Last news in Fakti

8 Март, 2024 16:31 1 721 4

6 най-добри напитки за подсилване на имунната система

  • напитки-
  • напитка-
  • имунитет-
  • имунна система

Във време на настинки и грипове, има шест напитки, които да засилят защитните механизми на организма ни

6 най-добри напитки за подсилване на имунната система - 1
Снимки: Shutterstock

Пролетта вече чука на вратата, но заради студените температури мнозина все още се чудят как да стигнат до заветния топъл сезон, без да се разболеят от продължителна настинка или коварен грип. Първата мисъл често се насочва към укрепване на имунната защита на организма ни, независимо дали става въпрос за здравословни храни или напитки за повишаване на имунитета.

Имунната система

Имунитетът е естествената защитна мрежа на организма, състояща се от клетки, тъкани и органи, които помагат за защитата на тялото от бактерии, вируси, гъбички и други вредни вещества. Имунната система осигурява бариера, която не позволява на нашествениците да навлязат в тялото ни, но също така разполага със сложна система от клетки, които се борят с патогените, ако те все пак намерят начин да навлязат в организма.

От съществено значение за силния имунитет е цялостният здравословен начин на живот, който осигурява достатъчно качествен сън. Правилното хранене и пиенето на полезни напитки също могат да помогнат за укрепването на имунната система на организма.

Прочетете нататък, за да научите кои напитки укрепват имунитета най-добре.

Вода

Тъй като телата ни са съставени от около 60-70% вода по тегло и всяка една телесна функция изисква вода, пиенето на достатъчни количества H2O е добро начало, за да поддържате функционирането на имунната си система. Когато тялото ви е дехидратирано, това може да насърчи развитието на бактерии и вируси. Ето защо е толкова важно да се уверите, че всеки ден пиете оптималното за нуждите на тялото ви количество вода.

Доброто правило за количеството вода е да изпиете половината от телесното си тегло в течни унции. Ако тежите 150 килограма, целта ви би била 75 унции вода на ден. Това се равнява на 2,2 литра вода.

Някои от начините, по които водата помага за поддържане на имунната система, са подпомагането на усвояването на хранителните вещества и поддържането на лигавиците в носа, устата и гърлото, които често са първата линия на защита срещу патогени и естествена бариера пред инфекциите. Водата е и основен компонент на лимфната течност, която доставя белите кръвни телца, подпомагащи борбата с инфекциите.

Проучване, публикувано в списание Medical Hypotheses, съобщава, че лицата, за които е отбелязано, че са дехидратирани преди заразяването с COVID-19, са изложени на повишен риск от смърт от COVID-19. Авторите препоръчват да има препоръки за обществено здраве да се пие повече вода, за да се предотврати и да има по-добри резултати в борбата с вирусните заболявания.

Зелен чай

Зеленият чай е друга чудесна напитка, на която можете да се наслаждавате, за да подсилите естествените защитни сили на организма си. Зеленият чай е богат на полезни полифенолни флавоноиди, които осигуряват безброй ползи за здравето - от намаляване на риска от сърдечни заболявания и някои видове рак до овладяване на системните възпаления.

Според проучване, публикувано в списание Molecules, зеленият чай укрепва имунитета чрез своите антиоксиданти, които спомагат за защитата на клетките от окисление и реактивни кислородни видове. Смята се, че зеленият чай предпазва от заболявания и инфекции чрез своя антиоксидантен капацитет, както и по много други предложени пътища. Освен това той не съдържа калории и отдавна се ползва заради многобройните си ползи за здравето.

Кефир

Кефирът е ферментирала, подобна на кисело мляко напитка, приготвена от различни видове мляко, като краве, овче и козе. Подобно на киселото мляко, кефирът е богат на различни полезни пробиотици, които помагат за поддържане на баланса на микрофлората на стомашно-чревния тракт. Основната полезна бактерия в кефира е Lactobacillus kefiri, докато в традиционното кисело мляко основните пробиотици са Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

В обзорна статия, публикувана в списание Nutrients, се съобщава, че кефирът осигурява антиоксидантни, антимикробни, противовъзпалителни, ранозаздравяващи и много други ползи за здравето.

Чай от лимон и джинджифил

Независимо дали си приготвяте сами или купувате чай от лимон и джинджифил в супермаркета, този билков чай е чудесен избор, за да поддържате имунитета си. Чаят се приготвя чрез комбиниране на прясно настърган джинджифил и лимонов сок в гореща вода. Предлаганите в страната марки се правят с лимонова трева, лимонова кора и натурален джинджифил. В някои от тях дори са добавени пробиотици за още по-голямо укрепване на имунната система.

Чаят от лимон и джинджифил е богат на витамин С - антиоксидант, за който е известно, че помага за предпазване на клетките от оксидативно увреждане. Витамин С също така осигурява противовъзпалителни свойства и помага за намаляване на отрицателните имунни реакции, според изследване, публикувано в списание Antioxidants.

Джинджифилът също така притежава повече от 100 биоактивни съединения, които помагат за отблъскване на гаденето, намаляване на риска от някои видове рак, подобряване на кръвните липиди, намаляване на възпаленията и много други, според изследване, публикувано в списание Nutrients.

100% сок от портокал или грейпфрут

Портокаловият сок често се рекламира като предпочитана напитка, ако се опитвате да се преборите с настинка или грипен вирус, а има значителна научна подкрепа за пиенето на цитрусов сок за имунната система.

Според проучване, публикувано в Frontiers in Immunology, витамин С и фолат в цитрусовите сокове поддържат целостта на имунните бариери и защитават много видове имунни клетки, включително естествените клетки-убийци и Т-клетките. Нещо повече, биоактивните съединения в цитрусовите плодове имат противовъзпалително действие, което подпомага имунитета.

И двата сока от портокал и грейпфрут са богати на хранителни вещества и осигуряват повече от 100% от общото количество витамин С, от което се нуждаете на ден, в една порция. Тези 100% плодови сокове също така осигуряват витамин А и фолат. Когато купувате портокалов сок, можете да намерите дори варианти, обогатени с витамин D - хранително вещество, за което отдавна е известно, че е от съществено значение за здравия имунитет.

Сок от домати

Подобно на цитрусовите плодове, доматите са богати на витамин С, както и на ликопен - полезен антиоксидантен каротиноид, който притежава много благоприятни за здравето свойства и е известен с това, че помага за потискане на системните възпаления.

Доматената супа често се препоръчва при настинка или грип заради съдържащия се в нея витамин С, но освежаващият доматен сок ще ви осигури подобни количества витамин С. Чудесното при доматения сок е, че в осем унции има само 50 калории, без добавена захар и почти 100% от необходимия ви за деня витамин С. За да контролирате нивата на натрий, потърсете доматен сок с по-ниско съдържание на натрий.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    1 0 Отговор
    Добре че ни го съобщават в унции,иначе как щяхме да се оправим с метричната система СИ.
  • 2 Нова

    3 0 Отговор
    Тази статия е за американци с ниско айкю. Как горещата вода действа на лимоновия сок? Сготвя го и не остават витамини и ензими. Как готов от магазина чай от лимон и джинджифил бил пресен? Доматената супа била полезна? Сигурно е - като я изповръщаш и ти олекне на празния стомах. Мялко са нещата така противни
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.