9 Август, 2024 13:29 1 225 3

Честото хапване между основните хранения застрашава функциите на мозъка

  • хапване-
  • междинно хранене-
  • междинна закуска-
  • хранене-
  • мозък-
  • мозъчна дейност

Честото хапване влияе върху стойностите на глюкозата, а с това и върху работата на мозъка

Честото хапване между основните хранения застрашава функциите на мозъка - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от университета на Южна Австралия са установили, че честото похапване може да има отрицателно въздействие върху когнитивните способности, пише сп. "Нейчър нюросайънс".

В хода на изследването с участието на доброволци учените са анализирали как спазването на различни режими на хранене се отразява на умствените способности. Изследователите са събрали информация за здравословното състояние на участниците, записали са основните физически параметри като ръст, тегло и други и са ги помолили да съобщят колко често похапват между основните хранения. Участниците след това са били подложени на тестове за оценка на когнитивните способности, обяснява БТА.

Проучването е установило, че хората, които редовно похапват между храненията, се представят по-зле на тестовете, отколкото тези, които спазват редовен хранителен режим. Това може да се дължи на факта, че постоянното похапване води до нестабилни нива на глюкоза в кръвта, което от своя страна се отразява негативно на работата на мозъка.

Учените освен това отбелязват, че хората, които похапват по-често, са по-склонни да натрупат излишни килограми. Това се дължи на факта, че калоричните закуски не винаги се възприемат като пълноценен заместител на основното хранене.

За да се избегне наддаването на тегло и отслабването на умствените способности, експертите препоръчват да се ограничи приемът на сладки и въглехидратни закуски и да се избират здравословни алтернативи, които съдържат протеини и фибри. Тези закуски помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и подобряват работата на мозъка.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Толупа от Банкя

    3 0 Отговор
    Е че на мен кво ми има?
  • 2 сумисти ядат по 8-9 пъти

    2 0 Отговор
    и през деня и през ноща . военните лапат здраво . сега на олимпядата яденето е без пари : кексове , баници , брокули и пилета . папат яко . за мозъците си не са помислили въобще . от много ядене се наедрява . в морето по-закръглените са кат шамандури . ако си клечка се удавяш .
  • 3 Сатана Z

    0 0 Отговор
    Глупава и лъжлива статия.Диетолозите на Запад съветват да се хапва “шнакс”преди обед и вечеря за да се тъпчеш като животно.Дебили.