22 Юни, 2024 18:54 1 481 4

Диабет тип 2 застрашава хората, които ядат прекалено много сол

  • сол-
  • консумация-
  • солено-
  • храна-
  • диабет-
  • заболяване

Добавянето на сол стимулира апетита, което води до преяждане, затлъстяване и в крайна сметка до диабет тип 2, смятат изследователите

Диабет тип 2 застрашава хората, които ядат прекалено много сол - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, които не могат да устоят да поръсят обилно храната си със сол, може да увеличат риска от диабет тип 2 с почти 40%, разкрива ново изследване.

Прекомерната употреба на сол не е опасна само за кръвното налягане - учените смятат, че тя също така увеличава риска от развитие на диабет. Според учените добавянето на сол стимулира апетита, което води до преяждане, затлъстяване и в крайна сметка до диабет тип 2, съобщава Mirror.

В момента в Обединеното кралство 4,3 милиона души са диагностицирани с диабет, като повечето от тях имат тип 2, който се свързва с неправилно хранене и недостатъчна физическа активност. Други 2,4 милиона британци са в риск да развият диабет, ако не внимават. Екип от специалисти от университета "Тулейн" в САЩ анализира данни от Биобанката на Обединеното кралство за 400 000 души за период от около 12 години и установява, че над 13 000 от тях развиват диабет тип 2.

В сравнение с тези, които рядко използват сол, рискът от диагностициране с диабет тип 2 е по-висок с 13% за тези, които "понякога" използват сол, с 20% за тези, които "обикновено" го правят, и с 39% за тези, които "винаги" добавят сол.

Д-р Лу Ци, ръководител на екипа от Училището по обществено здраве и тропическа медицина към университета "Тулейн", заявява: "Вече знаем, че ограничаването на солта може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и хипертония, но това проучване за първи път показва, че намаляването на солта също може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2".

Проучването свързва редовния прием на сол с повишен индекс на телесна маса и по-голямо съотношение между талията и ханша. Професор Ци твърди, че основният проблем не е в самата сол, а в това, че тя стимулира консумацията на по-големи количества храна, което води до затлъстяване и възпаления.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЕТЕ

    3 1 Отговор
    Това нищо не е. Убива те и си отиваш. А алкохола може да те осакати, ако не целия, половината, и след това да мъчиш твоите хора дълги години.
  • 2 123

    2 1 Отговор
    Сатанистите тровят храната.

    Коментиран от #3

  • 3 345

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    за тебе премиум-сярна киселина
  • 4 Сол ключ

    3 2 Отговор
    Ама каква точно сол? Натриев хлорид, натриев глутамат, литиеви соли, йодирана сол, морска сол, хималайска сол или нещо друго.