Last news in Fakti

30 Януари, 2024 15:29 2 549 2

Кое е най-вредното сирене?

  • вредно-
  • сирене-
  • млечни продукти-
  • мляко-
  • топено сирене

Диетолог поясни защо трябва да избягваме топеното сирене

Кое е най-вредното сирене? - 1
Снимка: Shutterstock

Сиренето е една от храните, които консумираме ежедневно или поне доста често. То е неотлъчно присъстващо във всяко домакинство. Преработеното топено сирене е удобно за използване и като съставка за готвене. Този продукт обаче съдържа много неестествени компоненти и е по-малко здравословен от обикновеното сирене.

Това казва руският диетолог и член на Руския съюз на диетолозите, диетолозите и специалистите от хранително-вкусовата промишленост Александра Разаренова.

Най-вредното сирене

Според нея обикновеното сирене се прави от мляко, а топеното сирене – от мляко на прах. Освен това, вкусът на втория продукт се придава от различни добавки, които невинаги са полезни: оцветители, емулгатори, подобрители на вкуса, консерванти и други.

При производството на този вид продукт често се използват и трансмазнини, допълни експертът.

Поради толкова голям брой добавки, преработеното сирене съдържа повече сол, консерванти и мазнини от обикновеното сирене. Прекомерната консумация на топено сирене може да доведе до много проблеми: затлъстяване, висок холестерол, диабет и повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, предупреждава zdrave.to.

Добавките в този продукт също така могат да причинят алергични реакции при някои хора.

Д-р Разаренова съветва топеното сирене да не се разглежда като алтернатива на естественото сирене. Според нея този продукт все пак може да бъде включен в диетата, но в малки количества: не повече от една до две чаени лъжички на ден за здрави хора.

Ако човек има някакви диетични ограничения, тогава първо трябва да отиде на лекар, за да получи препоръки, отбелязва диетологът. Специалистът отбелязва още, че когато избирате топени сирена, трябва да обърнете внимание на тези, които не съдържат трансмазнини.

Можете да замените този вид продукт в диетата си с извара или сирене от кашу, допълва още д-р Разаренова.

“За да донесе сиренето полза, а не вреда, трябва да го консумирате в умерено количество. И това е основното правило. Няколко парчета на ден (около 25 гр) обикновено сирене ще доставят на тялото ви полезни вещества и бактерии, без да вредят на сърцето и фигурата ви.

Твърдите сортове сирена съдържат повече протеини, сол и мазнини от меките сортове като рикота и фета. Имайте това предвид, когато избирате сирене, особено ако имате проблеми със сърцето или кръвоносните съдове”, споделя още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мас

    3 1 Отговор
    като не съм се подмивал известно време мога да дам сиренце ( натурално , екологично чисто )
  • 2 сега се сещам за сиренджийте ,

    4 0 Отговор
    бг има, но внос има 70 вида . От 3 лева за кило до 80 лева там за кило ементал, чедър, ама по добре да не ги яде никой . мухлясалото е Развалено . палмовото масло отстъпи на сухото мляко . скъпотията е от глупост . 40 години неизтински заблуждаващи продукти - на баба , на дядо , на село , край реката , лъжливи и крадливи . търгаша гледа парите и да дава рекета навреме , та да нема проблеми и шамари . хахахаха