Last news in Fakti

8 Октомври, 2015 09:05 13 275 10

Провал за Mazda на краш тестовете

  • mazda-
  • mx-5-
  • краш тест-
  • euro ncap
Миналата година по това време, точно 25 години след дебюта на първия роудстър от серията MX-5, Mazda представи четвъртата генерация на модела. От японската марка се хвалят, че новата платформа на MX-5 притежава най-ниския център на тежестта в историята на модела.
 
Благодарение на нея четвъртото поколение е олекнало със 100 кг в сравнение с предшественика. Тези иновации обаче не помогнаха на двуместния роудстър да заработи най-високата оценка от пет звезди в краш тестовете на Euro NCAP. Малката спортна Mazda получи четири от пет възможни звезди.
 
Недостатъците по отношение на безопасност са свързани с липсата на някои електронни помощници, като система за автоматично екстремно спиране, например. Още нещо, което е обезпокоило специалистите от Euro NCAP е опасността от нараняване на гръдния кош при страничен удар в стълб.
 
В отделните категории Mazda MX-5 получава следните оценки: Защита на възрастни пасажери - 84%, защита на деца - 80%, защита на пешеходци - 93% (това е най-високия бал, който се дължи на мекия преден капак на автомобила, както и на самата форма на предницата).
 
Електронните помощници пък са оценени най-ниско - със само 64%, което е и основната причина за крайната оценка от четири звезди. Неполучаването на максимална оценка на нов модел, какъвто е MX-5 се счита от мнозина от специалистите за сериозна грешка от страна на конструктори и инженери.
 
Ето и видео от самите краш тестове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диан

    2 0 Отговор
    който се дължи на мекия преден капак на автомобила
    а другите производители какво чакат?
    че и ролбари слагат
    да е сигурно че ще пукне гадината
  • 2 Жапанка

    1 0 Отговор
    Опасността от нараняване на гръдния кош при страничен удар си е сериозен проблем но липсата на електронни помощници за мен лично не е. В случая с екстремното спиране ти трябва ако блееш или не спазваш дистанция а и новите автомобили с базово ниво в повечето случаи не разполагат с такъв.
  • 3 оня същия

    2 0 Отговор
    мда изсмукани глупости от пръстите, баба Пена няма да може да кара такава кола, ужас...
  • 4 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Какво и е на маздюхата та се била провалила?Наистина отива за скрап или на Горубляне като нов внос на 35000 км и карана от баба на 90 години от тях до аптеката или магазина? При този удар хората са си ОК!Забравихте май че жигулката при това положение с предния капак реже глави е волана остава здраво максимум едно ребро!!!
  • 5 Телевизора на Елвис

    3 1 Отговор
    Че откога петицата вместо шестица стана лоша оценка?
    Айде да беше с 2 или 3 звезди да говорим за посредственост, дори тогава не е баш провал. Електронните помощници били малко. Дървени глави оценяват субективно. Нали публиката точно заради това търси тая кола бе, че е по проста и по натурална за каране от съвременната синтетика. Точно заради това МХ5 е бестселър в класа си от 25 години. Разни други производители обаче това не ги кефи и затова на финала четем подобни пасквили. Иначе какво очаквате от кола, чиято врата ти седи под мишницата? Естествено, че при страничен удар ще има травми. Както се казва като си тъп може и пишката да си счупиш от много зор...
  • 6 Никой

    3 0 Отговор
    Феновете на джапанките се засегнаха нещо както никога досега обаче съм съгласен с тях. За малка и спортна кола тези очакват да има твърде много системи и обезопасяващи глупости
  • 7 pfff

    3 0 Отговор
    Великото оризарско автомобилостроене има представител, който се е провалил. Ех, че жалко. Това е някаква лъжа, не може да бъде. Нещо лъжат тия, има нещо гнило. Та те са най - здравите машини, те наказват наред всички немски кошници. Тюх, тюх....
  • 8 TeodorM

    2 1 Отговор
    А дали Авторът на тази статия е погледнал главният конкурент на Мазда Ауди ТТ. Аудито има също 4 звезди за абсолютно същия тест (2015), с особенността, че процентите му са по-ниски, особенно за пешеходци (нещо, което не те бърка ако срещнеш стълб) и децата. Или на кратко процентите Мазда/ТТ - (пътници) 84/81, (деца) 80/68, (пешеходци) 93/82, (системи за безопасност) 64/64.


    Коментиран от #10

  • 9

    0 0 Отговор
    Нищо и няма, много си е готина количката.
  • 10

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "TeodorM":

    Не може да се сравнява това недозавиващо корито с предно предаване ТТ с истински спортен роудстър като Мазда.