20 Декември, 2015 11:00 21 991 23

Volkswagen спира Phaeton

  • volkswagen-
  • phaeton-
  • audi-
  • a8
Volkswagen спира Phaeton - 1

Най-големият и луксозен седан на VW ще бъде снет от производство. Phaeton, който изначално бе критикуван заради нерентабилността и дълбоката си несъвместимост с философията на производителя, слиза от конвейерите през март догодина.

Лимузината, смисълът от чието съществуване редом с Audi A8 бе поставян под съмнение от самото начало, донесе само загуби за Volkswagen. Миналата година малкото предприятие в Дрезден, където Phaeton се сглобява на ръка, е произвело едва 4 000 екземпляра или 30% по-малко от 2013-а.

Продажбите на модела също не вървят добре. През 2014 г. в Европа са купени едва 1 792 "народни" лимузини срещу 6 556 A-/S-осмици. За сравнение миналата година Mercedes-Benz е реализирал 17 638 S-класи на Стария континент.

Съществено влияние върху решението за пенсиониране на Phaeton оказва и "Дизелгейт", който преформулира целите на най-големия немски производител. VW се опитва всячески да компенсира щетите от скандала с нови екологични програми, в които гигантът с 4.2-литров V-образен двигател изобщо не се вписва.

500-те работници във фабриката в Дрезден няма да бъдат съкращавани. Ръководството на Volkswagen смята да ги премести в завода в Цвикау, където се произвеждат Golf и Passat. Равносметката от авантюрата Phaeton сочи загуба от 28 000 евро на всеки продаден екземпляр и общо €2 млрд. пасив от пускането на модела през 2002-ра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    1 4 Отговор
    Като че ли хората се съвземат от модата на свръх скъпите драци и кютуци.
    Ако дори показните богаташчета се откажат от тях, тов може само да ме радва.
  • 2 Той

    1 5 Отговор
    Ама "Фолксваген" само Файтона ли спират?
  • 3 дивака

    1 0 Отговор
    май има нещо гнило в това твърдение ................
  • 4 dhcp

    3 1 Отговор
    Отдавна трябваше да го направят. Политиката на концерна се разми и разликите в различните марки се заличиха. На времето имаше ясно изразена йерархия, но я затриха и стана мазали. Ауди е за по-богати клиенти, волксваген и другите трябва да са по-народни и достъпни автомобили. Именно заради йерархията спряха да вграждат куатро във волксваген ( при пасат б5 и б5.5 си жеше истинско куатро с различно име) и почнаха да си вграждат системата с халдекс. Та файтона не се вписва в първоначалните планове на фирмата и е излишен.

    Коментиран от #5

  • 5 Владо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "dhcp ":

    Ето един нормален човек, който има виждане по въпроса и привежда смислени аргументи.
    Болшинството тук се чудят каква по-обидна дума да измислят за автомобилен бранд, който не им е по вкуса.
  • 6 Да

    0 1 Отговор
    Напълно съм съгласен с Хасан и Четиридесет и две, всеки трябва да има пълното право да защити семейството и имуществото си, достойнството си, с всички възможности които притежава. Но това да покрива не само жилището, а двора, нивата, колата и всяка друга частна собственост. То трябва да ефективно, а не формално както е сега - допълнително съсипват жертвите на обири които са се защитили по някъкъв начин - разпиляват ги по полиции, съдилища и адвокати, а престъпниците излизат света вода ненапита.
    Но живеем в България - Политико- бюрократично-, олигархично- връзкарско- адвокатската мафия кояти ни управлява няма да позволи това. Те не могат да приемат свободни независими хора, а им трябва стадо което уж обгрижват, а всъщност стрижат до кокъл (не кожа). Народе, време е да се събудим.
  • 7 Да

    0 1 Отговор
    Извинете! Предишния коментар е за статията за оръжието.
  • 8 Анонимен

    7 0 Отговор
    За мен лично това си е велика кола,и ще си остане!
    Има сумата подобни стреч лимузини и луксозни автомобили,който не разполагат тези екстри за тези пари.Тази кола няма никакви минуси,в повечето подобни автомобили двигателите са слаби и купето тежко и агресивно,тази кола е изпипана във всеки един момент или детайл.
  • 9 опсмопсус

    1 1 Отговор
    Ауди изравниха всички модели и само големината им е различна!Интересното е че всички го знаят и продължават да купуват тоя боклук голф маскиран под различни имена!

