Вредна или нужна: Необходимо ли е да се откажем напълно от захарта?

23 Юни, 2025 13:32 2 265 8

  • захар-
  • плодове-
  • фруктоза-
  • сладко-
  • отказ

Всички източници на захар ли са вредни и нужна ли е тя на тялото?

Вредна или нужна: Необходимо ли е да се откажем напълно от захарта? - 1
Снимка: Shutterstock

Захарта често попада във фокуса на общественото внимание поради връзката си с наднормено тегло, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това тя има ключова роля като основен източник на енергия за организма, особено за мозъка и мускулите.

Според публикации в научни издания като The Lancet и Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, глюкозата е незаменима за редица метаболитни процеси и синтеза на невротрансмитери, включително серотонин, който подпомага психичното здраве и емоционалния баланс.

Рязкото и пълно ограничаване на захарта може да доведе до негативни ефекти като:

  • умора,
  • раздразнителност,
  • понижена концентрация,
  • влошено настроение.

Изследвания показват, че умереният прием на захари е част от балансираното хранене и не създава риск за здравето при физически активни хора и такива с интензивно умствено натоварване. Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО) оптималният дневен прием на добавена захар не трябва да надхвърля 10% от общата енергийна стойност на храната, което се равнява на приблизително 25–50 грама на ден за възрастен човек.

Еднаква ли е всяка захар?

Съвременните научни данни подчертават, че не всички захари са еднакви по отношение на здравословното въздействие.

Натуралните захари, съдържащи се в плодовете, зеленчуците и млечните продукти, се усвояват по-бавно благодарение на наличието на фибри, витамини и минерали. Това предпазва от резки колебания в кръвната захар и допринася за чувството за ситост. Плодовете като ябълки, банани, горски плодове, както и зеленчуците (например моркови и цвекло), осигуряват не само енергия, но и важни фитонутриенти с антиоксидантен ефект.

Млечните продукти съдържат лактоза, която се разгражда по-бавно в организма и подпомага поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Проучвания в областта на нутрициологията сочат, че ферментиралите млечни храни като кисело мляко и кефир са богати на пробиотици, които поддържат здравословна чревна микрофлора.

Медът и натуралните сиропи (като кленов и агаве) съдържат микроелементи и антиоксиданти, но според Американската асоциация по сърдечни заболявания, те също трябва да се консумират умерено, тъй като представляват концентрирани захарни източници.

Прекомерната консумация на захар, особено от рафинирани източници – газирани напитки, сладкарски изделия и полуфабрикати – е свързана с метаболитни нарушения и увеличен риск от хронични заболявания. Диетолозите препоръчват комбинирането на въглехидрати с храни, богати на фибри и белтъчини, което забавя усвояването на глюкозата и стабилизира енергийния баланс.

Трябва ли да изключим захарта напълно от менюто си?

Научното мнение днес е, че захарта не трябва да бъде демонизирана, а приемът ѝ трябва да бъде разумен и съобразен с индивидуалните потребности. Пълното изключване на захари от храненето не е необходимо за повечето хора и може да доведе до недостиг на важни хранителни вещества, особено ако се ограничават полезни групи храни като плодове и млечни продукти.

Препоръките на водещи здравни институции остават ясни: умерената консумация на захар от натурални източници е част от балансираното и разнообразно хранене, като индивидуалният подход и вниманието към сигналите на тялото са ключови за дългосрочното здраве.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    9 5 Отговор
    Захар е свързани молекули на глюкоза с фруктоза. Фруктозата в организма се превръща пак на глюкоза. Глюкозата е основен енергиен източник. Без нея си мъртъв! Някой в кома с какво ли го хранят? Освен другите енергии като кислород, ток и някакви фосфати в клетките. Захарта е най-чистата енергия от хранителните продукти! Но не я харесват точно заради това. Че не носи други неща. Отделно с това се оправдават разни за надебеляване. Е не е само захарта. С какво някой слаб е виновен на дебелите? Да спортуват. И да придобият контрол над тялото си.
  • 2 Шмид

    6 1 Отговор
    Правете разлика между захар и захариди. Бялата кристална рафинирана захар трябва да се редуцира до минимум в ежедневието…
  • 3 Захари и въглехидрати

    5 2 Отговор
    Статията напълно не прави разлика между бързи захари (бяла захар, глукоза, фруктоза, лактоза) и бавно усвояващи се въглехидрати (хляб, боб, леща, картофи, ориз ...). На организма са нужни бавни въглехидрати, а от захар няма абсолютно никаква нужда - витамини може да си набавяте от зеленчуци. Захарта пристстрастява и води до повечето хронични болести. Слагат я навсякъде, уж да "подобрят вкуса", а всъщност стимулира апетита, и им купуваш повече от преработените храни със много захар и странни химикали в тях. После, не можели да разберат защо има бум на хронични болести, докато се тъпчат с вафли...

    Коментиран от #4

  • 4 Някой

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Захари и въглехидрати":

    Все приписвате на захарта вината. Това че например в питиета набиват захар и сол за консервация и да си още жаден, не значи, че са ти виновни захарта и солта. Аспартамът пък още по-вреден, където някъде 10% в организма се превръщало на отровният метилов алкохол. Оправдават се, че го има в природата и е до количества.
    Аз се тъпча със захар, а корема ми е такъв в който едва ли не може да се счупи нож. Но тава е друга тема. Прави се по разни начини като с фитнес топка. И на мерене имах супер ниска захар. А съм такъв дето примерно си отваря една халва и я изяжда. Освен ядене на мед и какво ли не и преди шоколади преди да ги оскъпят в пъти.
    Нещата са до мярка. Това което разправят за полезно, изобщо може да не е. Като преди с маргарина и после в САЩ тези от нефт забранени в ресторанти, че ставали много дебели и от там смъртност. Това че днес се изкарва полезно, не значи че и утре ще изкарват така. До мярка е. Яжте разнообразно.
  • 5 Абе

    3 3 Отговор
    Незнам дали е вредна захарта но като бяхме малки деца като се връщахме от училище правихме следното.От пекания хляб режехме филия голяма поръсваме я със захар и си хапвахме.Сега също си похапвам било със кафе ,чай компоти конфитюри и я консумираме ежедневно.Слава Богу сме живи и здрави а вече сме над 60 г.
  • 6 Обаче!

    0 2 Отговор
    Има разлика между бялата и кафявата захар от една страна (направена на базата на тръстика или цвекло) и - от друга страна - подслаждащия сироп, създаден от извлек от някакъв сорт царевица. Този сироп вече се използва масово и придава отвратителен вкус на подсладените с него храни. Не го знам дали е вреден или полезен, но постепенно те отучва да ядеш сладки неща.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 индийски строител собственик на рикша

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Обаче!":

    Глюкозо-фруктозният сироп , за който говорите е 100% отрова , която ти атакува панкреаса и черният дроб. На него се дължи повсеместната пандемия - разб0ляване от диабет в световен мащаб. Има достатъчно публикувани статии в западните научни списания.
  • 8 Баба Гошка

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Обаче!":

    Гмо царевицата смила вътрешно стиър на насеомте. Прасееттата, които ядат такава царевица, получават деформации и хронични възпаления на стомасите. А сиропа, дет го слагат в хляб, бисквити, напитки, консерви и всичко, което ви хрумне, е оттррова за масите. Тези горе считат нас долу - фертилизаннт за почва. Или по- скоро боккллук за инсенерация.