Last news in Fakti

9 Март, 2024 19:51 1 457 7

Притеснително малко европейки осъзнават връзката между алкохола и рака на гърдата

  • алкохол-
  • жени-
  • европа-
  • рак-
  • рак на гърдата-
  • онкология-
  • онкологично заболяване

Едва 20% от жените в Европа знаят, че алкохолът е свързан с по-висок риск от развитие на рак на гърдата

Притеснително малко европейки осъзнават връзката между алкохола и рака на гърдата - 1
Снимка: Shutterstock

Едва малко повече от една на всеки пет жени в Европа е наясно, че алкохолът е рисков фактор за рак на гърдата - заболяване, което е основен здравен проблем в региона, предаде АФП, като цитира предупреждение на европейското представителство на Световната здравна организация (СЗО).

Само 21 на сто от жените в 14 европейски държави знаят за връзката между консумацията на алкохол и риска от развитие на рак на гърдата. Информираността е още по-ниска сред мъжете: едва 10 процента са наясно с тази връзка, се казва в разпространено до медиите съобщение на СЗО-Европа, от която са част 53 държави, включително и от Централна Азия.

На Стария континент през 2022 г. са регистрирани 600 000 случая на рак на гърдата, отбелязва АФП.

"При жените в Европа ракът на гърдата е водещото онкологично заболяване, причинено от алкохола, като на него се падат 66 на сто от всички онкоболести, причинени от спиртни напитки", отбелязват от здравната агенция на ООН, цитирани от БТА.

Алкохолът влияе върху нивата на естроген, които играят роля в развитието на много видове рак на гърдата. Дори сравнително ниската консумация на алкохол може да допринесе за повишаване на риска, предупреждават от СЗО.

"Повече от половината от случаите на рак на гърдата в Европа, дължащи се на употребата на алкохол, не са от прекомерната му консумация, а около една трета от новите случаи всяка година са от употреба, равняваща се на две малки чаши вино на ден", отбелязват от организацията.

Затова е важно чрез нови обществени политики да се променят навиците за консумация на алкохол в Европа, които са постоянни от 2010 г. насам, категорични са от СЗО.

За да бъдат предотвратени рисковите фактори за рак, от европейското подразделение на СЗО призовават страните да поставят ясни предупреждения върху алкохолните продукти, както вече правят при тютюневите изделия", заяви пред AФП регионалният директор на организацията Ханс Клуге.

Регионът "има най-високите нива на консумация на алкохол в света - с един на всеки десет смъртни случая, свързани със спиртни напитки, затова намаляването или ограничаването на потреблението е отлична отправна точка за намаляване на вредите и приоритизиране на здравето", добави той.

Според СЗО ракът на гърдата е вторият най-често срещан вид онкозаболяване в света с 2,3 милиона случая през 2022 г., отбелязва АФП.

Проучването, представено от европейския клон на организацията, обхваща Австрия, Белгия, Естония, Франция, Германия, Ирландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Словения, Испания и Швеция.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ице

    3 3 Отговор
    Поговорката е, радвай се мъжки полови члене на пияни жени.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лошо

    13 2 Отговор
    В дългосрочен план е по-важно да разберат връзката между джендър идеологиите, соросоидната дезинформация, псевдо либерализма и евроатлантизма, цензурата, контрола върху финансите, зависимостта на полиическата клика от европейски пари и силно централизираното управление. За да им светне, че всички проблеми идват от тази, налагана с десетилетия, лишена от съдържание идеология. Вкл. проблемите им с алкохола. Иначе ще да се налага на бъдещите им съпрузи от мюсюлманската вяра да им обясняват защо в тяхната култура не се пие алкохол, че на жените още по-малко им е позволено.
  • 4 Мара Джамбазка

    1 0 Отговор
    Връзката между къркане и бременност е по-пряка.
  • 5 Механик

    14 0 Отговор
    Притеснително малко европейки схващат защо имат все по-големи дупета от това на шакира. Те даже не си дават представа, какво ядат. Всичките тия хормонои, ГМО-та, консерванти...
    Едно време, в едно училище където учат 1000 деца имаше по 1-2 дебели дечица. Я се огледайте как е днес!!
    Момичетата ви, на 17 години вече са със задници като гардероби. Но вие си ги харесвате, щото си епилирате крачетата и носите чорапки до глезените. За талибанските брадички, няма да говорим.
  • 6 Колко

    7 1 Отговор
    Европейки могат да имат мислене по-високо от рекламите по европвйските телевизии , социалните зомби мрежи и риалити шоута?Какви са им "идолите" за подражание в същите тия циркове?
  • 7 Няма такова нещо !

    1 1 Отговор
    връзка между алкохола и рака на гърдата НЯМА !