Last news in Fakti

24 Януари, 2004 19:20 15 058 16

BMW 3er (E30)

  • bmw-
  • bmw 3 series

Освен със скачане по митинги и появата на частните бакалии, зората на българската демокрация бе белязана и от друго ново явление. След като навлязоха в съвсем непознати условия, свободните микроикономическите отношения често се уреждаха от едри момчета с бейзболни бухалки. В онези години се разбра, че анцугът може да бъде официално облекло, съществуват апарати за безжична комуникация (пък било то и побиращи се в куфар), а премиерите могат да молят населението да не купува. Съществен щрих в тази романтична картинка внасяше марката BMW, която бандюгите успяха да компроментират до степен на нарицателно за простотия, возило за рекетьори и главен герой в повечето пресни в началото на 90-те вицове. Така изживя в България последните си години на конвейера второто поколение на баварската "тройка". Постепенно Е30 поевтиня достатъчно и се превърна от "колата на борчето" в мечта за състезателчета от крайните квартали и бабаити от третия ешелон на престъпността. Ударът върху имиджа на BMW бе толкова жесток, че повечето обикновени купувачи се отдръпваха само при споменаването на марката и се насочваха към далеч по-посредствени автомобили с единствената цел да не ги мислят за псевдобаровци с подобаващо минало. Такъв жалък финал за един прекрасен модел е възможен само в абсурдна страна като България, където заради качествата му го ценят еднакво високо бандитите в и извън властта. А BMW E30 несъмнено има с какво да привлече дори след повече от двайсет години от началото на производството.

Второто поколение на "тройката" дебютира през далечната 1982 г. като приемник на не по-малко успешния Е21 от 1975-а. Подобно на него, Е30 съвсем не беше ориентиран към масовия потребител. BMW винаги е бил автомобил за каране, а не за возене. Ето защо никой не очакваше кой знае колко практична

каросерия

нито голям багажник или просторно купе. През първата година от производството си моделът дори се предлагаше само във вариант с две врати. Инженерите от Мюнхен обаче здравата бяха поработили върху други недостатъци на предишния модел. Благодарение на отличната антикорозионна защита повечето екземпляри, които все още са в движение, са почти непокътнати от ръждата.

Там, където корозия все пак е избила - обикновено по предната и задната престилка, в леглото на резервната гума, под ветроупорното стъкло и в долната част на вратите - тя е повърхностна и се отстранява лесно. За предпочитане е да се избягват най-старите "тройки" до 1985 г. След обновяването на модела през Септември 1988 г. ръждата е изключена и наличието й говори за удар. Иначе изработката на купето е с много високо качество, лаковото покритие се съхранява почти непокътнато, а единственото слабо място са рефлекторите на фаровете, които събират влага и ръждясват. Слабият крепеж на задното гърне е инженерен недостатък, чието отстраняване изисква смешни средства. При покупка непременно трябва да се огледа подът на каросерията. Ниският клиренс често става причина за наранявания, които - ако не бъдат отстранени - се превръщат в гнезда на корозия. Същото важи при липса на допълнителна защита за картера.

Изцяло спортната ориентация на BMW E30 и прицелването му в младежка клиентела са принудили конструкторите от Мюнхен да следват доста по-различна от обичайната концепция за седан от долния сегмент на средния клас. В предната си част

салонът

на "тройката" се доближава до идеала за ергономия и удобно разположение на уредите и инструментите. Простор също не липсва, което съвсем не може да се каже за задните седалки. Там с мъка се побира мъж със среден ръст, а ако модификацията е с две врати, положението става критично. За сметка на това сглобката е на много високо ниво и само при най-възрастните екземпляри отпреди 1985 г. възникват вибрации и шумове, а тапицерията на седалките е сдала багажа. Разбира се, състоянието на интериора зависи най-вече от грижите на предишния собственик. От 1986 г. в оборудването на по-мощните модификации са включени ел. пакет, тонирани стъкла и централно заключване.

Ако обаче интериорът трябва да се охарактеризира с една дума, "комфорт" определено отстъпва пред "агресия".

