Last news in Fakti

12 Юни, 2004 13:13 1 371 0

Бестселър

  • ford-
  • focus-
  • ford focus concept

Без съмнение един от най-успешните модели на европейското поделение на Ford за последните години е Focus. При него специалистите от Кьолн най-после успяха да създадат дизайн, който се хареса на по-голяма част от купувачите в този клас, особено на по-младите хора.

През тази седмица, по време на автомобилното изложение в Пекин, от Ford Europe триумфираха на азиатска земя с прототип на базата на новия Focus. Елегантната лимузина, наречена от създателите си Ford Focus Concept, всъщност ще влезе в серийно производство съвсем скоро и се очаква да се появи на пазара още в края на есента на тази година. Лошата новина е, че тя ще се продава само в някои европейски страни, но засега не е я ясно в кои точно. По-важното в областта на

дизайна и технологиите

обаче се забелязва веднага. Стилистичната линия във външността на новака е пълно отражение на футуристичното излъчване, с което се отличава и предшественика, естествено допълнена с някои нови детайли, които би следвало да допаднат на потенциалните купувачи на Ford Focus Concept. Като цяло дизайнерите са се стремили преднамерено да подчертаят онези елементи, придаващи на автомобила солидна порция агресия, мощ и елегантност. В тази насока въздействат масивните изпъкнали калници, както и перфектните пропорции на возилото. Издължената предница и доста скосената задна част определено придават на Ford Focus Concept динамично и спортно излъчване. Определено обаче най-силно впечатление произвеждат предните и задните светлини, които конструкторите на Ford Europe разработват съвместно с доказаните професионалисти в областта oт Osram. Фаровете са представени от специални светодиоди, разположени така, че да образуват специфични фигури в бял цвят, които дори при изгасени светлини изглеждат доста атрактивно и създават усещането за монтирани масивни стъклени профили. Аналогична е конструкцията и на фаровете против мъгла, а и на задните светлини.

Попаднете ли в салона на возилото, също ще има на какво да се порадвате. Похвално е, че този път от Ford буквално са надминали себе си и не оставят никакъв шанс за критика по отношение на използваните материали (основен недостатък в миналото), като определено Ford Focus Concept по този показател спокойно би могъл да се конкурира и с най-сериозните съперници в своя клас. Арматурното табло е приятно оформено, а приборите за управление и навигация са позиционирани функционално и предполагат лекота на управлението.

Що се отнася до технологиите, то отдавна не е тайна, че новият Focus е разположен на една и съща платформа с Volvo S40 и Mazda 3, което предопределя доста голямото сходство между тези модели по отношение на решенията по ходовата част. Според специалистите осемдесет процента от детайлите и системите са напълно идентични. Това обаче едва ли ще бъде в минус за новака.

Разнообразие

се предвижда и при двигателите, между които ще могат да избират потенциланите собственици на Ford Focus Concept. На разположение ще бъдат няколко бензинови агрегата, чиято мощност варира между 75 и 200 к.с., което гарантира задоволяването на всички предпочитания - от икономичност до много мощ на пътя. Ще се предлагат и три дизелови мотора с мощност между 110 и 150 к.с.

Все още не е ясна цената, която ръководството на компанията ще определи за Ford Focus Concept, но обещанията към момента са съвсем разумна цифра с оглед на качеството, което се предлага.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА