10 Септември, 2024 18:30 1 192 7

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ: Палмовото масло увеличава риска от атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване

  • д-р йорданка господинова -
  • палмово масло-
  • инсулт-
  • инфаркт-
  • затлъстяване-
  • вреди

Палмовото масло съдържа наситени мазнини, които в наднормени количества могат да бъдат свързани с повишаване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Палмовото масло може да повиши нивата на така наречения лош холестерол в организма. Поради високото си съдържание на калории, често консумираното палмово масло може да допринесе за наднормено тегло, особено ако не се комбинира с активен начин на живот, пояснява още специалистът

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ: Палмовото масло увеличава риска от атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване - 1
Снимка: Д-р Йорданка Господинова /личен архив

Коя е Д-р Йорданка Господинова?

Д-р Йорданка Господинова е лекар, нутриционист и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години.


Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България.

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ: Палмовото масло увеличава риска от атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване
Снимка: Д-р Йорданка Господинова /личен архив

Д-р Господинова, съществуват редица теории за палмовото масло. Нека разгледаме някои от тях.

- Какво представлява палмовото масло? Какво съдържа?


- Палмовото масло е растително масло, извлечено от плодовете на някои видове палми, като най-често се добива от така наречената маслена палма ( Elaeis guineensis). Много често то се използва в хранителната и козметична индустрии. В състава му се откриват наситени и ненаситени мазнини, витамини и антиоксиданти, фитостероли.

- Защо в редица развити страни то е напълно забранено и продуктите, съдържащи палмово масло отсъстват от пазара? Защо у нас то не е забранено?


- Палмовото масло е предмет на обсъждане поради влиянието му върху околната среда, свързано с обезлесяването и загубата на биоразнообразие, присъстващи в състава му. То е предмет на много дискусии и спорове в различни части на света, особено що се касае за екологични последствия и в контекста на здравословните му качества. Една от основните причини употребата на палмово масло да бъде ограничавано е, че то съдържа наситени мазнини, поради което може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. В някои страни употребата на палмово масло се ограничава, за да се запази биоразнообразието и да се намалят емисиите от парниковите газове. Също така въпросът с палмовото масло има и социално измерение, тъй като често свързват добива му с експлоатация на някои общности и нарушаване на правата им. В някои държави, тъй като палмовото масло е евтин източник на мазнини, широко се използва в хранителната индустрия.

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ: Палмовото масло увеличава риска от атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване
Снимка: Д-р Йорданка Господинова /личен архив

- Какви са вредите от палмовото масло?


- Процесите по отглеждане и производство на палмово масло често водят до замърсяване на водоизточниците и почвата с пестициди и химикали. Също така, сеченето на гори с палми води до огромни емисии на въглероден диоксид, което се отразява негативно и върху глобалното затопляне. Изчезването на горите нанася вреда и на живота на много животински видове, включително на някои застрашени, като орангутаните и тигрите. Палмовото масло съдържа наситени мазнини, които в наднормени количества могат да бъдат свързани с повишаване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Палмовото масло може да повиши нивата на така наречения лош холестерол в организма ( LDL).

- Може ли употребата на продукти с палмово масло да доведе до инсулт, сърдечно-съдови заболявания, аневризми и други?

- Употребата на продукти с палмово масло сама по себе си не е доказан фактор за причиняване на инсулт, сърдечно-съдови заболявания или аневризми. Въпреки това, палмовото масло е наситен вид мазнина, и излишното му консумиране, особено в контекста на диета, богата на наситени мазнини, може да влияе негативно на здравето на сърдечно-съдовата система. Някои изследвания показват, че високият прием на наситени мазнини може да увеличи нивото на т.н. „лош“ холестерол в кръвта, което е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Искам да отбележа, че не само палмовото масло, а и други източници на наситени мазнини следва да се консумират умерено.


- Хора в кои рискови групи категорично не трябва да консумират продукти с палмово масло?

- Хора с високи нива на холестерол, болни от сърдечно-съдови заболявания, хора с диабет, хора предразположени към затлъстяване, хора с алергии към палмово масло категорично не трябва да консумират продукти с палмово масло!

- Какво ще посъветвате диабетиците, и хората с инсулинова резистентност?


