11 Септември, 2024 14:29 3 254 12

Учени разбраха защо момичетата започват менструацията си "тревожно" рано в наши дни

  • пубертет-
  • полово съзряване-
  • менструация-
  • причина-
  • момичета-
  • жени

През последните десетилетия възрастта, при която пубертетът започва при момичетата е паднала драстично, отбелязват медици

Учени разбраха защо момичетата започват менструацията си "тревожно" рано в наши дни - 1
Снимка: Shutterstock

Химикали, които влияят на хормоналния баланс, открити в козметични и почистващи продукти, може да са причина за по-ранното настъпване на пубертета при момичетата, според ново проучване, финансирано от правителството на САЩ. Изследователите установили, че тези вещества – използвани в перилни препарати, парфюми и грим – могат да блокират или имитират хормоните, отговорни за пубертета и овулацията.

Тази теория обяснява тревожната тенденция, че средната възраст за настъпване на пубертета при момичетата е намаляла през последните десетилетия, докато при момчетата не се наблюдава такова явление. Експертите смятат, че излагането на химикали като мускусна амбрета и холинергични агонисти играе ключова роля в този процес.

Мускусната амбрета, съединение с характерен сладък аромат, се използва в малки количества в парфюми и козметика, докато холинергичните агонисти се прилагат в медикаменти за астма и отказване от тютюнопушене. Въпреки че употребата на мускусна амбрета е ограничена в САЩ и Европа, тя все още може да бъде открита в продукти, достъпни на онлайн пазари като Amazon и Etsy.

Проучването на Националния институт по здравеопазване (NIH) включва експерименти с човешки клетки и риба зебра, които поради генетични прилики с хората са подходящ модел за подобни изследвания. Изследователите открили, че определени химикали могат да активират клетки, контролиращи пубертета, което подсказва, че тези вещества могат да ускорят процеса на полово съзряване.

Според д-р Натали Шоу, невроендокринолог от Националния институт по здравни науки за околната среда (NIEHS), през последните десетилетия се наблюдава тенденция за по-ранно настъпване на менструацията при момичетата, като в някои случаи тя започва още на шестгодишна възраст. Този феномен повдига въпроси за възможните дългосрочни здравословни последствия, включително повишен риск от затлъстяване, сърдечни заболявания, рак на гърдата и психологически проблеми.

Експертите все още не са единодушни относно точните причини за този ранен пубертет, като преди това са посочвани фактори като затлъстяване, стрес и генетика. Въпреки това, последните изследвания подчертават значението на факторите на околната среда и излагането на химикали, които нарушават ендокринната система (EDCs), като възможни ключови причини.

Д-р Шоу съветва родителите да внимават при избора на козметични и хигиенни продукти за децата си, като предпочитат такива, които са преминали федерално регулиране, за да се намали рискът от излагане на вредни химикали. Тя подчертава значението на по-задълбочени изследвания в областта, които да помогнат за по-доброто разбиране на връзката между околната среда и здравето на децата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 13 Отговор
    Хах, щото нагъват соя с естроген още от утробата на майките си.
  • 2 Ами ...

    21 1 Отговор
    Угояват бройлерите с хормони, а после ви ги предлагат за храна.
  • 3 Антимилиционер

    22 4 Отговор
    Дааа...На 6 г се гримират и заради гримовете им почва пубертета на 7 г. Да ви имам "учените" и "науката" хаха
  • 4 карате кид оригинала

    8 8 Отговор
    Стига ги плашихте и всявахте паника със преписани/преведени статий!

    Няма нищо необичайно, нека раждат. Вместо тик так, инстата и балони, да играят на вън, социализация, влюбване, възпроизвеждане. Това е животът!
  • 5 така така

    7 13 Отговор
    Защото от рано ги развращават като видят политиците и президентите си какво правят. Щом щерката на радев се изкурве на 18, то какво да чакаме от таз нация? Президентът е направила дъщеря си к7рва от малка.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бибитко от Банкя

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "така така":

    Само един завистник и комплексар може да напише такъв Злостен коментар! По- добре ти мисли как ще възпитаваш дъщеря си, ако изобщо си способен да я имаш!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    1 1 Отговор
    Научното наименование е "акселерация".
  • 10 Механик

    9 0 Отговор
    Зимъска бях на един юбилей в ресторант. Както се практикува в последно време, освен нашия юбилей, там се празнуваха и 2 рожденни дни. Единият на един доста върастен човек, на другия на едно бебе на една година (годинка правеха).
    Та към 10 и половина някъде се почнаха едни танци и гюбеци, ум да ти зайде. Три момичета на около 12-13 години се бяха качили на масата и полуголи въртяха мазни кючеци. Бяха с огоромни "очи" и още по-огромни балдъри. И всичко това ставаше под ръкопляскането на възрастните (вкл. техните родители).
    Та, какво да ни изненадва статията??? Всичко е в реда на нещата. Десетина годишните момиченца вече са опитвали такива неща, че ония от филмите за възрастни биха имали какво да научат.
  • 11 Роза

    4 1 Отговор
    Ранната менструация се определя на първо място от генетиката-на колко години е имала майката първи цикъл-и на второ място от храненето и околната среда.Децата се хранят с изкуствени храни и буклуци и това не може да не окаже влияние!
  • 12 Идън

    4 0 Отговор
    Мускусната амрета е растение с аромат на мускус и амбър- Амбра е другото име на кехлибар и ли янтар. Струва скъпо и в парфюмерията се използва синтетична мускусна амбрета като фиксатор в парфюмите-най- често в базовите нотки.А каква глупост е,че този аромат може да предизвика производството на естроген и цикъла на момичетата... нямам думи. По тази логика този аромат може да отложи и менопаузата до 90 годишна възраст като естрогенна терапия...достатъчно би било да се използват мускусни и амброви аромати... След 90 преминаваме на ирис амбрет...