Last news in Fakti

25 Май, 2024 20:05 3 724 23

Кардиолог посочи 3-те най-големи последствия от консумацията на алкохол

  • алкохол-
  • вредно-
  • здравословен живот-
  • последствия-
  • последици-
  • сърце-
  • кардиолог

Няма полезен или безвреден алкохол, категоричен е лекарят

Кардиолог посочи 3-те най-големи последствия от консумацията на алкохол - 1
Снимка: Shutterstock

Може да звучи крайно, но алкохолът е отнесен към веществата от първа категория по своето токсично въздействие и канцерогенни свойства. В същата тази категория, в която е и азбестът, който предизвиква заболявания на белите дробове.

Дори малките дози алкохол могат да навредят на организма, категоричен е виден кардиолог.

Въпреки че непрекъснато се говори за това, много хора се правят, че не са го чули или не са съгласни, не им отърва, както се казва. Как в крайна сметка алкохолът въздейства на сърцето? Обяснението идва от кардиологът д-р Константин Зражевски, к.м.н.

Сърцето на алкохолика и на човек, водещ здравословен начин на живот, се различават, изтъква специалистът, позовавайки се на научни медицински данни и на своята практика. И допълва, че е много важно да се разбере следното: алкохолът има ясен дозозависим ефект, т.е., колкото по-голяма е дозата, толкова по-силно е увреждащото действие от спиртната напитка.

Оттук следва логичният извод, че колкото повече пие човек, толкова по-голяма вреда нанася на организма си. Това се отразява практически на всички вътрешни органи на човека.

По последни данни от СЗО може със сигурност да се каже, че безопасен алкохол не съществува – всяка капка спиртна напитка нанася вреда, единодушни са и лекарите, и учените. Съществуват два модела на употреба на спиртни напитки – северен и южен:

• северен – когато човек пие големи дози твърд алкохол, но го прави рядко, например по празници;

• южен – човек пийва по-малко, предпочита по-слаб алкохол, но го прави много често или всеки ден.

Алкохолът влияе върху сърцето по 3 начина:

  1. Нарушава сърдечния ритъм. Това се случва посредством влиянието на електролитния баланс, на симпатиковата нервна система. По тази причина човек може да развие например предсърдно мъждене – при алкохолиците то е ясно изразено и видно.
  2. Повишава артериалното налягане. Хипертония, която „влачи“ след себе си множество други патологии. Колкото повече пие човек, толкова по-силно страдат бъбреците, както и другите органи.
  3. Причинява алкохолна кардиомиопатия. Това е заболяване, при което алкохолът уврежда т.нар. кардиомиоцити, т.е. съкратителната тъкан на органа. Това заболяване нарушава изпомпващата функция на сърцето – органът повече не може да изпомпва кръв така, както трябва. Това е крайният вариант на проява на тежкия алкохолизъм.

Когато човек злоупотребява с алкохол, може да пострада и от сърдечна недостатъчност – такова състояние се развива в резултат на алкохолна кардиомиопатия, инфаркт на миокарда и други опасни за живота патологии. Невъзможно е точно да се каже каква доза алкохол води до опасни последствия, тъй като всички сме различни, всеки си има своята генетика и история на болестта, продължава кардиологът.

Има народи, у които генетично е заложен недостиг на фермент, който „утилизира“ алкохола. Опасността няма да възникне с първата чашка, но у такъв човек се отключва необратим процес. Ако той престане веднъж и завинаги да консумира алкохол, процесът може да се потисне, а организмът ще е много благодарен, че няма да си позволите да го унищожавате.

Преди време се смяташе, че, ако човек изпива не повече от 40 мл спиртно питие, то няма да навреди. Особено пък, ако това е червено вино. Истината е, че тази чашка червено вино нито ще нормализира нивото на холестерола, нито ще прочисти съдовете ви.

„Когато попитам мой пациент колко често пие, бих искал и настоявам да бъде откровен с мен. Но някои не са склонни да си признават колко алкохол приемат. Има си обаче признаци, по които лекарят все едно може да определи. И това не е само по зачервените очи. Например ЕКГ-то може да ви издаде. Или кръвните изследвания няма да са добри. Например по повишеното ниво на бъбречните ферменти може да се предположи, че човекът има проблем с алкохола“, твърди докторът.

