31 Януари, 2004 19:04 794 0

Шесто поколение

  • chevrolet-
  • corvette

Малко са автомобилните “семейства”, които могат да се похвалят с факта, че всяко следващо поколение не само съхранява постиженията на предшествениците, а и ги доразвива. Със сигурност обаче “фамилията” Corvette следва изцяло тази “житейска” максима. Може би именно това стои в основата на успеха на американската резачка, която вече в продължение на 50 години се налага като един от най-бленуваните от почитателите на високите скорости автомобили.

В началото на тази година, по време на Северноамериканското моторшоу в Детройт, от Chevrolet зарадваха почитателите на Corvette с изцяло ново, шесто поколение на анаболната хала. Продажбите на aвтомобилa ще стартират още в средата на тази година във версиите купе и тарга, а през есента ще се появи и кабриолет. В дизайнерско отношение потенциалните купувачи определено би следвало да останат доволни, тъй като Chevrolet залагат на перфектен микс между

ретро и съвременни форми

при шестото поколение Corvette. Познатият силует е запазен и акцентиран, но едновременно с това се появяват и нови решения, като замяната на вдигащите се фарове с “конвенционални” например. Според повечето специалисти визията на шампиона, особено към задната част, в голяма степен кореспондира с атлетичната “структура” на третата генерация Corvette от 1962 година. В сравнение с предходното покoление новакът разполага с много по-компактни габарити. Дължината му е скъсена със 130 мм, а широчината с 35 мм. За сметка на това обаче междуосието е увеличено с 35 мм. Освен това возилото вече “стъпва” още по-солидно на пътя, след като конструкторите решават в полза на осемнадесетцолови джанти отпред и деветнадесетцолови отзад.

За по-пълноценните изживявания с новия Corvette се грижи и мощният агрегат, разработен от Chevrolet специално за расовия бегач. Двигателят е V-образен с осем цилиндъра и е изработен изцяло от алуминиева сплав. Работният му обем е 5 997 см3, като предлаганата мощност с повече от впечатляваща. Гигантът акумулира 400 к.с. при 6 000 об./мин., а пиковата стойност на въртящия момент от 540 Нм се достига при 4 400 об./мин. В оборудването присъства и шестстепенна механична скоростна кутия, но по желание возилото ви би могло да бъде екипирано и с модифицирана от Corvette 5 четиристепенна автоматична трансмисия. Окачването на шестото поколение Chevy Corvette също е изцяло обновено, като срещу допълнително заплащане конструкторите ще “добавят” към регулируемото окачване системата “Magnetic-Selective-Ride-Control”, която неимоверно подобрява комфорта на возията, тъй като посредством нея окачването автоматично се напасва към стила на каране на водача и особеностите на терена.

Солидни промени дизайнерите внасят и при

интериора

където се залага на по-голяма доза прецизност към детайлите и на още по-високо качество на използваните материали. Така например създателите на новия Corvette внасят не само нови елементи в салона, но и подбират много по-приятни цветове и по-качествена кожа, издигайки по този начин комфорта на още по-високо равнище. Алуминият, използван при апликациите, е допълнително обработен, така че да не отразява слънчевата светлина и да затруднява водача, а също така да не се прегрява и да не оставя следи от допира на ръката с него.

Срещу допълнително заплащане Corvette може да бъде снабден и със система за отлючване/заключване на автомобила и стартиране на двигателя без помощта на ключ. Също така, ако решите да се бръкнете с още малко парици, от завода ще ви предоставят спортиста с монтирани Head-up-Display, DVD, навигационна система и сателитно радио...

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА