2 Август, 2024 13:45 1 719 11

По колко протеин трябва да ядем на ден?

  • протеини-
  • здравословно хранене-
  • мускулна маса

Протеините са основен компонент в диетата на всеки човек, изпълняващ множество жизненоважни функции в организма

По колко протеин трябва да ядем на ден? - 1
Снимка: Shutterstock

Протеините са основен компонент в диетата на всеки човек, изпълняващ множество жизненоважни функции в организма. Те са градивни блокове на мускулите, кожата, ензимите и хормоните, а също така играят ключова роля в различни метаболитни процеси. Но колко точно протеин трябва да консумираме на ден, за да поддържаме здравето и добрата си форма?

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва среден прием на протеин от около 0.8 грама на килограм телесно тегло за възрастни. Това означава, че човек, който тежи 70 килограма, трябва да консумира около 56 грама протеин дневно. Тази стойност обаче е базирана на минималните нужди за поддържане на основни функции в организма и не отчита индивидуалните различия и потребности.

Фактори, които влияят върху нуждите от протеин

Възраст и пол: Мъжете обикновено имат по-големи нужди от протеин в сравнение с жените, особено когато става въпрос за поддържане на мускулна маса. С напредване на възрастта нуждите от протеин също могат да се увеличат, поради естествената загуба на мускулна маса.

Физическа активност: Спортисти и хора, които активно тренират, имат повишени нужди от протеин за възстановяване и изграждане на мускулите. При тях препоръчителният прием може да варира между 1.2 до 2.2 грама на килограм телесно тегло.

Цели и начин на живот: Ако целите включват отслабване или увеличаване на мускулната маса, протеиновите нужди също могат да варират. За тези, които се стремят към загуба на тегло, увеличаването на приема на протеин може да помогне за поддържане на мускулната маса и за по-дълго усещане на ситост.

Източници на протеин

Протеините могат да бъдат получавани от различни източници, включително животински и растителни храни. Някои от най-добрите източници включват:

Животински продукти: Месо, риба, яйца, млечни продукти като мляко, сирене и йогурт.

Растителни продукти: Бобови растения (боб, леща, нахут), соеви продукти (тофу, темпе), ядки и семена, киноа, спанак и други зелени листни зеленчуци.

Ползи от приема на протеин

Мускулен растеж и възстановяване: Протеинът е ключов за изграждане и възстановяване на мускулната тъкан. Той помага на спортисти и активно трениращи да поддържат и увеличават мускулната си маса.

Контрол на теглото: Протеинът играе важна роля в поддържането на чувството за ситост, което може да помогне за контролиране на апетита и намаляване на калорийния прием.

Метаболитна функция: Протеините участват в множество метаболитни процеси, включително синтеза на ензими и хормони, които са от съществено значение за нормалното функциониране на организма.

Количеството протеин, което трябва да консумираме на ден, зависи от множество фактори, включително възраст, пол, физическа активност и индивидуални цели. Докато общите препоръки предлагат 0.8 грама на килограм телесно тегло, много хора, особено спортисти и активно трениращи, може да се нуждаят от повече. Важно е да се консултирате с диетолог или лекар, за да определите най-подходящия за вас прием на протеин, който ще подпомогне здравето и физическото ви благосъстояние.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майло

    5 9 Отговор
    По колко има чак да си мериш протеините, а и не всички имат пари да си добавят нужното количество протеин повечето хора консумират повече бързи въглехидрати и мазнини.

    Коментиран от #4

  • 2 една кутия Скир на ден е достатъчно .

    5 7 Отговор
    навремето една кофичка Сметана вършеше добра работа .
  • 3 Тов. Членин

    2 9 Отговор
    Таваришчи , наблягайте на черни протеини ...
  • 4 Невярно

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Майло":

    Храните с бързи въглехидрати и мазнини са по-скъпи. Всеки може да си позволи яйца,бобови,млечни. Всъщност по-възрастните хора се хранят по-здравословно и имат висока здравна култура.

    Коментиран от #5

  • 5 Хаха

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "Невярно":

    Бобът 6 лв килото, 1 яйце 50 ст това да не ти е преди 5 години хаха.

    Коментиран от #6

  • 6 Хаха,но

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Да, такива са цените. Но аз отговарям на това, което си написал. Бързите въглехидрати са предимно в сладкишите. Какви са им цените в сравнение с кило боб? Предпочитам килограм боб за 6лв, пред пастичка с незнайно какви съставки за същата цена. Не изкарвай хората невежи.

    Коментиран от #7

  • 7 Дам

    1 8 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха,но":

    Какви сладкиши това са вафли, кроасан, кифла ако щеш кое му е скъпото една вафла ли...

    Тия млека това е сухо мляко и мазнини, а и те много се вдигнаха сега една бабичка трудно си купува кисело мляко, яйцата един омлет 4-5 яйца по 50 стотинки излиза колкото една пилешка пържола.

    Коментиран от #11

  • 8 Всички русофили да ми ядат салама

    5 6 Отговор
    Да си набавят протеини :) хахахахахаха
  • 9 "Протеин" не трябва да се яде!

    3 6 Отговор
    Трябва да приемаме определено количество БЕЛТЪЧИНИ.
    Също и мазнини и въглехидрати!

    НЕГРАМОТНИЦИ
  • 10 Протеин

    2 0 Отговор
    не беше ли белтък на български
  • 11 Каква е тая

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дам":

    Пилешка пържола за 2.50?