14 Юли, 2024 17:48 1 331 4

"Мъжки грип": Учените имат обяснение защо мъжете карат настинка по-тежко

  • болест-
  • настинка-
  • пол-
  • мъже-
  • жени-
  • грип-
  • симптоми

Според изследванията има разлики в симптомите при мъжете и жените

"Мъжки грип": Учените имат обяснение защо мъжете карат настинка по-тежко - 1
Снимка: Shutterstock

Терминът "мъжки грип" е хумористична закачка към мъжете с леки респираторни инфекции, като настинка, които уж преувеличават симптомите си. Според стереотипа, мъжът лежи на дивана с кутия кърпички. Междувременно партньорката му, също със сополив нос, продължава да работи от вкъщи, да върши домакинската работа и същевременно да се грижи за него.

Но дали мъжкият грип е истински? Съществува ли основателна биологична причина за мъжките симптоми или мъжете просто симулират? И по какво мъжкият грип се различава от обикновения?

Мъжкият грип може да се отнася до редица респираторни инфекции – настинка, грип, дори лек случай на COVID. Така че е трудно да се сравни мъжкият грип с грипа. Но за улеснение нека да кажем, че мъжкият грип всъщност е настинка. Ако това е така, мъжкият грип и грипът имат някои сходни характеристики.

И двата се причиняват от вируси (но различни). И двата се подобряват с почивка, течности и ако е необходимо, с болкоуспокояващи, таблетки за гърло или деконгестанти за овладяване на симптомите.

И двата могат да имат сходни симптоми. Обикновено по-тежките симптоми като треска, болки в тялото, силно треперене и главоболие са по-чести при грипа (но понякога се появяват и при настинката). Същевременно възпаленото гърло, хремата, задръстването и кихането са по-често срещани при простудните заболявания. Кашлицата е често срещана и при двете.

Грипът е по-сериозна и понякога фатална респираторна инфекция, причинена от инфлуенца вирус. Простудните заболявания се причиняват от различни вируси, като риновируси, аденовируси и коронавируси, и рядко са сериозни.

Настинките обикновено започват постепенно, докато грипът започва внезапно. Грипът може да бъде открит с лабораторни или домашни тестове. Човешкият грип не е официална диагноза.

Тежките симптоми на грип могат да бъдат предотвратени с ваксина, докато симптомите на настинка не могат. Сериозните грипни инфекции също могат да бъдат предотвратени или лекувани с антивирусни лекарства, като например Тамифлу. Няма антивирусни лекарства за простудни заболявания.

За пореден път нека приемем, че мъжкият грип е настинка.

Наистина ли мъжете имат по-тежки настинки от жените? Картината е сложна.

Едно изследване със заглавие "Мъжкият грип не е нещо", всъщност показва, че има разлики в симптомите при мъжете и жените.

Това проучване разглежда симптомите на острия риносинуит. Това е възпаление на носните пътища и синусите, което обяснява хремата или запушения нос, главоболието в синусите или болката в лицето.

Когато изследователите оценили участниците в началото на проучването, мъжете и жените имали сходни симптоми. Но на петия и осмия ден от изследването жените са имали по-малко или по-слаби симптоми. С други думи, жените са се възстановили по-бързо.

Но когато участниците сами оценяват симптомите си, виждаме малко по-различна картина. Жените оценяват симптомите си по-зле от това, което изследователите са оценили в началото, но заявяват, че са се възстановили по-бързо.

Всичко това подсказва, че мъжете не са преувеличавали симптомите си и наистина са се възстановявали по-бавно. То също така предполага, че жените усещат симптомите си по-силно в началото.

Не е лесно да се разбере какво се случва от биологична гледна точка.

Съществуват различия в имунните реакции между мъжете и жените, които дават вероятна причина за по-лошите симптоми при мъжете.

Например жените обикновено произвеждат по-ефективно антитела, така че реагират по-ефективно на ваксинация. Други аспекти на женската имунна система също изглежда работят по-силно.

Защо жените са склонни да имат по-силни имунни реакции като цяло?

Вероятно отчасти защото жените имат две Х-хромозоми, докато мъжете имат една. Х-хромозомите носят важни гени за имунната функция. Това дава на жените предимството на свързаните с имунната система гени от две различни хромозоми.

Естрогенът (женският полов хормон) също изглежда засилва имунния отговор и тъй като нивата му варират през целия живот, се променя и силата на женската имунна система.

Мъжете със сигурност са по-склонни да умрат от някои инфекциозни заболявания, като например COVID. Но картината не е толкова ясна при други инфекции, като например грипа, където заболеваемостта и смъртността между мъжете и жените варира в широки граници в различните държави и при отделните подтипове и епидемии на грипа.

Процентът на инфекциите и изходът от тях при мъжете и жените може да зависи и от начина, по който се предава даден вирус, възрастта на човека, както и от социални и поведенчески фактори.

Например изглежда, че жените са по-склонни да практикуват защитно поведение като миене на ръцете, носене на маски или избягване на претъпкани закрити помещения. Жените също така са по-склонни да търсят медицинска помощ, когато са болни.

Някои данни сочат, че мъжете не преувеличават симптомите и може да им отнеме повече време, за да изчистят инфекцията. Така че те могат да преживеят мъжкия грип по-тежко, отколкото жените с настинка.

Така че оставете мъжете в живота си намира. Ако те са болни, стереотипите, свързани с пола, са безполезни и могат да обезкуражат мъжете да потърсят медицински съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 cтрелок

    2 0 Отговор
    аз пък знам жени дето все още карат уханската настинка от 2020, а на мен ми мина за 2 дена с температура и месец умора
  • 2 cтрелок

    3 0 Отговор
    аз пък знам жени дето все още карат уханската настинка от 2020 и са с по сто бустера, а на мен ми мина за 2 дена с температура и месец умора без да съм се убол веднъж
  • 3 Читател

    2 1 Отговор
    Защото имаме топки затова.
  • 4 Гордостта на Тарра

    1 1 Отговор
    Тия да си скъсат дипломните работи ... Жените имат по силна имунна система