22 Август, 2024 16:32 3 151 12

Кардиолог обясни как пушенето разрушава сърцето и как можете го спрете

  • сърце-
  • сърдечно здраве-
  • тютюнопушене-
  • пушене-
  • инсулт-
  • инфаркт

Пушенето далеч не е вредно само за белите дробове. Ето как влияе то на сърцето

Кардиолог обясни как пушенето разрушава сърцето и как можете го спрете - 1
Снимка: Shutterstock

Тютюнопушенето отдавна е признато за сериозна опасност за здравето, която допринася за различни хронични заболявания, а сред най-тежките последици са дългосрочните ефекти върху здравето на сърцето. Въпреки мащабните кампании и предупреждения в областта на общественото здраве, тютюнопушенето продължава да бъде значителен рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания (ССЗ), които обхващат състояния като коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и инсулт.

В интервю за HT Lifestyle д-р Абхиджит Борсе, интервенционален кардиолог в Asian Heart Institute в Мумбай, обяснява сложните начини, по които тютюнопушенето уврежда сърцето, което е от решаващо значение както за усилията за превенция, така и за лечението.

Механизми на увреждане

  • Атеросклероза: Тютюнопушенето ускорява процеса на атеросклероза, при който в артериите се натрупва плака, която ги стеснява и ограничава притока на кръв. Това може да доведе до заболяване на коронарните артерии, което е водещата причина за сърдечни пристъпи. Химикалите в цигарения дим увреждат лигавицата на артериите, което ги прави по-податливи на натрупване на плаки.
  • Образуване на кръвни съсиреци: Никотинът и другите химикали в цигарите насърчават образуването на кръвни съсиреци, като правят кръвта по-гъста и повишават нивата на факторите на съсирване. Това повишава риска от запушване на артериите, което може да доведе до инфаркти и инсулти.
  • Повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане: Никотинът предизвиква незабавно повишаване на сърдечния ритъм и кръвното налягане, като стимулира отделянето на адреналин. С течение на времето този постоянен стрес за сърдечно-съдовата система може да доведе до хипертония (високо кръвно налягане), която е основен рисков фактор за сърдечни заболявания.
  • Намалено снабдяване с кислород: Въглеродният оксид от цигарения дим се свързва с хемоглобина в кръвта, като намалява капацитета му за пренасяне на кислород. Това означава, че сърцето трябва да работи по-усилено, за да снабдява организма с необходимия кислород, което води до повишен риск от сърдечни заболявания и сърдечна недостатъчност.

Дългосрочни последици

  • Коронарна артериална болест (КАБ): Вероятността пушачите да развият КАБ е 2-4 пъти по-голяма, отколкото при непушачите. Това състояние може да доведе до болки в гърдите, сърдечни пристъпи и внезапна сърдечна смърт. Рискът е правопропорционален на броя на изпушените цигари и продължителността на пушенето.
  • Сърдечна недостатъчност: Хроничното пушене уврежда сърдечния мускул, което води до сърдечна недостатъчност. Това е състояние, при което сърцето не може да изпомпва ефективно кръвта, което води до симптоми като задух, умора и задържане на течности. Хипертонията и атеросклерозата, предизвикани от тютюнопушенето, са основните фактори, които допринасят за сърдечната недостатъчност.
  • Инсулт: Тютюнопушенето удвоява риска от инсулт, най-вече поради ролята си за насърчаване на атеросклерозата и образуването на кръвни съсиреци. Инсултите могат да доведат до дългосрочна инвалидност или смърт, в зависимост от тежестта и засегнатата област на мозъка.
  • Болест на периферните артерии (БПА): Тютюнопушенето може да засегне и артериите извън сърцето, което води до БПА. Това състояние причинява болка и изтръпване на крайниците и увеличава риска от инфекции и язви, които понякога могат да наложат ампутация.

Влияние върху възстановяването и лечението

Д-р Абхиджит Борсе разкрива: “При лица със съществуващи сърдечни заболявания тютюнопушенето усложнява лечението и възстановяването. Пушачите, претърпели сърдечен удар, са по-склонни да получат втори удар и имат по-ниска степен на преживяемост в сравнение с непушачите. Освен това тютюнопушенето може да намали ефективността на някои лекарства за сърце, което затруднява ефективното лечение на сърдечните заболявания.”

Отказване от тютюнопушенето: Път към по-добро сърдечно здраве

Твърдейки, че ползите от отказването от тютюнопушене са значителни и почти незабавни, д-р Абхиджит Борсе споделя: “В рамките на 20 минути след последната цигара сърдечната честота и кръвното налягане спадат. В рамките на една година рискът от сърдечно заболяване е наполовина по-малък от този при пушачите. С течение на времето рисковете продължават да намаляват, въпреки че бившите пушачи остават изложени на по-висок риск в сравнение с тези, които никога не са пушили.

Дългосрочните последици от тютюнопушенето върху здравето на сърцето са дълбоки и многостранни, като оказват влияние както върху структурата, така и върху функцията на сърдечносъдовата система. Инициативите в областта на общественото здраве трябва да продължат да се фокусират върху спирането на тютюнопушенето като важен компонент от превенцията на сърдечните заболявания. Като се откажат от тютюнопушенето, хората могат значително да намалят риска от сърдечни заболявания и да подобрят цялостното си качество на живот.”


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любо

    10 3 Отговор
    Дядо ми пушеше 65 години, преди да почине 87 години....ако не беше пушил

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 2 Добре е обяснил

    9 3 Отговор
    Много рядко има доктор, който да не пуши.
  • 3 Град Козлодуй

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Любо":

    Истина
  • 4 Дядо Стою

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Любо":

    Щеше за подмине 100-те.
  • 5 пушач

    7 3 Отговор
    и как да откажа цигарите. то да не е толкова лесно. едните хапчета ми дават, други лепенки ми предлагат. опитах и с разни електронни цигари, вейпове и не става и не става. всичко си е до навик, защото когато на работа имам работа, не съм се сещал за цигари часове наред. в момента обаче в който се видя свободен и първата ми работа е да лапна цигарата.

    Коментиран от #9, #12

  • 6 Потресен

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Любо":

    На 43 преживях масивен инфаркт ( след неколкократни реанимационни процедури) с трайни увреждания на сърцето. Сега си помисли дали си заслужава да рискуваш да си като мен. Бъдете живи и здрави

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Ко речи?

    2 1 Отговор
    Кое да спрем? Пушенето или сърцето?
  • 8 Учуден

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Потресен":

    А колко време преди това си пушил и по колко цигари на ден?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Красимир

    0 0 Отговор
    Хубаво написано и обяснено,но сте пропуснали края.."как можете го спрете"
  • 11 Пежо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Потресен":

    Имам познат, пушеше по 3 кутии на ден -30-40 години.Оправи се, и докторите така го наплашиха, че ще умре, отказа ги от раз
  • 12 идея

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "пушач":

    лапни моя и ще ги откажеш