26 Октомври, 2024 16:03 1 872 4

5 подправки с мощно противораково действие

  • подправки-
  • противораково средство-
  • здраве

Активните вещества в тези подправки имат свойството да потискат генезата на ракови клетки и тяхното размножаване

5 подправки с мощно противораково действие - 1
Снимка: Shutterstock

Подправките са не просто средство да овкусим ястията си. Те носят изключително наситени активни вещества, на които не само дължат вкусовите и ароматните си свойства, но те са източник на мощни противоракови ефекти. Подправките съдържат антиоксиданти и активни вещества, полифеноли, фитохимикали, които са във високи концентрации и имат изразен антиканцерогенен характер. Редовното включване на някои подправки в ястията и печивата ви може да допринесе за превенцията на някои видове рак. Активните вещества в тези подправки с мощно противораково действие имат свойството да потискат генезата на ракови клетки и тяхното размножаване, пише az-jenata.bg.

Кои са подправките с мощно противораково действие?

Черен пипер

Черният пипер е една от най-широко използваните подправки в нашата и в чуждестранните кухни. Но това не го прави обикновен, напротив. Черният пипер има изключителни противоракови свойства, които дължи на активните си съставки, придаващи характерните му вкус и аромат. Пиперинът е сред тези вещества. Той има свойството да блокира растежа и развитието на туморни клетки, като потиска генезата им. Пиперинът намалява възпаленията в тялото и намалява влиянието на свободните радикали, причиняващи злокачествени изменения в клетките.

Джинджифил

Джинджифилът е известен с изключително мощните си противовъзпалителни и антибактериални свойства. Активната съставка на джинджифила – гингерол, му придава тези фантастични качества. Благодарение на гингерола джинджифилът е не само средство за борба с инфекциите, настинките, вирусните и бактериалните атаки, но и за блокирането на механизмите на формация на ракови клетки в тъканите. Джинджифилът има силно изразен противораков ефект, като това е една солидна причина да го включвате в менюто си всеки ден без изключение под различна форма.

Риган

Риганът е добре познат в нашата традиционна кухня. На него обаче трябва да обърнете по-специално внимание, защото може да ви помогне в превенцията на ракови заболявания. Риганът съдържа феноменални активни вещества, които имат изразен противораков характер. Дължи тези свойства на полифенола карвакрол в състава си, който придава вкусовите и ароматните качества на ригана. Този антиоксидант се свързва със свободните радикали в организма и намалява тяхното оксидативно влияние върху тъканите, предпазвайки от рак.

Канела

Канелата е една от най-известните подправки против рак. Тя има и много полезни свойства в борбата с диабет, тъй като намалява нивата на кръвната захар. Канелата подобрява чувствителността на клетките към инсулина, което прави усвояването на захарите по-качествено. Ароматна и вкусна, канелата прави всяко ястие, печиво и напитка по-специални. А редовното ѝ включване в храненето предпазва от рак и диабет.

Копър

Копърът е една от най-полезните подправки в борбата с раковите клетки. Той съдържа анетол, който е мощен антиоксидант, имащ противоракови свойства. Копърът е полезен в потискането на възпаления в клетките, което предпазва от хронични и дегенеративни заболявания, включително ракови процеси и злокачествени изменения, причинени от тези тлеещи възпаления. Копърът е полезен и за подсилването на имунитета, растежа на косата, подобряване състоянието на кожата и ноктите. Съдържа изобилие от витамин К, който е ценен за костите и механизмите на кръвосъсирването.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Среднощен

    6 0 Отговор
    Благодаря полезно
  • 2 Мдаа

    8 3 Отговор
    Домашната ракия е най големия антиоксидант, лекува всичко!
  • 3 Мустафа

    6 1 Отговор
    Предупредиха ме, че от 27.10.2024 г. сменяме лятното със зимно пиене - минаваме от бира на вино.
  • 4 Някой

    3 0 Отговор
    Принципно се водят и неща с отрови, такива с цианиди като кайсиени ядки, бадеми и така нататък. Препоръчвани са от доктори на такива с рак, въпреки че и там спорят.