9 Юли, 2024 13:32 1 628 0

Учени разработиха въпросник, разкриващ риска от инфаркт

  • сърдечно здраве-
  • риск от инфаркт-
  • въпроси-
  • въпросник-
  • инфаркт

Попълването на въпросника отнема само 5 минути, твърдят изследователите, които са го разработили

Учени разработиха въпросник, разкриващ риска от инфаркт - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи са разработили домашен въпросник, който може да оцени риска от инфаркт само за пет минути, според новопубликувано проучване. Оценката може да осигури дори същото ниво на точност като кръвните тестове и измерванията на кръвното налягане, твърдят изследователите.

Въпросникът се състои от 14 въпроса, свързани с фактори, сред които възраст, пол, тегло, обиколка на талията, тютюнопушене, високо кръвно налягане, високи нива на мазнини в кръвта, диабет и фамилна история на сърдечносъдови заболявания.

Според проучването, публикувано в Journal of the American Heart Association, чрез интегриране на отговорите на респондента в специален алгоритъм тестът може да идентифицира 65% от лицата с най-висок риск от сърдечносъдови заболявания.

"Инфарктът често идва изневиделица," каза в изявление Горан Бергсторм, ръководител на изследването и професор по клинична физиология в Sahlgrenska Academy към Университета в Гьотеборг.

"Много от хората, които претърпяват инфаркт, на пръв поглед са здрави и безсимптомни, но имат мастни отлагания в коронарните артерии, известни като атеросклероза. Нашият тест дава възможност да се идентифицират почти две трети от хората на възраст 50–64 години, които имат значителна коронарна атеросклероза и следователно са изложени на висок риск от сърдечносъдово заболяване."

В проучването са използвани данни от 25 000 лица, включени в популационно проучване в Университета в Гьотеборг. На всеки участник е направено изследване на коронарните артерии чрез компютърна томография, която визуализира степента на атеросклероза, която представлява натрупване на мазнини и холестерол по стените на артериите.

Съпоставяйки отговорите на участниците на въпросника с изображението на сърцето им, изследователите идентифицират факторите, които са най-силно свързани с атеросклерозата.

Учените вече са разширили изследването си в Швеция и са включили данни от САЩ, за да се опитат да преценят как тестът действа при различни групи от населението.

"Резултатите показват, че нашият домашен тест е също толкова точен, колкото и прегледът в клиниката, при който се използват кръвни тестове и измерване на кръвното налягане," каза Боргсторм. "Ако успеем да направим теста широко достъпен в рамките на здравеопазването, той може да спаси човешки живот и да предотврати страдания, като ни помогне да идентифицираме тези, които са изложени на висок риск от инфаркт или които в момента не се лекуват достатъчно."

Кристина Спарелюнг, генерален секретар на Шведската фондация "Сърце и бял дроб", определи резултатите от проучването като "изключително интересни," подчертавайки, че това може да бъде тест, който да осигури ранно предупреждение, което ще помогне на много хора.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА