Last news in Fakti

16 Септември, 2011 10:49 3 813 2

Увеличават скоростта в София?

  • задръстване-
  • скорост-
  • трафик
Увеличават скоростта в София? - 1
Снимка: BGNES

В Столична община разглеждат възможността за увеличаване на максималната скорост по булевардите в София, съобщава в-к "Стандарт". Така не само щял да се облекчи трафикът, а и да намалеят вредните емисии. Предложението за увеличаване на допустимата скорост е част от план за реорганизация на движението, който градският парламент ще обсъжда следващата седмица.

Действащото в момента ограничение на "Цариградско шосе" варира от 50 до 80 км/ч в различните отсечки. Според плана скоростта трябва да бъде увеличена на 70 и 90 км/ч за участъците преди и след детелината на "Четвърти километър" съответно.

Вдигане на лимита с 10 км/ч се предлага за бул. "България", по който в момента може да се кара най-много със 70 км/ч. Аналогични промени са предвидени и за бул. "Брюксел". Вместо с максимално допустимите 80 км/ч пък по "Околовръстното шосе" ще може да се кара с 90 км/ч.

Най-голямо увеличение на скоростта се предвижда за булевардите "Владимир Вазов" и "Ботевградско шосе". В момента там действа ограничение от 50 км/ч, което ще бъде променено на 70 км/ч.

Експерти твърдят, че ако промените бъдат приети, Южната дъга на Околовръстното ще може да се изминава два пъти по-бързо за едва 3.2 минути. За "Цариградско шосе" пък ще трябват 9.4 минути, а за "Ботевградско" - 6.3 минути. Изчисления сочели, че трафикът по градските артерии ще се ускори с от 30 до 50%.

Вносителите на плана контрират опасенията, че с увеличението на допустимата скорост ще нарасне броят на катастрофите, с резултатите от изследвания, според които по-застрашени от инциденти са бавните шофьори. Риск съществувал по-скоро за онези участници в движението, които карали с много по-ниска скорост от безопасната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любомир Миков

    0 2 Отговор
    Със сигурност ще има тежки катастрофи.
  • 2 despeRADO

    1 0 Отговор
    Тоя пък, ще е много по-добре за трафика