    Коментиран от #10

  • 10 dhcp

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "опсмопсус":

    Ти май не си се качвал във файтон, а хейтваш за да бъдеш забелязан. Е ще ти го кажа... БМВ фенове ахнаха като влязаха във файтон 2010г и разбраха какво е да се возиш в кола изпипана от хора, а не роботи.

    До #8
    Велика кола е но политиката си е политика и трябва да се спазва за да се върви напред в тази конкуренция. Целта е като искаш лимузина да се насочиш към ауди, като искаш по-народна и евтина във всяко едно отношение кола се насочваш към волксваген, шкода, сеат. Целата е всяка марка от концерна да не конкурира другата в определена категория. За ауди си остават лимузините и куатро бегачките.

    Коментиран от #12

  • 11 Слонобикотръбозъб

    2 1 Отговор
    Това е може би,най-подцененият автомобил на марката.Става въпрос за цена-качество.Жалко.
  • 12 опсмопсус

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "dhcp ":

    Не само съм се качвал, а съм карал такава.Колата е невероятна, но си остава в очите на хората един маскиран голФ, каквато и всъщност е!
    Има и доста комфортни и луксозни коли, но S класа на мерцедес ги бие стаховито по продажби!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Маурчи IV

    1 0 Отговор
    Един свестен модел и него спряа.
  • 14 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "опсмопсус":

    Карал си явно Пасат, който прилича на Фаетон.
    Фаетон е на базата на Бентли, г-н шофьор! Ама сигурно и той е Голф, нали?!
    Жалък си с нелепото си хейтване!!!

    Коментиран от #15, #18

  • 15 опсмопсус

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Не колега пасат никогане съм карал, ако ще фаетона и на оснoвата на совалката индевър да е правен, си остава несполучлив модел спрян от продажба!Ф.А.К.Т.!

    Мда, шофьор съм, но за теб явно е обидно, а?
  • 16 12345

    3 0 Отговор
    Хорица я се събудете от измисления си сън.Да си говорим че Ауди А3 е маскиран Голф ок.Но да ми твърдите че Файтон и Туарег са Голфчета аре стига дайте малко по сериозно.

    Коментиран от #17

  • 17 опсмопсус

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "12345":

    Колега, таурега има детски болести, слабо качество и голфа след 4-ка е по-здрав от него!

    Коментиран от #20

  • 18 гостенина

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    файтона бил на базата на бентли, а хапчетата пи ли? Щото е леко обратното - Flying Spur-a е разтеглен голф за идиоти

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "гостенина":

    Моделът се казва Фаетон и е кръстен на сина на Хелиос и няма нищо общо с конски файтон!
    Вземи и прочети какво пишат хората - на базата на Бентли се прави Фаетон: https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Phaeton
    Гротескно е като теб да ми говори за хапчета, без да е прочел два реда!
  • 20 12345

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "опсмопсус":

    Колега всяка кола си има детски болести,да не говорим за тези тъпканите с електроника и всевъзможни екстри.Въпросът ми беше наистина ли си вярваме че Туарега и Файтона са оголемени Голфове или си приказваме празни приказки.
  • 21 Йооо гостче

    0 0 Отговор
    Гост-а сега виждаш ли колко е хубаво да се спори с хора които не са прочели достатъчно. И ти си същия по други статии.

    Коментиран от #22

  • 22 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Йооо гостче":

    Единственото което виждам е, че ти куца граматиката!
    Извинявай, но няма как да приема сериозно подобна аконкретна нападка от теб! Да не говорим, че пишеш с няколко ника, което говори за болестно състояние!
    Като имаш да пишеш нещо конкретно по дадена статия, пиши го там!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.