Last news in Fakti

27 Март, 2024 16:28 3 953 7

Кои млечни продукти да консумирате и кои да избягвате за добро здраве

  • мляко-
  • млечни продукти-
  • сирене-
  • кисело мляко-
  • прясно мляко-
  • мазнини-
  • сърце-
  • сърдечни заболявания

Лекар изброи млечните продукти, които хората със сърдечносъдови проблеми трябва да избягват или да ограничат

Кои млечни продукти да консумирате и кои да избягвате за добро здраве - 1
Снимка: Shutterstock

Млечните продукти се считат за важна част от балансираното хранене и са пълни с важни хранителни вещества като калций, фосфор, витамини от група В, калий и витамин D, които са важни на различни етапи от развитието на децата, а също и с напредването на възрастта. Въпреки това, когато става въпрос за пациенти със сърдечни заболявания, към консумацията на млечни продукти трябва да се подхожда внимателно. Млечните продукти съдържат и наситени мазнини, които могат да повишат нивата на LDL холестерола и да повишат риска от сърдечни заболявания.

Особено при хора, които вече имат сърдечни заболявания, пълномаслените млечни продукти могат да доведат до сърдечносъдови усложнения. Според проучванията умереният прием на млечни продукти, до 200 грама на ден, може да не повлияе негативно върху сърдечносъдовото здраве.

Въпреки това експертите твърдят, че млечните продукти не бива да се пропускат напълно, тъй като в тях има изобилие от важни хранителни вещества, които могат да бъдат от полза за тялото и ума. Докато нискомасленото мляко, киселото мляко и изварата са отлично приети, пълномасленото мляко и сиренето винаги трябва да се консумират умерено. В случай че търсите заместител на млечните продукти и други източници на наситени мазнини, в диетата могат да се включат ненаситени мазнини, като ядки, авокадо или зехтин.

За лицата със сърдечни заболявания е важно да се даде приоритет на варианти с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, тъй като тези компоненти могат да влошат сърдечносъдовото здраве. Д-р Приянка Рохатги, главен диетолог в болница "Аполо", споделя

най-добрите и най-лошите млечни продукти за хора със сърдечни заболявания.

Оптималният избор включва нискомаслено или обезмаслено мляко, което предлага основни хранителни вещества с намалено съдържание на наситени мазнини.

Подобно е и нискомасленото кисело мляко, особено обикновените разновидности, лишени от добавени захари, които са благоприятен вариант за намаляване на приема на наситени мазнини и калории.

Включването на нискомаслено сирене, като извара или частично обезмаслена моцарела, може да бъде здравословен вариант за консумация на млечни продукти с умерено съдържание на наситени мазнини, въпреки че контролът на порциите остава ключов поради калорийната плътност.

Гръцкият йогурт се отличава с повишено съдържание на протеини и намалено съдържание на въглехидрати в сравнение с обикновеното кисело мляко, което го прави полезно за здравето на сърцето.

Пълномаслените варианти на млякото и киселото мляко трябва да се избягват поради повишеното им съдържание на наситени мазнини и холестерол, което изостря сърдечносъдовите рискове.

Преработените сирена, богати на наситени мазнини, трябва да се консумират с повишено внимание, а твърдите сирена като чедър или швейцарско, с високо съдържание на наситени мазнини, трябва задължително да се приемат ограничено от пациентите със сърдечносъдови проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    4 1 Отговор
    Алкохола не решава проблемите ви....... Млякото също!
  • 2 факт

    2 7 Отговор
    Японците спират на 100% консумацията на всички млечни продукти след 50 годишна възраст. Затова обикновено доживяват до един век.
  • 3 РЕАЛИСТ

    2 2 Отговор
    Само човекът от бозайниците употреба мляко след бебешка възраст. Един английски диетолог писа , че това е грешка на човека и млякото трябва да се избягва. То кашкавалът и сиренето скъпи станаха, та може да се вслушам в специалиста.
  • 4 Аман

    15 1 Отговор
    От глупаци ! Когато дедите ви бяха столетници , ядяха основно мляко , и млечни продукти ! А японците идваха , зяпаха , и купуваха млечните ни технологии !
  • 5 Уса

    4 1 Отговор
    По-добро от козето мляко няма.Когато минете на козе мляко и свикнете кравето ще ви се струва някаква бяла блудкава безвкусна смес,особено това в магазините нито едно не е истинско.Козе прясно също трудно се намира а в магазините е от сухо мляко става,но горе долу.Всеки природен продукт мирише или е с особени вкусове и това се дължи на дългия прием на фалшиви храни.Правя го,защото спортувам и не искам боклука,който съм ял да ми се покачва в гърлото или да се изпускам сутрин пред тоалетната

    Коментиран от #7

  • 6 Значи

    4 1 Отговор
    точно обратното
  • 7 Ако си

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Уса":

    купуваш и домашно краве мляко, също ще усетиш разликата. Аз имам възможност да си купувам и от трите вида прясно мляко, от производител на село, естествено козето и овчето са само през лятото. Но, прясно мляко не консумирам, всичко което купувам го правя на кисело мляко и кефир.