Last news in Fakti

22 Октомври, 2015 14:02 5 754 2

Ferrari излиза от Fiat и разпродава акции

  • ferrari-
  • fiat-
  • акции

Вчера компанията Ferrari започна провеждането на т.нар. IPO - initial public offering, което означава първично публично предлагане на акции или увеличение на капитала на дружеството и придобиване на публичен статут. Продажбата на ценни книжа се осъществява през Нюйоркската борса, а самите акции на "Кончетата" се оказаха изключително търсени и цената им веднага се покачи със 17%. Явлението се смята от специалистите за етап от отделянето на Ferrari от концерна Fiat Chrysler Automobiles (FCA), който до момента притежаваше 90% от собствеността върху компанията.

Очаква се акциите да се разпределят между голям брой инвеститори, а самият Fiat на практика ще престане да бъде едноличен собственик на ексклузивната марка. Публичното предлагане на акции означава, че вече всеки може да стане съсобственик в компанията, но италианците разчитат първият пакет да бъде разпределен между много физически лица, а не да се озове в ръцете на някой мощен играч. Към този момент италианският производител на суперколи все още не може да стане собственост на случаен инвеститор.

В продажба са пуснати само 10% от акциите на Ferrari, а семейство Аниели ще остане притежател на около 40% от компанията. Марката Ferrari е перлата в короната на Fiat и на практика струва колкото половината концерн FCA. Преди началото на търга брандът беше оценяван на сума от порядъка на 5-7 млрд щатски долара, но веднага след старта на продажбите на акции, цената и се закова на $10 млрд. Това от своя страна означава, че играчите на борсата са уверени в добрите перспективи и развитието на компанията.

Логика в действията на тези, които продължават да купуват акции на Ferrari, макар че поскъпват непрекъснато, има. До момента операционната рентабилност (съотношение между хората преди изплащането на лихви и данъци и сумата на материалните активи) на Ferrari превъзхожда тези на всички съществуващи в света автомобилни производители. Дали в крайна сметка ще дойде време, когато Ferrari ще скъса всички връзки с Fiat, или пък контролът ще си остане в семейство Аниели, предстои да узнаем. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Electric Power

    0 2 Отговор
    Май им трябват много пари щом пускат акции.

    Коментиран от #2

  • 2 Дядо поп

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Electric Power":

    Най-вероятно,след като се набутаха с Крайслер,а и тия с
    жиците(Тесла) им дишат във врата.