22 Януари, 2016 09:06 56 165 11

Съвременни автомобили с ретро дизайн

  • автомобили-
  • ретро дизайн
Съвременни автомобили с ретро дизайн - 1

Само един бегъл поглед назад в автомобилната история е достатъчен за съвременните дизайнери на автомобили, за да почерпят вдъхновение при създаването на нов модел. В повечето случаи обаче се взимат само бегли щрихи от ретро автомобилите, но в съвременното автомобилостроене има и сравнително нови коли, които впечатляват с откровени ретро форми. Сега ще ви покажем 10 такива автомобила.

Zimmer Golden Spirit

Съвременни автомобили с ретро дизайн

Според историята на този модел, той се появява като ескиз на една салфетка и от този момент до ден-днешен дизайнът си остава същия. Автомобилът е построен върху шаси от Mercury Cougar, но екстериорният му дизайн наподобява на колите от 20-те години на миналия век.

Mitsuoka Himiko

Съвременни автомобили с ретро дизайн

Технологично погледнато тази кола всъщност не е нищо по-различно от Mazda Miata, но дизайнерите са решили да я "облекат" в едно доста ретро палто. Междуосието е леко разширено, а каросерийните панели са в стил Jaguar XK120. Всъщност не сме уверени, че крайният продукт е удачен.

Toyota FJ Cruiser

Съвременни автомобили с ретро дизайн

Това е един отличен автомобил с повишена проходимост, който се днес се продава особено добре на вторичния пазар. Само че повечето собственици на FJ Cruiser го харесват не заради неговите ретро форми, а въпреки тях. Този автомобил вече не се произвежда, а би могъл да е отличен конкурент на Wrangler.

Cumberford Martinique

Съвременни автомобили с ретро дизайн

Знаете ли, че тази машина е обявена за продан след създаването и за сумата от $2.9 млн? Тя е оборудвана с двигател от BMW 7er с мощност 174 конски сили и с прословутото пневматично окачване на Citroen. Днес има само един такъв автомобил в движение и въпреки че е сравнително нов, се счита за колекционерска ценност.

Ford Thunderbird

Съвременни автомобили с ретро дизайн

Защо една компания взима решение за серийно производство на подобен автомобил? Защото, макар и рядко и сред маркетинг специалистите има автомобилни ентусиасти. Те рискуват огромни инвестиции с идеята, че това е нещо различно и ще се хареса на масовата публика. В крайна сметка моделът се оказва грешка и не оправдава средствата, отделени за създаването му.

Stutz Bearcat II

Съвременни автомобили с ретро дизайн

Второто пришествие на Stutz Bearcat разполага със силно модернизирано окачване от Pontiac Firebird, както и с мощен 5.7-литров двигател от Corvette. От модела са произведени само 13 бройки, като две от тях веднага са купени от султана на Бруней. Само този факт е достатъчен, за да добиете представа за какви клиенти е направена екзотиката Stutz Bearcat II.

Hongqi L7

Съвременни автомобили с ретро дизайн

Нашата своеобразна класация не може да мине без китайското автомобилно произведение Hongqi (в превод - червено знаме). Hongqi е един от най-старите производители на автомобили в Поднебесната държава и единственият, който прави возила за политическия елит в Китай. Миналата година два такива автомобила бяха подарени на беларуския лидер Александър Лукашенко и даже участваха в парада на 9 май.

Packard Twelve

Съвременни автомобили с ретро дизайн

Винаги, когато се сетим за култовата американска марка Packard, в съзнанието ни изникват красивите ретро автомобили от първата половина на миналия век. Колата от снимката се появява през 1999 година, разполага с 8.6-литров V12 Falconer Racing Engines мотор и с автоматична трансмисия GM 4L80E и въпреки подчертаните си ретро форми ускорява до 100 за 4.8 секунди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Караиванов

    4 1 Отговор
    Много красиви има сред тях, но Zimmer Golden Spirit е неповторим и уникален. не случайно е първи в класацията.
  • 2 ауди rs6

    1 14 Отговор
    кофи и боклуци а относно китайско,японското или там друго джикитайско не стават най-малко те могат да пройзвеждат коли или каквито и да е било мпс та

    Коментиран от #3

  • 3 MaKaTa

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "ауди rs6":

    Китайците все още не могат, но в скоро време и те ще задминат европейците, а що се отнася до японците - те отдавна са по-напред технологично. А по темата - хубаво е да има и по-различни автомобили, хем съвременни, хем с уникалните форми от колите от миналия век.
  • 4 опсмопсус

    8 3 Отговор
    Много смело си се изказал!
    Японците са далеч пред ауди и технологично и по надеждност!
    При ауди за смяна на ремък махаш броня, радиатор и разглобяваш цялата кола!Това ви е технологията.
    Японските двигатели са много по-издръжливи и ресурса им е голям!
    При ауди всичко е еднакво само с различни размери!От Q1 до Q7!
    Същото е с а4, а6, а8, а3!А гоуф и а3 са едно и също с различна кожа!
  • 5 ВИП АМГ

    3 1 Отговор
    nai dobrite.bravo.karal sam tezi avtomobli i sam mnogo dovolen.Pozdravlenia za Radoslav Slavchev za hubavata tema.
  • 6 аоаа

    2 3 Отговор
    къде е " Морган" ,бе радославе, хич те няма

    Коментиран от #7

  • 7 Караиванов

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "аоаа":

    Няма те тебе. В уводната част пише "Сега ще ви покажем 10 такива автомобила", а не всичките. Морган го знае всеки и едва ли е интересн дза някого друг освен за теб. На мен повечето от изброените не ми бяха известни преди да прочета статията, така, че Радослав си е ок, а ти си сбъркано хейтърч.
  • 8 еди кой си

    1 2 Отговор
    Трошляци!
  • 9 Да му го туря на коня

    2 0 Отговор
    Къде е оня с коня да се изока ей така "компетентно", че да ни осветли по въпроса.
  • 10 ффф

    2 1 Отговор
    Няма го най красивия измежду съвременните ретро автомобили ... Excalibur Phaeton !!!
  • 11 ....

    5 2 Отговор
    До колегите които плуят японското...като чуеш рев на супра или наточено субаро се подмокряш и мечтаеш да има лев някой ден да покараш и ти нещо истинско......а до опсмопсус-не всичко е еднакво в аудитата,но както и да е-пропусна че ауди фолксфаген сеат и шкода са едно и също возило-разликата е в цената и малките разлики в изработката