Last news in Fakti

3 Януари, 2004 14:52 1 168 0

Друго измерение

  • lexus-
  • ls 430-
  • lexus ls 430

В страните от Европейския съюз съвсем на скоро стартираха продажбите на един от автомобилите от онова другото измерение - на суперлуксозните лимузини, които ти позволяват да се почувстваш малко по-различен от останалите в момента, в който се озовеш в тях. Героят на настоящия разказ е с японски адрес, произведен е от компанията Lexus, а по-”светнатите” в автомобилната тематика може би вече са се досетили, че става дума за модела LS 430.
Всъщност третото поколение на луксозния седан определено има с какво да ви впечатли. При него самураите постигат впечатляваща симбиоза между

перфекционизъм и емоция

като са отчетени най-добрите традиции на модела за почти десетилетното му съществуване и едновременно с това са остранени някои вредни недостатъци. Така че при срещата ви с обновения LS 430 няма как да не разпознаете типичните за марката родови белези, дообогатени с най-новите технически постижения в областта на четириколесните.

Фактът, че японците определено разбират от дизайн се доказва от атрактивната предна част на возилото, която е максимално издължена, като акцентът пада на масивния релефен преден капак и на новата форма на радиаторната решетка. Върховите автомобилни технологии пък са представени от монтираните за първи път на LS 430 адаптивни предни светлини I-AFS, които следват изцяло траекторията на движение на автомобила. Отзад стандартните стопове са заменени от такива със светодиоди. Максималната аеродинамика на каросерията пък позволява постигането на коефициент на въздушно съпротивление Сх=0.26, което е едно от най-добрите постижения за седан в този клас.

Истинското усещане за удобство и комфорт обаче настъпва с попадането ви в салона на автомобила. Там ви очаква уютна и приятна атмосфера, като веднага си проличава желанието на конструкторите да създадат максимално удобство и функционалност, закодирани във всеки един детайл. Така например LS 430 серийно е оборудван с елегантен кожен салон и електрически регулируеми предни и задни седалки с памет, което позволява заемането на най-удобната позиция с натискането само на едно копче. Освен това предните седалки са климатизирани, като температурата им се регулира от специална система - ТCC (Thermal Control Chip), изведена със специални бутони на арматурното табло. За улеснения достъп до гостоприемната вътрешност на луксозното возило се грижи и фактът, че задните седалки се завъртат автоматично навън при отварянето на вратата. За по-капризните клиенти срещу съответното заплащане четирите седалки могат да предлагат и масаж... Освен това Lexus LS 430 е оборудван серийно с десет въздушни възглавници, две от които предпазват долните крайници на водача и пасажера до него, като в тази област LS 430 изпреварва останалата конкуренция.
При двигателя конструкторите подхождат

със същата доза прецизност

като залагат на динамиката и удоволствието. За осигуряването им се грижи V-образен осемцилиндров агрегат с 32 клапана. Работният му обем е 4.3 литра, като предлаганата от него мощност е 208 кВ (283 к.с.) при 5 600 об./мин.

Пиковата стойност на въртящия момент от 417 Нм се достига още при 3 500 об./мин. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема на луксозното возило впечатляващо кратко време - то се катапултира смело напред за нищожните 6.3 секунди. Lexus LS 430 ще се предлага и с шестстепенна автоматична скоростна кутия, при която скоростите могат да бъдат превключвани и на секвенциален режим, и като пълен автоматик.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА