Last news in Fakti

6 Март, 2024 15:19 1 195 2

7 зеленчука, с които ще преодолеем пролетната умора

  • зеленчуци-
  • пролетна умора-
  • здарве-
  • хранене-
  • имунитет

Консумацията на пролетни зеленчуци е важна за поддържането на добро здраве и форма

 7 зеленчука, с които ще преодолеем пролетната умора - 1
Снимка: Shutterstock

С настъпването на пролетния сезон, съвсем естествено в менюто си добавяме по-свежи и леки храни. Консумацията на пролетни зеленчуци е важна за поддържането на добро здраве и форма. Те ни помагат да подсилим имунитета си, да намалим риска от пролетна умора. Вижте кои освен морковите, лука, чесъна и ревена са едни от най-полезните за здравето.

Артишок

Пикът на сезона на артишока е през пролетта и есента. Този зеленчук има уникален орехов и леко сладък вкус и може да се готви на пара, да се вари или пече. Освен вкусен е и много полезен. Богат е на антиоксиданти, подобрява здравето на сърцето и е добър източник на фибри, фолиева киселина и витамини С и К. Артишок може да закупите и в буркани, готов за консумация.

Червено цвекло

Цвеклото е кореноплоден зеленчук, който има сладък и земен вкус и се съчетава добре с други пролетни зеленчуци. Изключително богат е на антиоксиданти, витамини А и С. Особено полезен е за активно спортуващите, за детокса на черния дроб, за когнитивната функция. Червеното цвекло е подходящо за смутита, фрешове, салати, ястия и други. Въпреки че е полезно, не бива да се прекалява с консумацията му.

Аспержи

Аспержите са популярен пролетен зеленчук, лек за консумация, с много малко калории. Консумацията им ни осигурява фибри, витамини К, А. Освен това аспержите имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и са естествен диуретик, който насърчава детоксикацията на организма.

Грах

Знаете ли, че грахът е чудесен източник на растителни протеини? Една чаша съдържа почти 9 грама протеин. Грахът също е с високо съдържание на фибри и витамини А, С и К. Подходящ е за диетични режими на хранене, за активно спортуващи, които искат да си набавят протеини не само от животински източници.

Репички

Репичките са обичани пролетни зеленчуци заради хрупкавата си текстура и пикантен вкус, което ги прави чудесен пролетен зеленчук за салати и сандвичи. Освен това, те са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на антиоксиданти, пише az-jenata.bg. Консумацията им ни осигурява и фибри, и се смята, че благоприятства перисталтиката на червата. Също така, консумацията на репички помага и за извеждането на излишните течности от организма.

Кресон

Кресона ще откриете при свежите билки в плод и зеленчук магазините или супермаркетите. Той е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини А, С и К. Освен това съдържа омега-3 мастни киселини, помага за намаляване на възпалението и поддържа здрава кожата. Той се смята за суперзеленчук. Чудесен е за добавяне към смутита, сандвичи, салати и има съвсем лек пикантен вкус.

Спанак

Обичаме да го хапваме през цялата година, но през пролетния сезон е задължителна част от пролетното ни меню. Спанакът има малко калории и е подходящ за диета. Той е сред зеленчуците, които укрепват имунитета, а възможностите за консумирането му са разнообразни. Богат е на желязо, селен, витамини К, А, С, фолат. Спанакът съдържа и мощни антиоксиданти, помага за укрепване на здравето на сърцето.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.