5 Септември, 2024 13:15 1 466 4

Инсултът покосява 50 хиляди българи годишно

  • инсулт-
  • здраве-
  • здравеопазване-
  • регистър

"В почивен ден максимум 3 болници приемат пациент с това заболяване", заяви доц. Росен Калпачки

Инсултът покосява 50 хиляди българи годишно - 1
Снимка: Shutterstock

България е на челно място по смъртност от инсулт в Европейския съюз. Годишно заболяването засяга около 50 хиляди българи. Необходим е регистър на пациентите с инсулт.

Това заяви пред БНР ръководителят на най-големия специализиран център за лечение на инсулти в столичната университетска болница "Света Анна" доц. Росен Калпачки, предава БГНЕС.

Според специалиста-невролог, ако бъде създаден регистър на пациентите с инсулт, ще може да се контролира кои болници у нас провеждат съвременно лечение.

При остър инсулт поне един до двама от 10 губят живота си в първите 1-2 денонощия, заяви доц. Калпачки и продължи:

Регистърът е необходим и за проследяване на пациентите след острата фаза на заболяването. Към момента това проследяване е изцяло пожелателно.

Доц. Росен Калпачки призна, че има проблем с криене на свободни легла, за да не се поемат такива пациенти. Според него обаче това се случва основно в София. В останалата част от страната болницата, която поема такъв случай, е една - най-много две в града.

Факт е, че особено в извънработно време - следобед, след петък на обяд, до неделя, по празници, пациенти с инсулт се приемат в 1-2-максимум 3 софийски болници. Не е справедливо, защото напряга тези екипи, напряга възможността да се оказва адекватна помощ и доста изкривява усещането на хората, че всъщност могат да бъдат обслужени в европейска столица по европейски начин през XXI век“, заяви специалистът-невролог пред общественото радио.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо ново

    7 2 Отговор
    А когато бяхме 9 милиона, бяха по 100 000.
  • 2 Въпроса е!

    7 0 Отговор
    Въпроса е! Какви са причините за последния!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ние нямаме здравеопазване, то е подсигур

    5 1 Отговор
    Подсигурено единствено за богатите и управляващите, за нас ако Господ ни поживи! Пародия на мафиотска държава която нехае за Българите, но налива милиони на фашистите от Укрия!