Last news in Fakti

30 Април, 2015 09:50 3 775 5

Lotus ще се пробва срещу Porsche Macan

  • lotus-
  • proton-
  • apx-
  • porsche-
  • macan-
  • goldstar heavy industrial-
  • toyota

Генералният директор на Lotus Жан-Марк Жале потвърди, че компанията разработва първото SUV в историята си. Серийното производство на "първия лек всъдеход в света" трябва да започне през 2019 г., съобщава сп. Autocar.

Кросоувърът ще бъде проектиран от дизайнерското студио в щабквартирата на британската марка в Хетъл, графство Норфолк. С производството ще бъде натоварено съвместното предприятие на малайзийския производител Proton, който е собственик на Lotus, и китайската Goldstar Heavy Industrial.

Англичаните се надяват бъдещият всъдеход да стане най-продаваният модел в почти 70-годишната история на компанията и да открадне купувачи от клиентелата на Porsche Macan. Очаква се SUV-то да стане най-популярно на китайския пазар, където миналата година са продадени повече от 3 млн. автомобила от този сегмент. Целта е кросоувърът да помогне на Lotus да реализира по 10 000 коли месечно.

Подобно на останалите модели на марката, всъдеходът ще получи име, започващо с буквата "E". Ще се предлага както с две, така и с четири задвижващи колела. Жале се заканва автомобилът да бъде поне 200 кг по-лек от конкуренцията. За сравнение Porsche-то с трилитров двигател с 340 к.с. тежи 1 865 кг.



Габаритите на британския всъдеход ще бъдат близки до немския съперник (междуосието на Macan е 2 807 мм). Линията на покрива ще бъде силно скосена, но от Lotus обещават това да не се отрази на пространството в задната част на салона, което е много важно за китайските клиенти.

В основата на автомобила ще залегне стоманен монокок. Той ще бъде "облечен" с каросерия от алуминий и композитни материали. "Всъдеходът ни вероятно ще получи някои части и компоненти наготово от Proton, но в това няма нищо необичайно. В Lamborghini има немалко детайли от Volkswagen", пояснява Жале.

В Lotus все още не са взели окончателно решение за моторната гама на SUV-то. Обсъждани били различни варианти от 1.8-литров четирицилиндров компресорен двигател до 3.5-литров шестак от Toyota с нагнетател. Засега надделявала концепцията с напречно разположен агрегат.

За началния етап от производството не се предвиждала дизелова модификация, тъй като в Китай никой не гледал сериозно на нафтовите алтернативи. Ако всъдеходът се доберял до Европа, от Toyota щели да осигурят подходящ дизелов двигател. Хибридна версия с ДВГ на предния мост и два електромотора за задните колела също не била изключена.



Lotus показа прототип на всъдеход през 2006-а, а миналата година Жан-Марк Жале намекна, че в компанията обсъждат евентуалното серийно производство на концепта APX. Малко по-късно плъзнаха слухове, че кросоувърът ще бъде построен на базата на спортната Evora.

Научете повече за съществуващите модели ма Lotus  от  ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 естет

    0 0 Отговор
    Доста грозновати автомобили . Даже и китайските изглеждат по-атрактивни...
  • 3 Пакман

    0 0 Отговор
    Ами те доста марки искат да се пробват срещу Порше. Успех
  • 4 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    това нещо трябва да е конкурент на pontiac atstek по грозотия
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Долното за което говориш е прототип от преди десет години,правен за евтин модел на Протон.Лотус е горните две скици,които колкото и да си кривиш душата са всичко друго,но не и грозни.