16 Октомври, 2024 10:26 371 0

40-60 случая годишно като този на детето с играчка в гърлото

  • исул-
  • бебе-
  • играчка-
  • гърло

Смъртността при децата до 1 година е голяма

40-60 случая годишно като този на детето с играчка в гърлото - 1
Снимка: ИСУЛ

Лекари спасиха 8-месечно бебе, което е живяло с пластмасова играчка в гърлото си в продължение на 5 дни и никой не е подозирал за това. Детето е преглеждано от няколко лекари, които първоначално мислели, че влошеното му здравословно състояние се дължи на инфекция.
След спешен преглед в столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” става ясно, че момиченцето е погълнало част от играчка.

Д-р Станчева, първият специалист, прегледал бебето, посочи, че детето е имало температура, било е отпаднало и е имало обилно слюноотделяне. „Това е случай, при който няма как да се съмняваме, че детето е погълнало нещо, ако родителите не са ни казали. Това не се вижда при начален преглед, но с техниката и апаратурата успяхме да го диагностицираме”, добави тя.

„Дете, което не се съпротивлява при преглед, означава, че е в сериозна декомпенсация. Частично са минавали вода и храна, въпреки играчката в гърлото”, каза доц. д-р Тодор Попов.

„Ние трябваше да действаме веднага – с помощта на бронхоскоп и без наложителна подготовка трябваше да действаме моментално – извадихме го за секунди”, обясни доц. д-р Цветомир Маринов.

По думите на началника на "Детска отоларингология"доц. д-р Цоло Цолов има около 40-60 подобни случая годишно. „Нашите лекари имат насоченост към такива неща. Има и деца на по 6 месеца. Смъртността при децата до 1 година е голяма. Родителите трябва повече да обръщат внимание”, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА