26 Август, 2024 15:32 3 192 3

Учени изброиха храните, действащи като лекарство за отслабване

  • храна-
  • отслабване-
  • оземпик-
  • лекарство за диабет-
  • лекарство за отслабване

Тези храни действат на организма като лекарството Оземпик, посочват изследователите

Учени изброиха храните, действащи като лекарство за отслабване - 1
Снимка: Shutterstock

Според последните изследвания горчивите храни, които съдържат полифеноли, могат да помогнат на организма да регулира нивата на кръвната захар и апетита с помощта на хормони, подобни на тези, използвани в лекарствата за диабет и отслабване като Оземпик, Вегови и Мунджаро.

Полифенолите са съединения, които се съдържат в растителни храни с горчив вкус, като плодове, зеленчуци, семена, кафе и чай. Обикновено те преминават през организма неусвоени, но въпреки това могат да повлияят на здравето ни.

Неотдавнашно проучване, публикувано в списание Food Bioscience, изследва връзката между тези съединения и предполагаемите ползи за здравето от полифенолите, като например по-доброто регулиране на кръвната захар.

"Въпреки лошото им усвояване, има сведения, че полифенолите подобряват глюкозния толеранс," казва в изявление водещият изследовател професор Наоми Осакабе от Технологичния институт Шибаура в Япония. "Ние изследваме връзката между приема на полифеноли и риска от диабет тип 2, тъй като механизмът на този благоприятен ефект все още е неизвестен."

Когато ядем храни, съдържащи полифеноли, горчивият вкус се разпознава от вкусовите рецептори в устата ни и по-нататък по храносмилателната ни система. Това изпраща сигнал до червата да започнат да отделят храносмилателни хормони.

Между тези храносмилателни хормони е глюкагоноподобният пептид-1 (GLP-1): хормонът, който лекарствата за диабет и отслабване като Оземпик имат за цел да възпроизведат.

ГЛП-1 предизвиква отделянето на хормона инсулин, който спомага за регулирането на нивата на кръвната захар. Заедно с други храносмилателни хормони той влияе и върху чревната моторика, като забавя движението на храната при нейното усвояване, така че се чувстваме по-сити и ядем по-малко.

Учените от изследването предлагат, че именно по този начин хормоните, задействани от богатите на полифеноли храни, могат да намалят риска от затлъстяване и диабет.

"Известно е, че хормоните на ГИ (стомашно-чревния тракт) регулират поведението при хранене и поддържат глюкозния толеранс чрез ендокринната (хормоналната) и нервната система, поради което е възможно горчивината на полифенолите да спомага за намаляване на риска от диабет и неговите усложнения чрез активиране на T2R (вкусовия рецептор)," каза Осакабе. "Нашето изследване подчертава значението на консумацията на полифеноли за намаляване на риска от затлъстяване и диабет чрез регулиране на нивата на кръвната захар и апетита."

Полифенолите са в изобилие в много растителни храни, включително горски плодове, червено грозде, нар, маслини, боб, артишок, цикория, спанак, какао, кафе, чай, кестени, лешници, пекани, ленено семе, карамфил, звезден анасон, куркума, червено вино и соя. Повечето богати на полифеноли храни са и с ярък цвят.

Те имат редица широко известни ползи. Полифенолите са вид антиоксидант, което означава, че помагат за успокояване на износването, известно като оксидативен стрес в организма.

Полифенолите са също така противовъзпалителни—както всички антиоксиданти обикновено—така че те могат да помогнат за предотвратяване или намаляване на симптомите на хронични здравословни състояния като затлъстяване, артрит, синдром на хроничната умора, деменция и др.

Някои изследвания също така показват, че полифенолите могат да намалят риска от развитие на сърдечни заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Петка

    6 6 Отговор
    За да не пиете хапчета яжте кебапчета.
  • 2 !!!

    1 2 Отговор
    Най е важно, да се яде блажно!
  • 3 2254

    1 2 Отговор
    Най-ефективно де отслабва, като пъхнеш една люта чушка там, където слънце не огрява. Предизвиква обилно изпотяване и торене ва калории