Той повече от 30 години работи в отделение по неотложна кардиология. И може да каже какво точно е „сезонност“ при сърдечните болести. Например след празници се събират пациенти с пристъпи на предсърдно мъждене.

„Ако в делниците при нас постъпват по 2 души на ден с аритмия, в празничните дни те са 3 пъти повече. Запомнете: алкохолът може лесно да „пришпори“ болестта. Човек на 45 години, който има плака или тромб, спокойно „спящ“, взел, че се напил, повишило му се кръвното налягане, създали са се по-благоприятни условия за спукване на тази плака или тромб. Резултатът – инфаркт“, категоричен е д-р Зражевски.

Преди всичко тези напитки само условно са слабоалкохолни, казват експерти. Второ, те удрят първично черния дроб, сърцето и стомашно-чревния тракт. Трето, при постоянната им употреба може да възникне бирен алкохолизъм – това не е шега, а реалност, предупреждават токсиколози.

Изключително бързо става привикването към бира, сайдер с алкохол, коктейли и други слабоалкохолни напитки. Този алкохолизъм е много по-тежък от зависимостта от водка например. Токсиколози предупреждават тези, които са свикнали след работа да пият бира или сайдер, мислейки „какво толкова ще ми стане от една бутилка“, че това е много сериозна грешка.

Доказано е, че бирата предизвиква исхемична болест на сърцето, захарен диабет, камъни в жлъчния мехур и т.н., а също така като цяло въздейства негативно на работата на нервната и на сърдечносъдовата система.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    18 7 Отговор
    Алкохолът не Прощава никому
  • 2 Леля Гошо

    22 2 Отговор
    Повечето трезвеници в края на краищата умират.

    Коментиран от #10

  • 3 баба ми казваше

    22 3 Отговор
    Кучките са до време, чашката е до гроб.

    Коментиран от #14

  • 4 Констатираща

    3 10 Отговор
    Всичко, което пише е вярно, защото обичам медицината, чета доста в тази насока, още от малка и никога не опитвам дори, алкохол. Човек трябва да култивира вкуса си към полезни храни и питиета.

    Коментиран от #16, #18

  • 5 Дедо

    15 1 Отговор
    Всеки ден излиза някой анонимник да ни плаши с нещо ,бяха английски учени сега анонимници с руски имена що ли пък им се връзвам,сигурен съм че няма да изкарам до 100.
  • 6 И да пиеш

    15 1 Отговор
    и да не пиеш,очакват те 2 на 1 метра! Познавам много хора,които не пиеха ,а си отидоха преди "алкохолиците"!Не му вярвайте на доктора!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НЕредовен пациент

    6 1 Отговор
    Двата сценария са:
    1. Пиете, ли? Да. Спрете пиенето!
    2. Пиете, ли? Не. Пушите, ли? Да. Спрете цигарите!
    Ако само алкохола вредеше, щеше да е забранен, или поне щяха да му лепят г ад ни картинки, като на цигарени кутии. А, чуя ли СЗО ...
  • 9 РЕАЛИСТ

    10 3 Отговор
    Достоевски е казал" Само подлеците и болните не пият" Като ги гледам мюсюлманите, дето не пият , все здрави и уравновесени хора . Умират рано и все терористи, дето искат да избият непиещите.
  • 10 Гошко, леля

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Леля Гошо":

    А, другите се пропиват!? Бухаха
  • 11 Карлуково

    1 0 Отговор
    А, уе док; знаеш ли по какво се познава кой е шефа на фирменото парти? Този, който последен падне под масата!
  • 12 Анонимен

    7 3 Отговор
    Който не пие на масата пие хапчета от аптеката.
  • 13 Къв е тоя доктор ве

    6 2 Отговор
    Например по повишеното ниво на бъбречните ферменти може да се предположи, че човекът има проблем с алкохола“, твърди докторът.

    Какви са тия бъбречни ферменти?!
    Ферменти има в туршията.
  • 14 Читател

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "баба ми казваше":

    Явно, по нейно време не е имало виагра.
  • 15 Анонимен

    8 1 Отговор
    Столетниците у нас казват че всички пият по малко алкохол всеки ден. Моята баба пиеше вино почина на 98. Баща и на 97 . Чичо и на баба почина на 106. Дядото до нас почина на 96. Беше даже раняван в Първата световна и куршума се беше капсулирала в белия дроб ..и той всеки ден пиеше а даже пушеше и цигари Янтра без филтър........По скоро с алкохола и цигарите е нещо генетично.
  • 16 Боро

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Констатираща":

    А констатира ли, че например в немския стандарт за храните (най-стриктния) има отвратителни изисквания? Например, че в каймата трябва да има минимум 51% месо, в кравето масло маслото да е минимум 70% и т.н. И се питам: а другите проценти? Какви пълнежи има? Щом в Германия изискванията са такива, представи си какво е в България... Защо никой доктор не публикува как в птицекланниците влизат пилета по 700гр. и излизат по 1200 - 1500гр.? Ами сигурно защото не ги пълнят с алкохол, а с някакви здравословни химикали. Защо след пръскане на посевите дивечът измира? В България дивите зайци почти изчезнаха, пъдпъдъците и гургулиците също... Но сигурно за хората тези отрови са полезни.
    Хайде стига лицемерие. Алкохолизмът е опасно, смъртоносно заболяване, но познавам много хора на преклонна възраст (над 80) , които всяка почти вечер си пийват по 50 ракия или чаша вино. В квартала имахме една старица, баба Мастичка и казвахме. Поне 3-4 пъти седмично идваше в кварталното ресторантче и си поръчваше малка мастичка и краставички. Почина на 96. Но не от алкохола, а от ковида.
    А този доктор защо не каже защо не каже от какво деца н 2-3 години страдат от диабет, бъбречна недостатъчност и други заболявания, от които преди години бяха характерни за хора над 60? От къде е този бум на аутизъм и хиперактивност при децата? От алкохола ли?
    И да напомня какво пише в Библията. Виното е Христовата кръв. Но и се укоряват тези, които прекаляват с пиенето.

    Коментиран от #19

  • 17 Роко Сифреди

    6 1 Отговор
    След това, което прочетох мисля, че вече съм мъртъв.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Констатираща

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Боро":

    Трудно е човек да повярва, особено мъж, който е свикнал с алкохола и да си представи, че е вреден и не трябва да се пие. Естествено, че ферментиралите продукти, до някаква степен са и полезни. Всичко зависи от компенсационните възможности на организма, но това, че алкохолът води до коагулация на белтъците, е достатъчно и безспорно, за да разберем колко е "полезен". Разбира се, че всички изкуствени добавки и обработката на храната, както и препаратите за растителна защита, са далеч по-вредни и опасни и докато алкохолът е естествен продукт, въпреки че и това вече е доста съмнително и зависи как се приема, то всички химикали, с които контактуваме, са определено вредни и за тях няма дозировка. Не само, че децата стават хиперактивни от фенилаланина в безалкохолните напитки, но съм забелязала, че и животните стават агресивни от съвременните изкуствени храни, които се продават в зоомагазините, а оцветителите водят до хронични възпаления и рак, както при хората, така и при животните.

    Коментиран от #21

  • 20 Гръч

    7 1 Отговор
    Моята тъща пиеше нормални количества алкохол и всяка сутрин кафе с мляко.Почина на 95 защото падна и си счупи таза.Операцията беше успешна и почти проходи,но я заразиха с вирусна пневмония и набързо изписаха.В къщи се влоши и я върнахме в болницата,където почина.Моят дядо си отглеждаше тютюна в двора и увиваше листата с вестник почина на 89 от слънчев удар на нивата.Проблема днес да сме болни е свързан с демокрацията тя ни докара много смърт и разруха
  • 21 Отбор знатоков

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Констатираща":

    Тука уцели! Бутилирания от магазините, е поне 2/3 химия. Домашния, дори и с метиловия алкохол е по-добър!!! Химията е в основата на съвременната хранително-вкусова промишленост. От - до! Няма храни, няма напитки; ВСИЧКО! БИО?! ДРЪН - ДРЪН!!! Затова старите са го докарали до години, за които сега можем само да мечтаем.
    Според статистиката, българина се костюмира за последно, на 62 - 67 години.
  • 22 Новата атлантическа мантра!

    2 0 Отговор
    Алкохолът е отнесен към веществата от първа категория по своето токсично въздействие и канцерогенни свойства, но наркотиците особено тревата е полезна и вече почти законна!
  • 23 Руфинка

    0 0 Отговор
    Гредахте ли черешката, с ококорената мисирка, която крещеше как в 6 сутринта, ударили по една греяна ракийка в ХАБИТАТА на 90 годишна жена?