11 Август, 2024 18:53 1 756 9

5 начина да отучим детето от яденето на твърде много сладко

  • дете-
  • деца-
  • детско здраве-
  • шоколад-
  • захар-
  • сладко-
  • сладкиши

Диетолог споделя как можем да научим детето, което обича сладкото, да се храни с по-здравословни опции

5 начина да отучим детето от яденето на твърде много сладко - 1
Снимка: Shutterstock

Знаем, че децата по цял свят обожават яденето на сладки храни. Докато минимално количество е позволено, твърде много захар може да бъде много нездравословна за тях. В интервю за HT Lifestyle, д-р Рохини Патил, диетолог и основател на Nutracy Lifestyle, каза: „Много е предизвикателно да се управлява любовта на детето към сладко и захар, но е възможно да се насърчават по-здравословни хранителни навици с няколко практически стратегии."

Ето 5 съвета, с помощта на които можете да се справите с манията на вашето дете за сладко и захар:

Консумирайте сладки храни в малки количества

Както знаем, децата обикновено имитират поведението на родителите си, което включва и хранителните им навици; затова трябва да дадете положителен пример, като покажете на детето си, че можем да се наслаждаваме на сладкишите, дори ако ги приемаме в малки количества като част от балансирана диета. Така че човек може да избере плодово кисело мляко или пресни плодове и да ги включи като лека закуска в диетата си, вместо да консумира сладки храни от магазина, пълни с непознати съставки и захар.

Заменете захарта със здравословни алтернативи

Съсредоточете се върху консумацията на здравословни алтернативи, като замените сладките закуски с опции, които ще помогнат за осигуряване на ситост и същевременно ограничаване на желанието за захар. Опитайте се да поддържате разнообразие от плодове в дома. Докато приготвяте ястия или печете, вместо да използвате рафинирана захар, изберете естествени подсладители като кленов сироп или мед в умерени количества.

Научете децата какво е балансирано хранене

Обучете детето си относно храненето, като го научите на значението на балансираната диета и как консумацията на прекомерна захар влияе върху здравето. Кажете му, че въпреки че сладките могат да бъдат приятни като част от здравословна диета, те трябва да се консумират умерено.

Задайте правила относно консумацията на захар

Изградете подходящи правила и разпоредби относно консумацията на сладкиши и захар. Определете време или повод, за да хапнат сладкиши, например след хранене или през уикендите. Това би създало нагласа у детето ви, че сладките трябва да се ядат при специални поводи или като специална част от диетата, вместо да се консумират всеки ден.

Покажете на децата кои са здравословните съставки

Насърчавайте ги да ви помагат, докато планирате и приготвяте ястията, тъй като това ще им помогне да бъдат по-отговорни в изучаването на съставките, които са здравословни. Така ще ги научите и как да приготвят храната си някой ден.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Много умно

    7 5 Отговор
    Той хладилника празен, ама иначе трябва да го учим да яде. Ние да не сме от парламента.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 УдоМача

    4 2 Отговор
    Елементарно - добавете силен лют пипер (например Кайен) във всико сладко в дома и децата като ги докопат много, ама много бързо ще се отучат :)
  • 5 Всъщност,

    9 0 Отговор
    за да "отучиш" детето от нещо, трябва преди това да си го "научил" на това нещо. Така че, грешката е изцяло на родителите.

    Коментиран от #7

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Как ще отучиш малко дете да не яде сладки неща?????????Това е все едно да отучиш котка да не яде хубаво месо!!!Сега няколко дни бях с внучките ни и ........Сладолед ядат и въ и в къщи,но...супа ,готвено не!Шоколад да и къщи и навън...пастаци в къщи малко,но навън им се дояждат.ви нездравословни неща са им вкусни...А,отучи ги......малката ,като писне може да изсели цял квартал!Говорите така защото познавате проблема наТЕОРия,а практиката.......нея я нямате!
  • 7 Всъщност

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Всъщност,":

    Те имат удивителната способност да тестват и да се учат сами.
  • 8 опала

    3 0 Отговор
    Този доктор не е работил с деца. Това неговото е неприложимо в реалността.
  • 9 Ограниченията водят до желание

    2 1 Отговор
    Какво лошо има децата да ядат сладко? И захарта е много по-безопасна от подсладителите. Кога да ядат сладко, като станат старци ли?