Най-съществено при всяко BMW, разбира се, си остава съдържанието на моторния отсек. Мюнхенци са се постарали да затвърдят реномето си на един от водещите двигателостроители в световен мащаб и екипират Е30 с цели десет

мотора

с мощност от 86 дизелови к.с. до 215-те жребеца на върховата модификация М3. Бензиновите двигатели са с работен обем 1 596 см3 (100 к.с.), 1 754 см3 (90, 102 или 105 к.с.), 1 783 см3 (113 к.с.), 1 796 см3 (136 к.с.), 1 976 см3 (129 к.с.), 2 266 см3 (200 или 194 к.с.), 2 302 см3 (215 к.с.), 2 476 см3 (171 или 170 к.с.) и 2 674 см3 (122 или 129 к.с.). За първи път в историята на BMW се монтира и дизелов агрегат. Той е 2.4-литров, шестцилиндров и се предлага както във версия с атмосферно пълнене, така и с турбокомпресор. Във втория случай мощността му е 100 к.с.

Макар да са доста по-икономични от шестцилиндровите си събратя, най-малките мотори трудно ще задоволят очакванията на стортно ориентираните купувачи. Отгоре на всичко карбураторните мотори са крайно капризни, редовно се нуждаят от диагностика и се регулират трудно. Освен че доставят несравнимо повече удоволствие, шестаците са се доказали като извънредно здрави и технически усъвършенствани машини. За разлика от четирицилиндровите модификации, техният газоразпределителен механизъм се задвижва от верига, което спестява евентуални главоболия при скъсване на ремък. Последният от своя страна се нуждае от извънредно отговорно отношение и стриктно спазване на сроковете за смяна на всеки 80 000 км. Специално внимание изисква и запалителната система, която обича да създава проблеми при влажно време. Корозията по клемите е другият фактор, създаващ грижи. За предпочитане е да се избягват дизелът и най-мощните модификации с индвекс М. Първият опит на BMW с нафтата не е особено успешен, а суперспортни версии с достатъчно останал ресурс отдавна не съществуват.

Безмилостното юркане на границата на възможностите е причина и за износването на

ходовата част

на BMW E30. Изпусналите амортисьори, хлопащите гумено-метални втулки по предния и задния мост съвсем не са рядко явление при баварската бегачка. Подложена на особено тежки натоварвания са също спирачната система и съединителят.

Преди покупка кандидат-собственикът трябва да ги удостои със специално внимание и да си калкулира бъдещите инвестиции.

Електрическата система

рядко създава главоболия. Неизпревности като откази на централното заключване и електрическите стъкла мъчат предимно най-старите коли, произведени до 1985 г.Въпреки натрупаните годинки, свързаните с тях дефекти и високата цена на резервните части обаче, BMW E30 си остава източник на несравнимо удоволствие от шофирането. Пред него отстъпва и негативният имидж...

Справка за модела
BMW 3 Series (E30)
История
Ноември 1982 BMW представя новата си трета серия с вътрешнозаводски индекс Е30. Новият седан се предлага само с каросерия с две врати, а за задвижване са предвидени четир бензинови двигателя (1.6, 1.8, 2.0 и 2.3 литра)
Септември 1983 На пазара дебютира седанът с четири врати
Декември 1984 Представена е новата модификация 325е с мощност 125 коня. Версията 318i се оборудва с катализатор
Септемиври 1985

Модификацията 325i (171 к.с.) заменя 323i. Мощността на 320i e повишена на 129 коня. Дебютира първото BMW с дизелов двигател - 324d (86 к.с.)

Декември 1985 Започват продажбите на кабриолета на базата на Е30 и модификация с перманентно задвижване на четири колела 325ix
Май 1987 BMW представя топмодификацията М3 с 2.3-литров двигател с мощност 200 к.с.
Август 1987 Дизеловият двигател получава турбокомпресор, който повишава мощността му до 100 к.с.
Септември 1988 E30 е подложен на модернизация. Променени са стоповете, фаровете и броните
Февруари 1989 Дебютира комбито tourin
Септември 1989 В моторната гама е включен нов 16-клапанов 1.8-литров двигател с мощност 136 к.с.
Октомври 1989 Топверсията М3 се екипира с нов 2.3-литров мотор с мощност 215 к.с.
Декември 1990 Производството на BMW Е30 е преустановено. Сглобяването на кабриолета и комбито обаче продължава до 1994 година

 

Цени на резервни части
Двигател (без оборудване)
3 618 EUR
Скоростна кутия (автоматична)
1 919 EUR
Динамо
194 EUR
Стартер
266 EUR
Водна помпа
74 EUR
Ауспух (без катализатор)
475 EUR
Спирачни дискове (2 бр. предни)
107 EUR
Накладки (предни дискови)
51 EUR
Фар (комплект)
173 EUR
Преден калник
127 EUR
Цените са за оригинални резервни части по справочника Eurotax Schwacke /без ДДС/ за модел BMW 320i /129 к. с./, произведен 1988 г.


