Last news in Fakti

16 Юли, 2014 10:44 5 174 17

Toyota Prius постави рекорд на "Нюрбургринг"

  • toyota-
  • prius-
  • нюрбургринг-
  • рекорд

Най-популярният хибрид в света успя да измине 20.8-километровото трасе на Северната дъга на "Нюрбургринг" със среден разход 0.4 л/100 км за 20 мин. и 59 секунди. По каталог Toyota Prius харчи 2.1 л/100 км.



Японският хибрид е бил управляван от британския журналист Джо Клифърд. За рекорда е била използвана версия на модела с възможност за зареждане от битовата електрическа мрежа, аеродинамичен пакет от заводското тунинг ателие TRD и 18-цолови джанти с гуми 225/40.



По време на опита Северната дъга не е била затворена - рекордът е бил поставен в рамките на любителска сесия. Клифърд е спазил всички правила за движение по пистата, включително и минималната скорост от 60 км/ч. Средният показател на Prius-а е 64 км/ч.



"Не сме доработвали колата по никакъв начин. Просто взехме напълно зареден автомобил, монтирахме гуми с ниско съпротивление и се пуснахме по трасето с всички дошли да се пробват на "Нюрбургринг", обяснява Джо Клифърд.



Toyota Prius с възможност за зареждане от битовата мрежа има йон-литиеви акумулатори с капацитет 4.4 кВтч вместо 1.3-киловат часовите никел-металхидридни батерии на стандартната версия на модела. Останалите компоненти на хибридната установка с мощност 136 к.с. на двете модификации са еднакви. Prius Plug-In може да измине около 20 км само на ток.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ярослав станчев

    6 3 Отговор
    Хахахахаха,хората правят рекорди за най-бърза обиколка на Нордшлайфе,само Тойота прави рекорд за най-бавна обиколка.Ако го бяха бутали този Примус,хептен нямаше да изгори нищо.Ама от де толкова акъл у японците. И щяха да държат рекорда за най-бавна обиколка без никакъв разход на гориво.

    Коментиран от #7

  • 2 Е Ся!

    7 2 Отговор
    Тия поставили рекорд като потвърдили заводските данни: 20.8-километровото трасе и Prius Plug-In може да измине около 20 км само на ток.
  • 3 ivaylo mihaylov

    8 1 Отговор
    тя си е направо ламя ако е изминала 1-2км на бензин и е изгорила 0,4 л. Да са завъртяли 100км или 5 обиколки и тогава да пишат колко 10/100 е изгорила тази Тойота. Понеже след като изхаби батериите за подпомагане, хибридната обстановка(няколко стотин кг) се превръща в товар за автомобила и разхода нараства. Една малолитражка с хубави гуми е много по екологична от това и не употребява батерии. Истински икономични коли са Тесла,БМВ и3, Нисан Лийф.
  • 4 Кобрата

    5 2 Отговор
    Нортшлайфе
  • 5 ярослав станчев

    8 2 Отговор
    .аси,Ланс Армстронг с колелото,ако вкара две хапчета допинг ще навърти една обиколка за по-малко време от Примуса.
    Смееех,смех,Хонда най-бързи при косачките,а Тойота при костенурките.
    Накъде отива този свят
  • 6 Shmeker

    10 2 Отговор
    Аз с ТДИ-то с подобна скорост ще го мина за около литър, стига да не ползвам спирачки
  • 7 -=2JZ=-

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "ярослав станчев":

    Ти пък си най-големия смешник в БГ
  • 8 -=2JZ=-

    5 6 Отговор
    Аве модераторите - аре оправете си гласуването да става по 1 път щото сега некво просто лапе си отваря по 100 таба на браузъра на всяка статия и бичи яко + и - на народа. Ако сте некадърни питайте да ви кажа как се прави!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Кобрата

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "-=2JZ=-":

  • 10 Кобрата

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "-=2JZ=-":

    Това гласуване наистина трябва да се оправи...от мен получаваш + на коментара
  • 11 Владислав Димитров

    2 6 Отговор
    Поредния нереален рекорд заради рекорда. Пиаро-рекламен ход на Тойота .
  • 12 Shmeker

    4 0 Отговор
    Аз с ТДИ-то с подобна скорост ще го мина за около литър, стига да не ползвам спирачки.
    От 70 до 90 на пета гори под 5 на 100, така че литър - литър и половина ми стигат

    Коментиран от #16

  • 13 ярослав станчев

    3 0 Отговор
    Абе модовете,защо не вземете да махнете тези - и + щото става пълен мазаляк с тях.Всякакви комплексарчета си пляскат математически знаци за щяло и нещяло.Да останем 20-тина човека у форума и да си водим дет се вика делови и конструктивен разговор.

    Коментиран от #14

  • 14 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "ярослав станчев":

    Не се коси, за това си има автомобилни форуми...
  • 15 Кобрата

    3 0 Отговор
    тука стана страшна работа с това гласуване
  • 16 Нен Нен

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Shmeker":

    Интересно ми е как ще качваш големите баири на пистата на пета и има голяма разлика между 0.4 литра и 1.2 литра, знам, че дизелите са по-икономични от стария Приус, но това все пак си е рекорд .
  • 17 Shmeker

    2 0 Отговор
    На пета качвам Хаимбоаза от двете страни с тая скорост. Само в острите завои карам на трета. Все пак 310 Nm на 1300 кила, колата качва баирите без зор.