Диетолог: Колкото по-тъмно и горчиво е кафето, толкова е по-вредно

18 Септември, 2025 12:29 3 005 12

  • диетолог-
  • кафе-
  • вредно-
  • тъмно-
  • горчиво

„Доброто кафе трябва да има плодови, цитрусови нотки и лека киселинност“, казва Паула Серано

Диетолог: Колкото по-тъмно и горчиво е кафето, толкова е по-вредно - 1
Снимкa: Shutterstock

Диетоложката Паула Серано заяви, че макар кафето да е здравословно, хората забравят за основния проблем на напитката, пише El Periodico De España.

Както отбеляза Серано, любителите на кафе имат 12% по-нисък риск от смърт от каквато и да е причина. Важно е обаче да се помни, че кафеените зърна се пекат по време на производството. При температури над 120°C се отделя акриламид – вещество, признато за канцероген. Това може да доведе до мускулна слабост, изтръпване на ръцете и краката, нестабилност и проблеми с координацията, обясни специалистката.

Колкото по-тъмно и по-горчиво е кафето, толкова по-изгоряло е и следователно вредно, според лекарката. Затова тя настоятелно препоръчва леко печено кафе без добавки.

"Трябва да се избягва обаче разтворимото кафе и кафето, приготвено по метода torrefacto (печено със захар), подчерта Серано.

„Доброто кафе трябва да има плодови, цитрусови нотки и лека киселинност“, заключи тя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    10 0 Отговор
    Само веднъж , сутрин ! Но двойно и по силно от природна стихия !
  • 4 Тъкмо ще гледам по-малко !

    8 1 Отговор
    Тъкмо ще гледам по-малко !

    Мизерията на Този Свят !
  • 5 И откъде

    7 3 Отговор
    идва този акриламид. Ааа, от конкуренцията, която слага акрилна боя и амидна киселина в кафето което печем във фурната в къщи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Карлос Друсар

    5 3 Отговор
    За либepacтите всичко е вредно. За да не им е толкова тъмно, сигурно го разреждат с мъжkо мляко
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 вен серемос

    7 5 Отговор
    Пак тъпизмите на СОЩ/съ адинени овчарски щати/на тъпата Евроа, на гейФранця и Макарона, на чалмата/Англия.Фашеска Бандеровска Окраина и Зелената еуглена няма да коментирам.! Пийте кафе,силно /за джезве или кафеварка/,със или без захар.Нищо няма да ви стане.Тъпотата идва от най-неграмотните в всетовен мащаб страни:СОЩ/съединени овчарски щати/, Англия, Франция, ОКРАИНА.И това дожевяхме фашистите Урсули, Кая Каласите да ни казват какво кафе да пием.То бива,бива тъпизми ,но и толкова не бива! Това ни данесаха Сорос и соросоидите! ПОЗОР!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лост

    6 0 Отговор
    Значи правим кафе което даваме на някой друг и после втора цедка за нас.
  • 12 Име

    0 0 Отговор
    Арабика, слабо до средно изпечено! Който иска да си пие горчилаците препечени!