Last news in Fakti

10 Септември, 2005 11:53 1 182 1

Азиатска сила

  • subaru-
  • b9 tribeca

Японската компания Subaru от дълги години се слави като един от най-авторитетните производители на автомобили със задвижване на четирите колела. Тя е единствената автомобилна компания, всички леки модели на която са снабдени със система за двойно предаване. При това положение обстоятелството, че в производствената гама на компанията липсва модел от типа SUV, буди основателно недоумение. Марката най-сетне

реагира

на критиките в тази насока и пусна в производство модела B9 Tribeca. Отначало той ще се предлага само на американския пазар, като европейският му дебют е насрочен за следващата година.

Този автомобил беше представен за пръв път пред широката общественост в самото начало на тази година под прожекторите на международното автомобилно изложение в Меката на американската автомобилна индустрия - Детройт. Този ход на далекоизточната компания не беше избран напразно - моделът е замислен преди всичко именно за потребителската аудитория от другата страна на океана. Но той е нещо много повече от впечатляваща заявка за подобряване на пазарните позиции на Subaru в Щатите. B9 Tribeca дори е нещо по-значимо от първи опит за създаване на модел от категорията SUV от тази японска марка.

Причината може и да изглежда тривиална, но е вярна - Subaru B9 Tribeca претендира да постави началото на една нова епоха за фирмата. Независимо че подобно определение е дотолкова преексплоатирано, че обикновено се подминава без каквото и да било внимание, в случая то има своя здрав смисъл. Безспорно, първият и основен

показател

за започването на “новата ера” е изцяло промененият дизайнерски език на марката. След като на различни световни автомобилни изложения показаха няколко интригуващи концептуални разработки, от Subaru вече решиха, че моментът за реализиране на сериен продукт, с изцяло нова за компанията стилистика, е напълно назрял. Затова B9 Tribeca носи съвършено новото лице на марката, доминирано от характерна предна декоративна решетка (наподобяваща на италианците от Alfa Romeo, само че тук характерната форма е обърната наобратно), придружена от два също специфично изглеждащи вентилационни отвора. Част от списъка с нововъведения са и контурите на предните и задните светлини. Допълнителна порция напрежение във визията на автомобила внася и интересната игра с металните повърхности отстрани на каросерията. Работата на дизайнерския екип видимо е възнаградена със сериозен успех, тъй като видът на B9 Tribeca с положителност го откроява сред останалите автомобили. И, което е най-важното, тя му придава така търсената от всеки производител собствена индивидуална осанка. Доколко обаче обликът на автомобила може да се нарече и хармоничен, все още остава спорен въпрос.

Смелост личи също от решенията, използвани при създаването на вътрешността на новия модел на японците. Зад спортния волан “надничат” ярко открояващите се спортни прибори, които (отново по подобие на Alfa Romeo) са разположени в дълбоки “пещери” с металическо покритие. Стилистиката на таблото е нетипична за класа, а и за автомобилостроенето като цяло - преобладават силно заоблените форми, съчетани по твърде особен начин.

Задвижването пък е поверено на боксерен двигател с шест цилиндъра, работен обем 3,0 литра и максимална мощност 245 к. с. при 6 600 об./мин. Трансмисията е автоматична с пет степени, която предава въртящия момент на четирите колела.

Станислав Гавазов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 aangel

    5 0 Отговор
    v svoia klas e nai ....no poddrujkata...