Last news in Fakti

1 Март, 2024 13:57 1 022 8

Не живейте близо до барове и заведения, вредно е за здравето

  • бар-
  • барове-
  • заведения-
  • бързо хранене-
  • сърце-
  • сърдечни заболявания-
  • сърдечна недостатъчност

Според учени хората, които живеят близо до барове, кафенета и заведения са по-застрашени от проблеми със сърцето

Не живейте близо до барове и заведения, вредно е за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от университета Тулейн в САЩ са установили, че животът в близост до барове и заведения за бързо хранене може да увеличи риска от сърдечна недостатъчност, съобщи ЮПИ.

За целите на настоящото изследване са използвани данни за над 500 000 възрастни във Великобритания. Информацията за здравословното състояние на изследваните лица е взета от Британската биобанка (British Biobank) - голямо хранилище за човешки биологични проби. Учените са определили и вида на хранителната среда, в която са живели участниците. Те са били разделени на три групи в зависимост от това дали в близост до домовете им се намират кръчми или барове, кафенета и заведения за бързо хранене.

Предполагаемото въздействие на средата е определено от близостта на заведенията за хранене (местоживеене на 15 минути пеша от ресторант, бар или кафене) и концентрацията на подобни заведения на километър площ. След фазата на събиране на информация е започнала фазата на наблюдение на участниците, която е продължила 12 години.

По време на периода на наблюдение са документирани близо 13 000 случая на сърдечна недостатъчност. Анализът е показал, че по-близкото разстояние до дома и по-големият брой барове и ресторанти за бързо хранене са свързани с повишен риск от развитие на сърдечна недостатъчност.

Жителите на районите с най-голяма гъстота на кръчми и барове са имали с 14 процента по-висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност, докато големият брой ресторанти е увеличил риска от здравословния проблем с 12 процента.

Изследването показва също, че участниците, които са живели най-близо до кръчми и барове (на 500 метра от тях), са имали 13 процента по-висок риск от сърдечна недостатъчност. Близостта до заведения за бързо хранене е свързана с 10 процента по-висок риск.

Изследователите отбелязват, че достъпът до бърза храна и алкохолни напитки вероятно е свързан с по-честите посещения на хората в барове, кръчми и заведения за бързо хранене. Подобни нездравословни хранителни навици са свързани с повишен риск от развитие на диабет и затлъстяване, които от своя страна могат да бъдат провокатори на сърдечна недостатъчност, напомнят експертите.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Circulation: Heart Failure", предава БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умирам от смях

    4 1 Отговор
    вредно е ако срещнеш някакви агресивни пияници
  • 2 Пич

    7 0 Отговор
    Ние не живеем до баровете и заведенията , ние живеем В баровете и заведенията !!! И понякога излизаме навън само за да установим , че там няма живот !!!
  • 3 ИВАН

    2 2 Отговор
    Ми демокрация - вредно, ама пари да падат, на кого му пука за хората, който има пари ще се оправи, ама който няма - ще търпи.

    Коментиран от #5

  • 4 Токсити

    2 1 Отговор
    Едва ли има нещо по-вредно да живееш в държавата на Сглобката!
    Ако учените проведат изследвания, ще счупвт процентите!
  • 5 Ами

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    като нямаш пари да купуваш готови боклуци, сготви си вкъщи. Също и бирата не е задължително да я пиеш на петорна цена в бара. Статията е за овце, дето се юркат на ярма.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.