11 Октомври, 2003 00:00 1 107 1

Различната „котка“

  • jaguar-
  • r-d6

Към момента четириместните купета се радват на също толкова голям интерес, колкото и мощните двигатели, с които са оборудвани. Явно тази “тайна” е достигнала и до покрития от гъсти мъгли британски остров, където все още се “спотайва” призводителят на култови четириколесни - Jaguar.

За никого не е тайна, че “хищните котки” преживяха силен трус в многодесетилетната си история съвсем на скоро, а през изминалите две-три петилетки, повечето хора имаха нещастието да се убедят, че Jaguar вече не е това, което беше дори преди двадесет години... С идването на новото хилядолетие обаче островитяните очевидно са решили да оставят проблемите в миналото и отново да работят за налагането на имидж на производители, които диктуват, а не следват тенденциите в световното автомобилостроене.

Изцяло в тази насока работи и шефът на дизайнерския екип на Jaguar Иън Келъм. Според него компанията отново трябва да си възвърне позициите си при малките, суперспортни возила, които спечелват изключителна слава на марката през 50-те и 60-те години на миналия век. “Воинът”, който трябва да сложи началото на възраждането пък носи названието R-D6 и

дебютира във Франкфурт

по време на автомобилното изложение там. Иначе екзотичното возило определено се отличава с нестандартни конструкторски решения, а съвременният дизайн придава на студията силна доза спорт и динамика. Габаритите (дължина - 4330 мм, широчина - 2150 мм, височина - 1390 мм), голямото междуосие, заоблените и хармонични елементи по екстериора са в състояние бързо да замаят главата на по-темпераментните от вас. Алуминиевите джанти и вратите в ретростил, отварящи се в противоположни посоки пък премахват окончателно всички колебания... ако би могло да има такива, когато става въпрос за подобен расов екземпляр.

Освен всичко друго британците майсторски съчетават полезното с приятното. Така например без да развалят елегантната линия на външния дизайн, конструкторите проектират задна врата, отваряща се настрани, което освен, че придава силна доза чар на студията, недвусмислено показва и търсената прилика с легендарния модел на Jaguar - E-Type. Самият багажник пък също има с какво да ви изненада. За разлика от повечето спортни возила, в чиито багажни отделения най-много да поберете бижутата на жена ви, R-D6 предлага значително пространство. Тестовете са правени с детска количка, така че по-нататъшен коментар е излишен...

При направата на интериора се забелязва същата прецизност. В салона на британския атлет може да откриете всички материали, които биха могли да подсладят живота ви на пътя - хром, алуминий, черна на цвят естествена кожа и скъпо дърво, разкрасяват гостоприемната вътрешност на новото попълнение в редиците на Jaguar. Истинската причина за удивление обаче е двигателят, с който е

oборудван скоростният R-D6

“Четириокият” шампион разполага с V-образен дизелов агрегат с шест цилиндъра. Работният обем на “нафтовата печка” е 2.7 литра, а осигуряваната от него мощност е 230 к.с.

Макисмалният въртящ момент е 500 Нм, което гарантира наличието и на достатъчно тяга. Двигателят е оборудван със система Common-Rail. Возилото е “обзаведено” и с шестстепенна секвенциална скоростна кутия.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JAGUAR

    1 0 Отговор
    tozi jaguar e super nqma drug kato nego