- Хората с диабет и инсулинова резистентност трябва да се научат да управляват своето състояние, за да подобряват здравето си. Важно е да се хранят информирано и рационално. Да се хранят с плодове и зеленчуци с нисък гликемичен индекс и да избягват захарни изделия и преработени храни. Те трябва да следят размера на порциите си и общото количество храна, което консумират, за да поддържат стабилни нива на кръвната захар. Редовната физическа активност подпомага подобряването на инсулиновата чувствителност. Трябва системно да проследяват нивата на кръвната захар и да следят препоръките на лекуващия си лекар.

- Вредно ли е палмовото масло за децата и подрастващите?


- Палмовото масло е често използвана съставка в много храни и индустриални продукти, но за неговата хранителна стойност и въздействие върху здравето има различни мнения. Когато става въпрос за деца и подрастващи, е важно да се вземат предвид редица фактори. Трябва да се внимава относно излишъка от наситени мазнини, защото той в по-късна възраст, може да доведе от сърдечно-съдови проблеми. Поради високото си съдържание на калории, често консумираното палмово масло може да допринесе за наднормено тегло, особено ако не се комбинира с активен начин на живот. Важно е да се обръща внимание на източника и качеството на палмовото масло. Някои производствени процеси могат да доведат до появата на вредни вещества или да повлияят на качеството на маслото.

- Какви са вредите от употребата на продукти съдържащи палмово масло при възрастните и хората над 60 г?

- Както стана дума, тъй като палмовото масло е богато на наситени мазнини, които могат да повишат нивата на LDL холестерола в кръвта, се увеличава рискът от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания, които са още по-опасни при по-възрастните хора, защото те са по-податливи на наддаване на тегло, ако консумират високомаслени храни. Палмовото масло, с високото си съдържание на калории и наситени мазнини, може да допринесе за затлъстяване. Консумацията на прекомерни количества наситени мазнини, също така може да предизвика възпалителни процеси в организма, което е свързано с редица хронични заболявания, като диабет тип 2 и артрит. Употребата на храни богати на наситени мазнини, като палмовото масло, може да допринесе за развитие на метаболитен синдром, който включва комбинация от затлъстяване, хипертония и повишени нива на кръвната захар. Някои изследвания сочат, че диети, богати на наситени мазнини, могат да влияят негативно на когнитивната функция и да увеличат риска от деменция. Често палмовото масло се свързва с производствени практики, които могат да доведат до замърсяване с токсични вещества, което също може да представлява риск за здравето.

- Увеличава ли употребата на палмово масло риска от ракови заболявания?


- Някои проучвания показват, че консумацията на палмово масло може да бъде свързана с повишен риск от определени заболявания, включително ракови заболявания, но все още данните не са еднозначни. Все пак е добре да сме информирани, че както много други масла, палмовото масло може да съдържа и трансмазнини, когато е подложено на високи температури по време на преработка, а трансмазнините са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и потенциално - с рак.

- Как стои въпросът с алергиите при употребата на палмово масло?


- Палмовото масло е растителен продукт, който не е известен като често предизвикващ алергични реакции при хора. Въпреки това, както с всяка друга храна, е възможно да има хора, които са чувствителни или алергични към него. Алергиите обикновено се свързват с протеини, а палмовото масло е предимно мазнина и съдържа малко количество протеин. Въпреки че алергичните реакции към палмово масло са редки, важно е да се обръща внимание на индивидуалната чувствителност на всеки човек. Освен това, палмовото масло може да бъде част от хранителни продукти, които съдържат и други съставки, способни да предизвикат алергични реакции, като ядки, соя или млечни продукти.

- Има ли някаква полза от палмовото масло?

- Палмовото масло е важен източник на доходи за много страни, особено в Югоизточна Азия, където производството му подпомага икономическия растеж и осигурява работа на милиони хора. То е устойчиво на окисляване и има дълъг срок на годност, което го прави популярно в производството на хранителни продукти и козметика.

В България често се срещат продукти на пазара, съдържащи палмово масло. Например, в сиренето, в редица сладкиши, бисквити, сладолед и какво ли още не! Лично аз съм снимала опаковки на различни сирена, бисквити, та дори и т.н. „арменски сладки“ съдържащи голям процент палмово масло. Защо се допускат тези продукти по рафтовете?