Димитър ДИМИТРОВ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bogi

    38 9 Отговор
    NAI DOBROTO BMW 3 SUZDAVANO NQKGA
  • 2 Raev-Plovdiv

    35 6 Отговор
    Ami nai dobre spored men e 4ovek da ide na BMW-SABORA i da vidi koi model kak se predstavia na pista i na izlojeniata za krasota no spored men E30-KATA i v dvete e prosto PERFEKNA!!!
  • 3 DRIFTMANIA

    33 5 Отговор
    БЕЗ СЪМНЕНИЕ НАЙ-ДОБРОТО BMW ПРАВЕНО НЯКОГА!!!ВЕДНЪЖ КАЧИШ ЛИ СЕ ДА КАРАШ Е30,ВЕЧЕРТА КАТО СИ ЛЕГНЕШ СЪНУВАШ Е30ката И НА СУТРИНТА БЕЗ ДА УСЕТИШ ПОЧВАШ ДА ТЪРСИШ Е30 И ДО СЕДМИЦА СИ СИ КУПИЛ!!!
  • 4 Mpowerpk

    30 3 Отговор
    Zdraveite kolegi az sam imal 4 e30 320I,318is,320is,i sega v momenta imam 325i,tova za mene e nai dobroto bmw praveno nqkoga ot bavarcite oka4vane dvigatel,varvi mn darji se na patq prosto unikalna kola e E30-kata kazano i dokazano e 4e e nai dobra za drift,prosto Sas dve dumi unikalna kola !!!!!!!!!
  • 5 sevo6

    25 4 Отговор
    Zdraveite po4itateli na e-30kata-imal sum 4-ri broya-318,320,332-s motor ot 7ca,sega imam dizelova-324d.Iskam da spodelya sus vsi4ki po4itateli na bmw-e30 4e nyama skoro da se rodi tolkova izdrujliv ,sigyren i evtin za podrujka avtomobil.LEK PUT I ZDRAVI GYMI NA VSI4KI.
  • 6 BMW E30 M3

    27 5 Отговор
    SAMO E30 IMAM M3 200hp CLASSICA SUPER KOLI SA
  • 7 divaka

    7 27 Отговор
    zna4i fen sam na bmw karal sam E30 320i oba4e razberete xora tova e ve4e minalo tova za men e glupost jiveem v 21 vek koito nqma pari za hubavo bmw vzima staro
  • 8 ЕМСЪ

    11 3 Отговор
    e30 e naistina nai dobriq bavarec a avtora na teksta moje6e da si spesti glupostite za na6ta mila tatkovina.vse pak na purvo mqsto sme БЪЛГАРИ.
  • 9 ObichamE30

    12 2 Отговор
    naistina nai dobrata ... nqmam kakvo da kaja pove4e a za horata koito sa protiv neq .... qvno prosto ne sa se ka4vali v takava ma6ina i govorqt na izust ... sry za agresiqta
  • 10 iiiiiiiiii

    8 1 Отговор
    nai dobroto bmw praveno nqkoga
  • 11 kara E-46

    9 2 Отговор
    E-30 kata si e driftajiiska mashina postoqno da e v krug
  • 12 M PAWER

    8 0 Отговор
    OBICHAM TOZI AVTOMOBIL:)))
  • 13 bobi

    5 0 Отговор
    e 30 si ostava nai zdravata nai uspe6nata i nai burzata 3 ka na bmw
  • 14 Захари Христов

    0 0 Отговор
    е30 е автомобила, който е сбъркан от инженерите, направен е толкова здрав и издържлив че няма чупене,а бмв от тва не печели много
  • 15 ...

    0 0 Отговор
    А ти Захари, СИ ПОРЕДНИЯ КОЙТО СЕ ЧУДИ КАК ДА СИ СКЪСА ЗДРАВНАТА КНИЖКА!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.