинка.

Медът помага за потискане на кашлицата при обикновена настинка. Всъщност медът се препоръчва като средство за облекчаване на остри инфекции на горните дихателни пътища. Добавянето на малко мед в любимия ви билков чай ще изчисти храчките, ще успокои болката в гърлото и ще потисне кашлицата.

* Пийте много течности.

Консумирайте от 8 до 10 чаши вода или други напитки без кофеин. Поддържането на добре хидратация е особено важна при борба с обикновена настинка.

* Приемайте добавки с цинк

Добавките с цинк могат да съкратят периода, в който сте болни, особено ако ги приемате в рамките на 24 часа след появата на първите симптоми.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чай с нурофен за положителен

    1 1 Отговор
    резултат на Кока . Пример Пайнерката Диона . чай с гъби в кавички - халициогенен . Пример Хари . чай с диазепам с резултат метамфетамин . Пример Семерджиев . хахахахахаха
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Срещу този ъпГГрейдван вирус-НИЩО не Помага.Дори не правиш и Имунитет.Карам го втори път,втоият път по леко.Това е Някакъв модифициран ковид.Магарешка кашлица и стига и се загнездва като паразит в трахеята.Пробвах с бира и кафява захар и един лимон нарязах на ситно и после на водна баня да се разтвори захарта.Става ,ако го оставиш по-дълго около 8-10 дни.. става си алкохол.Не е лошо.При кашлицата отделяш някакъв секрет.без температура със страхотна хрема.Различен е при различните хора икогато правят ...Епидемична обстановка........той вече отшумява!Същото го карах иноември и като бях в братска Германия и Дойчовците кашляха яко.

    Коментиран от #3

  • 3 Селянин

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Абсолютно! 14 ден съм с тая гад. Тотален рино-синозит, отпадналост, мозична мъгла и нищо не помага. Едната вечер си изкашлах дробовете. И двете ми деца го караха по 20 дни. А вкъщи пием чайове и витамини и мед в несвяст и преди разболяването и по време. Кафе не пия. Отвратителен вирус. Дано премине без антибиотик. Нищо не помага за момента.
  • 4 Без чай

    0 0 Отговор
    личния Ви лекар да Ви даде талон за нагревки с кварцови лами,едно време облъчваха децата в градините и училищата с такива лампи.Сега има кварцови печки.