Палмовото масло е широко използвано в хранителната индустрия поради факта, че е стабилно при високи температури, има дълъг срок на годност и е относително евтино в производството. В България, както и в много други страни, производителите предпочитат палмовото масло заради икономическите му предимства и нарастващото търсене на различни преработени храни. Допускането на продукти, съдържащи палмово масло, по рафтовете на магазините, е регламентирано от законодателството на Европейския съюз и националните институции. Храните с палмово масло са разрешени, стига да отговарят на стандартите за безопасност и етикетиране. Задължително е да се посочва съдържанието на полезни съставки, а производителите трябва да спазват определени хигиенни и качествени изисквания. Въпреки това, обаче употребата на палмово масло продължава да предизвиква множество дебати заради екологичните и здравословни аспекти, за които споменахме. Оценките относно безопасността и въздействието на палмовото масло продължават да се обсъждат в обществото, което е и причината за нарастваща осведоменост и дискусии относно неговото използване, и алтернативи в хранителната индустрия.

- В заключение, какво е Вашето становище, като лекар-специалист, за ползите и вредите от палмовото масло? Безопасна ли е консумацията на продукти, съдържащи палмово масло?

- Като лекар, смятам, че честата консумация на наситени мазнини може да увеличи нивата на лошия холестерол в кръвта, което е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Често палмовото масло се използва в преработени храни, които могат да съдържат добавени захари и сол, което допълнително е неблагоприятно за здравето. Консумацията на продукти, съдържащи палмово масло, може да е безопасна, ако се извършва в умерени количества и в контекста на балансирано и разнообразно хранене. Препоръчвам да се внимава с количествата и да се предпочитат нерафинирани и органични версии на палмовото масло, когато е възможно. Има множество устойчиви алтернативи на палмовото масло, които могат да бъдат използвани в хранителната индустрия и производството на стоки. Има няколко алтернативи на палмовото масло, които са считани за по-здравословни и екологични, като зехтинът, кокосовото масло, слънчогледовото масло, маслото от авокадо, маслото от орехи, соевото масло, както и маслото от гроздови семена. Искам да обърна внимание, че е важно също така да се внимава с количеството мазнини в диетата, независимо от избраното масло. Ако искате да намалите употребата на палмово масло, можете да проверявате етикетите на продуктите и да избирате стоки, които са произведени без или с минимално използване на палмово масло.

 

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евгени от Алфапласт

    3 1 Отговор
    Вдовицата е с тая болежка и поне още 10-на по-несмъртоносни. Писва ми да чакам да се гътне, ще поръчам няколко кашона от това масло.
  • 2 Нимал

    11 0 Отговор
    Свободно съчинение пълно с фейсбук измислици и самореклама! Жалко…
  • 3 Къде отиваш

    9 0 Отговор
    Не прочетох статията, нямам нужда от лекции и време да чета реклами. Стигнах до палмовото масло. С това съм 100% съгласен. Не е полезно и е добре да се избягва. Преди години но не чак толкова отдавна, забраниха хидрогенираните мазнини. Производителите незабавно ги смениха с палмово масло. Хора, четете етикетите!
  • 4 Яяяяяяя

    7 0 Отговор
    И какво да консумираме? От млякото до баниците и сладкишите всичко е с палмово масло . През горещините опакования кашкавал се втечняваше
  • 5 Преди

    3 0 Отговор
    Три или четири години имах късмета докторицата лично да ми покаже какво най много обича да консумира. Направо е като рекламата на бисквитките - отлепя , облизва , изяжда !
  • 6 Вредни, да

    5 0 Отговор
    Със закон трябва да се забрани палмовото масло. Първи сме по смъртност от сърдечно съдови заболявания и рак , а нищо не се прави по въпроса. Как да спрем да се храним с кашкавал, сирене, мляко за готвене, луканки, салами и шунки са само химия от Е-та , оцветители и стабилизатори. Турските плодове и зеленчуци са с изкуствени торове и препарати забранени в ЕС , но ние само турски плодове и зеленчуци внасяме.
  • 7 опала

    0 0 Отговор
    Н арафтовете със сладки неща 99% с с палмова мазнина. Хапвайте и не се притеснявайте. Това са модерни технологии