Last news in Fakti

9 Февруари, 2002 00:00 2 208 0

Царският звук

  • ssang yong-
  • rexton

Максима, древна колкото света твърди, че в бизнеса невинаги всичко е почтено. При големите корпорации още по-малко. Силата на това твърдение бяха принудени да изпитат и шефовете на автомобилния гигант Daewoo. Наскоро от големия кораб се отдели малката лодка на компанията Ssang Yong, която усети, че кренът в Daewoo вече е прекалено голям и застрашава оцеляването им. С тежката финансова криза, настъпила в азиатския концерн, все по-малко хора се обръщаха назад към съвместното успешно минало и започнаха да се търсят различни форми за оцеляване. От Ssang Yong решиха да поемат сами руля и да се втурнат в плаване сред бурните води на автомобилния бизнес. За да се ознаменува този знаменателен момент пък, от фирмата решиха да докажат класата си и решимостта си за успех със създаването на нов всъдеход. Новакът се сдоби с претенциозното название Rexton, което в превод означава “царски звук”. Дали амбициите, чийто носител е името, са оправдани пък, преценете сами.

Този път конструкторите на Ssang Yong не разчитат на британска помощ

По-запознатите с автомобилите например може би все още си спомнят, че предишният модел Musso в част­та си дизайн и изработка на каросерията беше дело на “талантлив британски професор”. Ако погледнем от дистанцията на годините обаче, това едва ли бе разумен избор, а и професорът май не се оказа много надарен, така че единственият спомен остана прякора на Musso - “Strange Rover”. За да избегнат подобни задявки и с новия си таран, корейците този път залагат на професионализма и доказаните успехи. Младите английски таланти остават на заден план, за да се развихрят майсторите от ItalDesign. Резултатите показват, че изборът е бил правилен. Още от пръв поглед си личи, че Rexton е автомобил за познавачи. Масивните детайли, веждите над калниците и страничните лайсни подсказват, че именно трудните терени са страстта на корееца. Предницата донякъде предизвиква асоциации с моделната гама всъдеходи на Toyota, но същевременно с това не лишава Rexton от своя собствена идентичност.

От Ssang Yong смятат да налагат отрчето си в средния клас всъдеходи

Конструкторите от полуострова засега не се притесняват, че там Rexton ще се конкурира с вече утвърдени возила като Jeep Grand Cherokee, Land Rover Dis­covery, Mitsubishi Pajero и Toyota Land Cruiser.

Като база за сравнение обаче корейците не използват нито един от тeзи модели, а поостарелия вече Musso. За разлика от него при Rexton колесната база е нараснала със 190 мм, а разстоянието от задния мост до външния габарит е намалено. От компанията се гордеят вече и с нещо друго, което в нашата страна едва ли има значение, но в развитите икономики е особено важно - 85 процента от използваните детайли при Rexton подлежат на вторична преработка.

При двигателите триумфира разнообразието

На клиентите ще се предлагат два бензинови агрегата и един дизелов. Мощността при бензините е съответно 150 к.с за четирицилиндровия двигател с работен обем 2.3 литра и 220 к.с за шестцилиндровия с кубатура 3.2.
При останалите детайли също се открива стремежът на азиатците да създадат наистина добър всъдеход. Така например трансмисията е на принципа “torgue-on-demand”. По този начин на всяко колело се предава такъв въртящ момент, който съответства на коефициента на сцепление с повърхността. Електронното взаимодействие между шаси и двигател се осъществява посредством мултиплексен проводник CAN-BUS. При Rexton е съхранена рамата и неподвижния заден мост с многолостово окачване. Предното окачване е независимо с напречни стабилизатори. Спирачките са дискови, като отпред са и вентилирани.

В интериора също са вложени значителни усилия

Пространството е огромно, а седалките предлагат максимална ергономичност. Информационните символи са лесно четими и стилно изработени. В стандартното оборудване се предлагат и предни въздушни възглавници. По желание на клиента могат да бъдат монтирани и странични такива.
От компанията-производител обявяват намерението си да реализират продажби на Европейския пазар в размер на няколко десетки хиляди возила годишно. Засега ориентировъчната цена на корееца е 35 000 щатски долара.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА