Last news in Fakti

14 Февруари, 2004 17:30 1 509 0

Смело в атака!

  • opel-
  • tigrа-
  • opel tigrа-
  • tigra twintop-
  • opel tigra twintop

Битката на рюселсхаймския концерн Opel за завоюване на нов престиж и изкупуване на греховете от миналото явно тепърва ще има ново продължение. За тези, които следят развитието на автомобилните производители, отдавна не е тайна, че наследниците на Адам Опел полагат неистови усилия да заличат срама от средата на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, когато просто отчаяха и най-верните си почитатели със скучните и безлични возила, предлагани на пазара. От няколко години насам обаче нещата изглеждат по съвсем различен начин. Актуалната Vectra се сдоби и с комби-версия, като продажбите вървят отлично, малката Meriva се сдоби с много повече фенове, отколкото предполагаше самото ръководство на концерна, а засега по всичко личи, че новата Astra ще успее най-накрая да срази вечния си противник - модела Golf на Volkswagen. Най-”прясната” новина от Рюселсхайм пък говори за появата и на

следващо поколение на модела Tigra

- този път във вариант роудстър. Новакът ще дебютира по време на започващото в началото на следващия месец Женевско автомобилно изложение, а разширението Twintop в названието му иде да подскаже, че конкуренцията от Peugeot ще се сдобие с още един противник. По всичко личи, че германците са решили да разклатят сериозно едноличното лидерство на 206 СС, като привлекат сериозен процент от купувачите в този клас.

Формално погледнато конструкторите от Opel са направили всичко възможно да надцакат френската конкуренция. Така например вместо да заложат на две малки и неудобни седалки отзад, немците гласуват в полза на по-голям багажник (440 литра), а твърдият сгъваем покрив се прибира и застава перпендикулярно между багажния отсек и салона. Това не спестява непременно място, но пък за сметка на това прави багажника много по-полезен за ежедневни нужди. Дали това обаче ще се окаже решаващо за клиентите на практика, ще покаже единствено бъдещето. И без друго размерът на багажника едва ли е водещ фактор при избора на автомобил от подобен клас, а и клиентите малко се интересуват от това, дали покривът ще се “съхранява” в хоризонтално или вертикално положение. Освен това механизмът му е изцяло изработен от френската фирма Heuliez, която беше отговорна за изработването на системата и при Peugeot 206 CC. Като цена пък германското возило ще бъде съвсем незначително по-евтино.

Една от силните черти на автомобила е

подчертаната спортна линия

във външния и вътрешен дизайн. Макар че моделът Corsa служи като основен донор на новото поколение Opel Tigrа, последният се откроява със своя собствена идентичност. За това със сигурност голяма доза “вина” имат допълнителните въздухозаборници, масивните дъги на калниците, както и двата ауспуха отзад, придаващи силна доза спорт на новата Tigra Twintop. За допълнителното “облагородяване” на салона пък се грижат различни детайли, изработени от хром и алуминий.

Първоначално Opel Tigra Twintop (очаква се продажбите да започнат през късното лято на тази година) ще се предлага с два различни двигателя, от които купувачите ще могат да избират. И двата всъщност вече са добре познати на публиката - бензинови агрегати с работен обем 1.4 и 1.8 литра, с мощност съответно 90 и 135 к.с.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА