Last news in Fakti

5 Март, 2005 15:59 1 316 0

Автосалон Женева 2005 г.

  • автосалон-
  • женева 2005 г.

Nissan Zaroot

По време на тазгодишното международно автомобилно изложение в Женева, Nissan представи пред публика концептуалната си разработка Zaroot. Концепткарът обединява традиционните за SUV-сегмента качества, футуристични технологии, спортен екстериор и интериор. Всичко това е оформено във вид на автомобил с дизайн, характерен единствено и само за Nissan.
Интересна новост при Zaroot е решението на двете странични врати. Те се отварят настрани и нагоре, като освобождават достатъчно комфортен достъп както до предните, така и до задните седалки. Долната част на вратите се отделя и “разтваря” надолу, като оформя удобна стъпенка.

Lamborghini Concept S

Майсторите на спортни удоволствия на четири колела Lamborghini зарадваха посетители и журналисти с шикозната студия Concept S.Прототип представлява футуристична разработка, създадена от Люк Донкерволке (шеф на дизайна на Centro Stile Lamborghini) на базата на актуалния към момента модел Gallardo. При оформянето на линиите, по всичко личи, че специалистът в голяма степен е следвал каноните, влстващи при създаването на класическите едноместни отворени състезателни автомобили.

Lamborghini Concept S изглежда така, сякаш е съставен от две отделни коли. Основна заслуга за това се пада най-вече на специфичното дизайнерското решение относно предното стъкло. Двете малки затъмнени плоскости, които отблъскват въздуха над главите на водача и пътника, оформят допълнителен въздухозаборник за мощния двигател със средно разположение.

Предният и задният спойлер, както и големите задни дифузьори допринасят за по-добрата аеродинамика на Lamborghini Concept S. Интересно е решението за централното огледало за задно виждане, което е сгъваемо и с електронно управление.

Peugeot Moovie

Французите от Peugeot използваха швейцарската сцена, за да покажат поредното си нестандартно творение. То се нарича Moovie и се отличава с доста причудлив дизайн, който всъщност придава на студията почти идентичен вид с изследователската подводница на царския зет Китин Муньос.
Иначе футуристичният модел на френския концерн предлага две удобни места за сядане в гостоприемната си вътрешност. Нестандартното превозно средство разполага с две конвенционални автомобилни гуми и две специално разработени сфери, които регулират клиренса на футуристичната студия.


Opel Zafira II

На швейцарска земя германският концерн Opel показа за първи път пред публика новата Zafira - второто поколение на един от лидерите в класа на компактните ванове.

Основни белези на новия модел са динамичният дизайн и поведение на пътя, както и по-просторното и висококачествено вътрешно пространство с ориентирано към водача арматурно табло. Други важни аспекти в развитието на новото издание на седемместния бестселър са широката гама от най-модерни двигатели и изключително високото технологично ниво като цяло.

Водещата, както и преди в тази област, система Flex7 за гъвкаво оформление на интериора без нужда от досаден демонтаж на седалките е запазена. В новата Zafira своя дебют ще чества уникалната панорамна система на покрива с вградени отделения за съхранение на вещи, благодарение на която се постига приятна и светла атмосфера за пасажерите.

Изключителен простор, възможно най-голяма функционалност и максимална ергономия - това очакват клиентите от един модерен ван. Подобно на своя предшественик пък, новото поколение на Zafira е готово да предложи всичко това, като към него се прибави и атрактивен дизайн, динамично поведение на пътя, модерни технологични решения и множество практични детайли.

Saab 9-3 SportWagon

Шведите от Saab рядко изпадат в летаргичен сън, особено ако в същото време се състои събитие от ранга на това в Женева. По тази причина именно там се състоя дебютната поява на 9-3 SportWagon.Той е насочен към онази част от клиентите, които търсят функционално, стилно и луксозно возило едновременно. Първите доставки на Saab 9-3 SportWagon се очаква да бъдат осъществени през септември.

Като допълнение към настоящата гама от седем двигателя, модификацията Aero на новия модел ще бъде оборудвана с изцяло нов 2.8-литров V-образен осемцилиндров турбоагрегат. Максималната мощност, на която ще могат да разчитат бъдещите собственици на тази версия на Saab 9-3 SportWagon, е 250 к.с.

Ferrari F1

Официалната премиера на откритата версия на Ferrari F430, наречена Spider, със сигурност предизвика очаквания фурор. Иначе кабриолетът се различава от купето не само по отсъствието на твърд покрив, но и по силата на редица технически нововъведения.
Подвижният електрически покрив покрива само пасажерния отсек, като по този начин е много компактен и се отваря и прибира сравнително бързо. Двигателният отсек има свой собствен капак, който по традиция е прозрачен.
Купето на роудстъра е разработено от дизайнерите на Pininfarina, и е с перфектна обтекаемост, а непосредствените аеродинамични тестове са проведени от специалисти от отбора Ferrari F1.
Специално за Spider е разработен нов диференциал с електронно управление, позволяващ да използва максимално тягата на двигателя при всякакви настилки.
Двигателят на Ferrari F430 Spider е напълно идентичен с този на закритата версия - 4,3-литров бензинов V8 с мощност 490 к.с. От нула до 100 км/ч роудстърът ускорява за 4,1 секунди, а максималната му скорост е 310 км/ч.

FIAT Croma

От FIAT официално представиха новото поколение Croma. Дизайнът на новака е дело на култовото студио Giugiaro.
Основните габарити на новия Fiat Croma са дължина 4.75 м, ширина 1.77 м и височина 1.6 м. Междуосието на автомобила е 2.7 м. Моделът ще се предлага в три нива на вътрешното обзавеждане, с избор между пет двигателя и два вида предавателни кутии.

Chevrolet Matiz

В Женева за пръв път официално дебютира новото поколение на градския мъник Matiz, като този път той носеше емблемата на Chevrolet, а не както досега на Daewoo.

Подобно на своя предшественик, новият Matiz представлява умела комбинация от компактни външни габарити и просторно вътрешно пространство. Освен това моделът има доста новаторски и привлекателен външен вид, в който въпреки всичко място намират проверените и доказали вече качествата си дизайнерски решения.Chevrolet Matiz може да се похвали и с изключително екологични двигатели, които освен това генерират и съвсем прилична мощност. Най-малкият от тях е трицилиндров с работен обем от 800 см3. Той е в състояние да мобилизира при необходимост 52 к.с. По-мощният, четирицилиндров, еднолитров мотор генерира 66 к.с. щИ двата двигателя отговарят на строгите изисквания, заложени в стандарта Euro 4 за нивото на отработените вредни емисии и газове и същевременно с това са с около 15% по-икономични от своите предшественици. Една от причините за това е добрата дизайнерска дейност - коефициентът на въздушно съпротивление на Chevrolet Matiz е намален от 0.399 на 0.344.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА